Overslaan naar hoofdinhoud

Als gepassioneerde sim racer weet ik dat sim racing niet alleen gaat om het besturen van virtuele auto’s, maar ook om de totale beleving en het realisme dat je ervaart. Fanatieke sim racers begrijpen dat de opwinding ligt in de onderdompeling en authenticiteit van de ervaring. Ik ben voortdurend bezig met het optimaliseren van mijn sim racing setup om het steeds realistischer en meeslepender te maken. Een essentieel onderdeel van deze voortdurende verbetering is het toevoegen van een sim racing roof, waarmee ik een echte racing cockpit simuleer. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en inzichten over het belang van een sim racing roof, hoe het bijdraagt aan de ultieme sim racing beleving en neem ik jullie stap-voor-stap mee in het proces hoe ik mijn sim racing roof heb gemaakt.

De Perfecte Sim Racing Cockpit Creëren

Een sim racing setup draait niet alleen om het stuurwiel, de pedalen en de monitor. Het gaat om het creëren van een omgeving die je het gevoel geeft alsof je daadwerkelijk in een raceauto zit. Oftewel; ik wil dé perfecte sim racing cockpit creëren. Ik doorzocht sim racing forums, video’s op YouTube en ik ging op zoek naar inzichten van mede-enthousiastelingen die daken in hun setups hadden geïntegreerd.

Ik haalde veel inspiratie uit deze voorbeelden, zoals bijvoorbeeld de fantastische setup van Race Beyond Matter en het voorbeeld van The Simracing Den. Gewapend met kennis en inspiratie begon ik aan de reis om een sim racing roof te creëren dat niet alleen het juiste uiterlijk had, maar ook bijdroeg aan de authenticiteit van de ervaring.

Mijn Ultiem Verlangen Naar Realisme en Immersie

Een sim racing roof speelt, net als een wind simulator en sim racing safety nets, een cruciale rol in het toevoegen van ongekende immersie en realisme. Met een sim racing roof boven je setup wordt de illusie van een cockpit versterkt. Dit zorgt niet alleen voor een realistischere visuele ervaring, maar helpt ook om je volledig onder te dompelen in de virtuele racewereld.

Het realisme en de immersie die een sim racing roof biedt, zijn ongeëvenaard. Het creëert een gevoel van afzondering, waardoor externe afleidingen worden verminderd en je volledig kunt concentreren op de race. De verhoogde focus vertaalt zich in betere prestaties en een diepere betrokkenheid bij elke race. Bovendien helpt het om de geluids- en lichtervaring te verbeteren. Het geluid van de motoren en banden komt beter tot zijn recht, waardoor je nóg meer opgaat in de race.

Esthetiek en Trots

Naast de functionele voordelen voegt een sim racing roof ook esthetische waarde toe aan je setup. Het ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar het straalt ook uit dat je serieus bent over je sim racing hobby. Wanneer vrienden en mede-racers je setup zien, zal de toevoeging van een dak boven je rig zeker bewondering oogsten. Het is een teken van toewijding en streven naar perfectie. En dat geeft, net als het racen zelf, enorm veel voldoening.

Wat Heb Je Nodig Om Een Sim Racing Roof Te Maken?

Om een sim racing dak te maken, zijn er verschillende materialen en gereedschappen nodig om een stevige en functionele structuur te creëren. Hier zijn de basisbenodigdheden die je zou kunnen overwegen:

 1. Karton: Bij het creëren van een sim racing roof is karton vaak een onmisbaar hulpmiddel om een mal en vorm te maken. Karton is een veelzijdig en gemakkelijk te bewerken materiaal dat je helpt bij het visualiseren en testen van het uiteindelijke ontwerp van je dak.
 2. Tape en snijgereedschap: Zorg voor wat ducktape en een goede schaar en Stanley-mes om het karton in de juiste vorm te snijden.
 3. Meetgereedschap: Een meetlint, potlood en mogelijk een winkelhaak om nauwkeurige metingen te doen en sneden te markeren.
 4. MDF plaat: Deze platen worden gebruikt om het dakoppervlak te vormen. MDF (Medium-Density Fiberboard) is vaak een populaire keuze vanwege de gladde afwerking en eenvoudige bewerkbaarheid.
 5. Elektrisch gereedschap: Een cirkelzaag, boormachine en schuurmachine om het hout op maat te zagen, gaten te boren en de randen glad te maken.
 6. Verf en afwerking: Om het dak esthetisch aantrekkelijk te maken, kun je het schilderen in de gewenste kleur en afwerken met lak. Je kan er ook net als mij voor kiezen om de MDF plaat te bekleden met een Carbon Wrap Vinyl Folie en een zelfklevende glanzende wrap folie.
 7. Bevestigingsmaterialen: Bij het bouwen van een sim racing dak is de keuze van de juiste bevestigingsmaterialen van groot belang om ervoor te zorgen dat het dak stevig en veilig wordt bevestigd aan je sim racing setup. Wat je hiervoor nodig hebt is afhankelijk van je ontwerp keuze en hoe je deze wilt bevestigen. Schroeven, bouten, moeren en ringen zijn essentieel in dit project. Tip: maak gebruik van een tv beugel of montage materiaal. Dit is in veel gevallen zeer geschikt voor dit project.
 8. Persoonlijke Beschermingsmiddelen: Veiligheid staat altijd voor op! Zorg daarom voor veiligheidsbrillen, gehoorbescherming en eventueel handschoenen tijdens het bouwproces.

Houd er rekening mee dat de exacte benodigdheden kunnen variëren afhankelijk van je ontwerp, de grootte van je setup en je persoonlijke voorkeuren. Het is altijd een goed idee om grondig onderzoek te doen en mogelijk advies in te winnen bij andere sim racers die al ervaring hebben met het bouwen van een dak voor hun setup.

Sim Racing Roof Maken in 9 Stappen

Nu wordt het pas echt leuk. In de komende stappen gaan we gedetailleerd uitleggen hoe jij je eigen sim racing roof kunt maken. Of je nu een enthousiaste sim racer bent die streeft naar een realistischere ervaring of gewoon op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, deze gids zal je door het proces leiden om een op maat gemaakt dak te bouwen die je sim rig nog mooier maken. Laten we beginnen!

Stap 1: Onderzoek en Planning

Bij het creëren van een sim racing dak is de eerste stap het uitvoeren van gedegen onderzoek en het maken van een grondig plan. Begin met het verkennen van verschillende soorten sim racing daken om te begrijpen welke opties beschikbaar zijn en welke het beste bij je wensen en behoeften passen. Neem de tijd om de voor- en nadelen van elk type dak te begrijpen en hoe ze kunnen bijdragen aan je simulatierace-ervaring.

Denk na over de afmetingen, de vorm, de bevestiging, de positie van de monitoren evenals andere accessoires die wellicht in het zicht zitten. Deze eerste stap duurde bij mij vrij lang om alles stap voor stap uit te denken en voor te bereiden over hoe ik het dak moest bevestigen.

Ontwerp doel:

 • Het ontwerp moet licht, stevig en sterk zijn
 • De kosten van het project moeten minimaal zijn
 • Het ontwerp moet simpel, strak en effectief zijn.

Met deze eisen en doelen in het achterhoofd ben ik gaan zoeken naar het perfecte materiaal om mijn sim racing roof te maken. Hierdoor kwam ik uit op MDF. Overweeg ook of je een kartonnen mal wilt maken om het ontwerp visueel te kunnen beoordelen voordat je verder gaat met de definitieve constructie. Dit om fouten te voorkomen en kosten te besparen.

Stap 2: Mal Maken

Als je ervoor hebt gekozen om een kartonnen mal te maken, kun je nu verder gaan met het snijden van het karton volgens het ontwerp van het dak. Plaats de kartonnen mal op je sim racing setup om te controleren of het dak goed past en of alle componenten op de juiste plaats zitten. Dit biedt je de mogelijkheid om eventuele aanpassingen te testen voordat je begint met de bouw van het definitieve dak.

Stap 3: Maak Een Ontwerp

In deze stap is het uiterst belangrijk om een grondig plan te maken voor het ontwerp van je dak. Maak gebruik van Photoshop of een andere beschikbare (gratis) ontwerptool om verschillende lay-outs te creëren. Hieronder zie je enkele ontwerpen die ik heb gemaakt. In stap 6 ga je verder met het ontwerp.

Stap 4: Materiaal Verzamelen

Met je plan in de hand is het tijd om alle benodigde materialen te verzamelen. Dit omvat de MDF platen, schroeven, bouten, moeren en andere bevestigingsmaterialen. Zorg ervoor dat je beschikt over het juiste elektrische gereedschap, zoals een zaag, boormachine, schuurmachine en meetgereedschap. Het is van groot belang dat je alle materialen paraat hebt voordat je verdergaat met de bouw.

Voor dit project heb ik gekozen voor een 6 mm dikke MDF-plaat die ik bij de lokale bouwmarkt heb gekocht. Een andere goede suggestie is om foamboard te gebruiken. Dit is super licht, gemakkelijk te bewerken en te plaatsen. Voor mij is dit materiaal echter afgevallen omdat het niet aan mijn ontwerp doelen voldoet. Het is namelijk niet stevig genoeg om – in mijn geval – mijn Philips Hue Play te monteren.

Tip: Kies voor één grote MDF-plaat en zaag deze op maat. Ga niet twee of meerdere losse platen met elkaar verbinden. Het dak moet uit één stuk bestaan.

Mijn triple monitor setup heen een totale breedte van zo’n 120 centimeter, dus ik heb ervoor gekozen om een paar centimeter ‘extra’ te nemen. De diepte van de monitoren en de stoel is zo’n 110 centimeter. In de bouwmarkt heb ik deze grote plaat op maat laten zagen in de afmetingen 110 x 125 cm.

Stap 5: Het Dak Op Maat Maken

Nu is het tijd om het dakoppervlak te maken. Leg de mal op de houten plaat en teken met een potlood de lijn van de hoeken die je eraf wilt zagen. Pak vervolgens de afkortzaag erbij en snijd de MDF-plaat in de gewenste vorm van het dak en de mal die je hebt gemaakt. Als je het goed hebt gedaan komen de mal en de houten plaat nu exact met elkaar overeen ;).

sim racing roof diy

Bevestig de platen stevig aan het houten frame met behulp van geschikte schroeven en bouten. Zorg ervoor dat de platen gelijkmatig en stevig zijn bevestigd om een stabiel dakoppervlak te creëren waarop je kunt vertrouwen tijdens je racesessies.

Stap 6: Afwerking en Esthetiek

Met het dakoppervlak en de accessoires op hun plaats, kun je nu aandacht besteden aan de afwerking en esthetiek van het dak. Schuur het houtoppervlak glad om eventuele ruwe randen te verwijderen en zorg voor een gladde afwerking. Vervolgens kun je het dak schilderen in de gewenste kleur óf voeg eventueel een afwerkingslaag toe om het er aantrekkelijk uit te laten zien en te beschermen tegen slijtage.

Ik heb ervoor gekozen om de houten plaat te bekleden met een carbon wrap vinyl folie en een zelfklevende zwarte glanzen vinyl folie. Deze folie is zelfklevend en kun je super gemakkelijk aanbrengen! Deze autofolie is enorm elastisch en goed aanpasbaar. Twijfel je hoe het moet? Bekijk dan ook eens video’s op YouTube.

Stap 7: Bevestigen van de Montagebeugels

Nu je sim racing dak bijna volledig is afgerond en is voorzien van een prachtige afwerking en vinyl wrap, is het tijd om je aandacht te richten op de volgende belangrijke stap: het bevestigen van de montagebeugels waarmee je het dak aan je rig of plafond wilt vastmaken.

Versterking met IJzeren Profielen

Om de stabiliteit van mijn dak te waarborgen en te voorkomen dat het dak gaat doorbuigen, heb ik twee L-vormige ijzeren profielen gecreëerd. Deze ijzeren profielen zorgen voor extra versteviging van de MDF-plaat. Na het maken van de profielen, boorde ik gaten en bevestigde ik ze stevig aan mijn dakconstructie.

diy sim racing roof

In mijn geval bevindt mijn sim rig zich op de zolder met een schuin dak, wat betekent dat ik beperkte ruimte en opties heb om het dak te monteren. Dit vereist een innovatieve oplossing, en ik heb ervoor gekozen om de houten draagbalken te gebruiken om mijn sim racing dak aan te bevestigen.

Stap 8: Dak Bevestigen en Optimaliseren

Nu het dak voltooid is, is het tijd om het dak op je sim racing setup te plaatsen en te testen. Ga zitten en doe alsof je aan het racen bent om de ergonomie, het comfort en de algehele race-ervaring te beoordelen. Als je merkt dat aanpassingen nodig zijn pas deze dan aan voor optimale prestaties en comfort. In mijn geval was dit absoluut nodig, dus ik neem je graag mee in de uitdagingen waar ik tegenaan liep.

Optimaliseren van het In- en Uitstappen

Het creëren van een stevig dak bracht nieuwe uitdagingen met zich mee. De constructie bemoeilijkte het in- en uitstappen van mijn simulator. Zowel het dak als de monitoren belemmerden mijn toegang. Om dit probleem op te lossen, moest ik een creatieve oplossing bedenken. Ik voorzag de ijzeren profielen van scharnieren en bevestigde ze aan de houten balken. Deze aanpassing maakt het gelukkig mogelijk om het dak omhoog te tillen, wat mijn toegang tot de simulator aanzienlijk vergemakkelijkt.

Slimme Oplossing voor Gewicht en Positionering

Hoewel het omhoog tillen van het dak de toegang verbeterde, ontstond er een nieuwe uitdaging: het dak was te zwaar om op de monitoren te rusten. Om het dak op de gewenste hoogte te laten ‘zweven’ en in positie te houden, was een slimme oplossing vereist. Het gebruik van een gasveer bleek helaas niet mogelijk, maar ik vond gelukkig een andere effectieve oplossing: een touw met een ouderwetse trolly. Ik boorde twee gaten in het dak en bevestigde de trolly aan de draagbalk van het dak. Nu hoef ik slechts aan het touwtje te trekken waardoor het dak omhoog wordt gelift zodat ik gemakkelijk in en uit mijn simulator kan stappen.

Met deze slimme en doeltreffende aanpassingen heb ik mijn sim racing roof verder geoptimaliseerd voor zowel stabiliteit als gemak. Het proces bracht uitdagingen met zich mee, maar door creatief te denken en praktische oplossingen te vinden ben ik erin geslaagd om mijn oplossing en eindresultaat naar een nieuw niveau te tillen. Het resultaat is een dak dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk.

Stap 9: Eindmontage

Ten slotte is het tijd voor de eindmontage van het dak. Controleer of alle schroeven, bouten en bevestigingen stevig zijn vastgedraaid en bevestigd zoals bedoeld. Zorg ervoor dat het dak veilig en stabiel is voordat je het als voltooid beschouwt.

Nu kun je met trots je voltooide sim racing roof bewonderen en genieten van de verbeterde realisme en immersie die het aan je simulatieraces zal toevoegen. Ik ben enorm blij en trots met het eindresultaat! En zeg nou eens eerlijk; is het niet fantastisch mooi geworden? 🙂

Update:

Ik was helaas niet helemaal tevreden met bovenstaande opstelling. Zoals je ziet zijn de Philips Hue Play lichten niet goed bevestigd en ook was ik niet geheel tevreden met de oplossing van het touw met katrol. Om een meer ‘echt’ cockpit-gevoel te creëren en tevens het dak te versteven heb ik ervoor gekozen om naast m’n Sim Lab Seat twee verticale profielen te plaatsen waar het dak op rust.

sim racing roof

Daarnaast ben ik in plaats van twee Philips Hue Play lichten naar drie lichten overgestapt. Ook dit zorgde voor een wat ingewikkelde montage. Daarom heb ik besloten om deze lichten in het dak te integreren! Wederom een super leuke oplossing én een resultaat waar ik enorm trots op ben. De beelden spreken voor zicht 🙂

Mijn Sim Racing Roof: Het Eindresultaat

sim racing roof

Conclusie: Creëer Je Eigen Sim Racing Roof

Het bouwen van je eigen sim racing roof is erg leuk, waarbij creativiteit en precisie samenkomen om een unieke race-ervaring te leveren. Door de stappen zorgvuldig te volgen, van onderzoek en planning tot het bevestigen van accessoires, heb je de mogelijkheid gehad om een dak te ontwerpen en te bouwen dat niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook functioneel en ergonomisch verantwoord.

Of je nu een casual gamer bent of een toegewijde sim racer, je nieuwe sim racing roof voegt een nieuwe dimensie van realisme en plezier toe. Ik vond het een van de leukere projecten die ik heb gedaan en het is er een waar ik enorm trots op ben. Het is een oplossing die uniek is voor mijn simulator en wat mijn race ervaring nog intenser en mooier maakt!

Tot slot hoop ik dat ik jullie hiermee heb kunnen inspireren en op weg heb kunnen helpen. En natuurlijk ben ik erg nieuwsgierig naar jullie resultaat. Dus deel jouw eigen gemaakte sim racing roof op social media en tag ons op instagram!

Meer DIY Sim Racing Projecten

Ik ben absoluut dol op gave sim racing DIY projecten. Er is iets bevredigends aan het zelf creëren en aanpassen van je sim setup om een nog meeslepender ervaring te bereiken en nóg meer beleving en realisme toe te voegen. Hou jij hier ook van? Laat je dan inspireren en check dan ook zeker eens onderstaande DIY projecten:

Bekijk ook eens de digitale DIY bestanden van Pokornyi Engineering en bouw je eigen button box en stuurwiel!

Wilco Verhaegh

Auteur Wilco Verhaegh

Ruim 18 jaar geleden begon mijn passie voor simracen met Grand Prix 4. Mijn passie voor racen, autosportfotografie en gaming kent geen grenzen. Met Motorsport-Pictures.com leg ik raceauto's vast op de gevoelige plaat. Bovendien ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

Meer berichten van Wilco Verhaegh
nl_NLNederlands