Overslaan naar hoofdinhoud

Logitech G Pro Direct Drive Stuurwiel

De Logitech G Pro Direct Drive racestuur en Pro Load Cell-pedalen zijn zojuist gelanceerd. En eerlijk is eerlijk, dit kwam als een verrassing! TrueForce en de Direct Drive-technologie komen hierbij samen om een werkelijke en unieke sim racing ervaring te creëren. Is en wordt de Logitech G Pro een serieuze Direct Drive concurrent? In dit artikel lees je alles over het nieuwe paradepaartje van Logitech.

Lange en betrouwbare geschiedenis

Logitech heeft een lange geschiedenis in het produceren van betrouwbare sim-racing hardware. Het bedrijf heeft voor meer dan 10 jaar de budget en instap markt van sim racing gedomineerd met een scherp geprijsd instap model. Deze stuurwielen, waaronder de immens populaire G29, waren voornamelijk gemaakt voor de beginnende sim-racers. Dit stuurwiel is erg populair, wat resulteerde in een enorme markt van Logitech G29 mods. Ook ik ben begonnen met een G29 alvorens ik overstapte naar Fanatec.

Het hogere segment van de markt – denk aan Fanatec, SimuCube en Thrustmasters – heeft het bedrijf altijd links laten liggen. Met de nieuwe Direct Drive stuurwiel verandert dit en gaat ook Logitech zich mengen in de wereld van (semi) professionele sim racing hardware.

Tot nu toe was Fanatec het enige merk dat de Direct Drive technologie aanbood voor gameconsoles met de zeer geprijsde Podium stuurwielen (DD1 en DD2) en de meer recente (budget) CSL DD (Xbox) en de GT DD Pro (Playstation) stuurwielen.

Ook Thrustmaster kan niet uitblijven en bereidt zich voor op de lancering van een direct drive systeem. Deze technologie is de toekomst en met ook de verrassende toetreding van Logitech tot deze markt lijkt het tijdperk van riem aangedreven stuurwielen definitief voorbij.

Waarom is Direct Drive belangrijk?

Een Direct Drive wielbasis houdt in dat het wiel wordt aangesloten op de Force Feedback-motor. De G Pro is niet alleen aanzienlijk sterker dan de eerdere Logitech stuurwielen, maar heeft nog een aantal andere voordelen omdat het een Direct Drive wielbasis is.

Een riem- of tandwielaangedreven wielbase heeft meer bewegende delen en overbrenging tussen de motor en de velg om de juiste balans tussen snelheid en kracht te vinden. Deze extra bewegende delen brengen onvermijdelijk wat speling of speling tussen de motor en de velg met zich mee. Dit vermindert de betrouwbaarheid van de force feedback drastisch, waardoor de verbinding tussen de gebruiker en zijn simulator wordt verbroken. Omdat een Direct Drive-wielbasis deze extra bewegende delen elimineert, krijgt u een veel gedetailleerdere, soepelere en stillere force feedback én rij-ervaring.

Logitech TrueForce technologie

De G Pro maakt gebruik van Logitech’s ‘TrueForce’ technologie, die voor het eerst t zien was op de G923 stuurwielen. Deze technologie zorgt onder andere voor extra effecten die bedoeld zijn om trillingen van de auto’s beter te simuleren. Ik ben benieuwd hoe deze technologie gaat werken in combinatie met een Direct Drive aangedreven stuur.

Logitech G Pro Racing Pedals

De Logitech G Pro Racing pedalen werden tegelijkertijd aangekondigd en wordt standaard geleverd met load cell rempedalen. Dit is absoluut een primeur! Ook hiermee kunnen ze – natuurlijk – niet achterblijven. De lay-out van de pedaalset kan gemakkelijk worden aangepast met de meegeleverde inbussleutel.

Logitech G Pro Racing Pedals

Prijs en verkrijgbaarheid Logitech G Pro

De Logitech G Pro kost € 1.099 Euro ($ 999 USD). En ja, dat is aan de hoge kant. De bijbehorende G Pro racing pedalen worden overigens apart verkocht voor – naar verwachting – € 349 Euro ($ 349 USD). Wil je het totale pakket? Dan zul je hiervoor flink in de buidel moeten tasten. Deze kost namelijk maar liefst € 1.488 euro. En dat is absurd veel geld.

De Logitech G Pro is beschikbaar in twee versies, waarvan er één compatibel is met de Xbox Series en Xbox One, de andere met de Playstation 4 en 5. Beide modellen zijn volledig compatibel met Windows pc’s. Ben je overtuigd en kan je niet wachten? De G Pro is verkrijgbaar vanaf september 2022!

Logitech G Pro Direct Drive review

Conclusie: is de Logitech G Pro het waard?

De Logitech G Pro is aanzienlijk duurder dan de CSL DD en de Moza R9. Deze modellen zijn ook nog eens een aanzienlijk stuk kleiner dan de – forse – G Pro. Want ja, de G Pro is gigantisch. Daarnaast is het eco-systeem van Fanatec en Moza een stuk uitgebreider een aantrekkelijker met veel meer opties met verschillende wielen.

Toegegeven, het extra koppel en Nm in de Logitech is aanzienlijk beter, maar absoluut niet noodzakelijk. Het grote voordeel van de nieuwe G Pro is het gebruiksgemak en het is plug-and-play. Dit is en blijft voor de beginnende sim racer een fijn pluspunt.

Wat denk jij? Wordt de nieuwe Logitech G Pro een serieuze concurrent van onder andere de Fanatec DD1/DD2, de Fanatec CSL DD Pro of Moza?

Wilco Verhaegh

Auteur Wilco Verhaegh

Ruim 18 jaar geleden begon mijn passie voor simracen met Grand Prix 4. Mijn passie voor racen, autosportfotografie en gaming kent geen grenzen. Met Motorsport-Pictures.com leg ik raceauto's vast op de gevoelige plaat. Bovendien ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

Meer berichten van Wilco Verhaegh
nl_NLNederlands