Overslaan naar hoofdinhoud

In de wereld van simulatieracen is de keuze van het juiste stuurwiel en pedalen van cruciaal belang voor een meeslepende en authentieke race-ervaring. Een essentieel onderdeel van deze setup is de handrem, die de mogelijkheid biedt om nauwkeurig te remmen in rally games of driftmanoeuvres uit te voeren. Een sim racing handbrake heeft sinds het ontstaan een lange weg afgelegd. Oorspronkelijk ontworpen als eenvoudige hendels, zijn ze nu geëvolueerd tot complexe precisie-instrumenten.

Moderne handremmen zijn ontworpen om het gevoel en de functionaliteit van echte raceauto’s na te bootsen. Ze bieden instelbare weerstand, progressieve spanning en compatibiliteit met verschillende raceplatforms, waardoor ze een essentiële accessoire zijn voor serieuze simracers. Er zijn verschillende soorten sim racing handbrakes beschikbaar, elk met hun eigen technologie en kenmerken. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten handremmen én vertellen we wat onze sim racing handbrake top 8 is! We hebben elk van deze handremmen zorgvuldig beoordeeld en geselecteerd op basis van hun kenmerken, prestaties en waarde, zodat jij gemakkelijk de juiste keuze kunt maken bij het kopen van een handrem voor jouw race-opstelling.

Sim Racing Handbrake: Deze Soorten Zijn Er

Er zijn verschillende soorten sim racing handremmen beschikbaar, elk met hun eigen technologie en kenmerken. In deze alinea zullen we dieper ingaan op de drie verschillende soorten.

 1. Load Cell Handrem: Load cell handremmen maken gebruik van load cell-technologie om de hoeveelheid kracht die op de handrem wordt uitgeoefend nauwkeurig te meten. Dit resulteert in een uiterst precieze en responsieve remactie. Hoe harder u de handrem indrukt, hoe meer remkracht wordt toegepast, waardoor simracers een fijn afgestelde controle over hun remgedrag hebben. Dit type handrem is ideaal voor racers die streven naar precisie en realisme.
 2. Hydraulische Handrem: Hydraulische handremmen simuleren de werking van een echte autohandrem door middel van een hydraulisch dempingsmechanisme. Hierdoor ervaren simracers een vloeiende en realistische remactie, vergelijkbaar met wat ze zouden voelen in een echte raceauto. Hydraulische handremmen worden vaak gekozen door simracers die een hoog niveau van realisme en authenticiteit in hun racesimulaties willen bereiken.
 3. Progressieve Handrem: Progressieve handremmen hebben een ontwerp waarbij de remkracht geleidelijk toeneemt naarmate de handrem verder wordt ingedrukt. Dit biedt een natuurlijkere en intuïtievere remervaring, vergelijkbaar met de werking van een echte handrem. Progressieve handremmen zijn geschikt voor simracers die een soepele en progressieve remactie prefereren, wat handig kan zijn bij het uitvoeren van complexe manoeuvres.

Elk type handrem heeft zijn eigen unieke voordelen en is geschikt voor verschillende racestijlen en voorkeuren. De keuze tussen deze handremmen hangt af van de specifieke behoeften van de simracer en het gewenste niveau van controle en realisme in hun racesimulaties.

NordVPN Deal

Sim Racing Handbrake Top 8

In de wereld van simulatieracen is de keuze van een hoogwaardige handrem essentieel voor een realistische rijervaring. De “Sim Racing Handbrake Top 8” biedt een overzicht van de meest gewaardeerde handremmen op de markt. Van precisie-loadcell-technologie tot aanpasbare weerstand, deze selectie belicht de beste opties om je simulatieracen naar een hoger niveau te tillen.

#1 Sim Racing Handbrake: Sim-Lab XB1 Handrem

De Sim-Lab XB1 Handrem is ontworpen met het oog op ultieme precisie en integratie met Sim-Lab cockpits. De XB1 onderscheidt zich door zijn geavanceerde 150kg loadcell-technologie, die niet alleen de travel, maar ook de exacte hoeveelheid toegepaste kracht meet. Hierdoor krijg je een uiterst realistische race-ervaring, aangepast aan je spiergeheugen. De Sim-Lab XB1 Handbrake is verkrijgbaar voor slechts € 199. Hiermee is de XB1 uiterst scherp geprijsd.

Deze handrem wordt gekenmerkt door een robuuste aluminium constructie die zorgt voor een stevige grip en minimale flexibiliteit. Dankzij de elastomeerset en de Dual Stage Damper kun je de weerstand van de handrem volledig aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Of je nu een realistische race-ervaring wilt of een meer directe toepassing, de XB1 biedt de flexibiliteit die je nodig hebt. Het onderscheidende kenmerk van deze handrem is zijn specifieke ontwerp voor Sim-Lab cockpits, waardoor hij naadloos kan worden geïntegreerd en er geen onnodige aanpassingen nodig zijn.

Sim-Lab XB-1 Handbrake Review

Tip: Lees ook eens onze uitgebreide Sim-Lab XB-1 Handbrake Review!

De Sim-Lab XB1 Handrem biedt serieuze simracers een ongekende precisie. De volledig aluminium constructie zorgt voor een solide en stabiele remactie, terwijl het ontwerp specifiek is afgestemd op Sim-Lab cockpits, waardoor je het gevoel hebt alsof je echt in een rallyauto zit. De handrem is gebouwd met een volledig metalen constructie die duurzaamheid en een lange levensduur garandeert, zelfs bij intensief gebruik. Hierdoor is de XB1 Loadcell Handrem een betrouwbare investering voor de lange termijn in je simrace-setup. En zeg nu eerlijk: is de XB1 geen genot om naar te kijken?

sim-lab xb1 handbrake

Sim-Lab XB1 Handbrake

 • 150kg loadcell technologie
 • Volledig instelbare weerstand
 • Duurzame constructie

#2 Sim Racing Handbrake: Fanatec ClubSport Handbrake V1.5

De Fanatec ClubSport Handbrake V1.5 is een indrukwekkende handrem die de verwachtingen van serieuze simracers overtreft. Deze Fanatec handrem is al jaren een van de meest populaire sim racing handbrakes op de markt. En dat is enerzijds de zeer scherpe prijs van slechts € 129,95 en anderzijds door het zeer uitgebreide en solide Fanatec eco-systeem.

Een van de meest opvallende kenmerken van de ClubSport Handrem V1.5 is de realistische progressieve weerstand. Deze functie stelt je in staat om de remdruk geleidelijk op te bouwen, net zoals in een echte raceauto. Of je nu bezig bent met driften, rallyracen of gewoon wilt genieten van een nauwkeurige controle over je voertuig, deze handrem levert een ervaring die dicht bij de werkelijkheid ligt. De precisie en responsiviteit zijn indrukwekkend en zorgen ervoor dat je elke bocht en manoeuvre met vertrouwen kunt aanpakken.

Het aluminium frame voegt duurzaamheid toe, terwijl de veelzijdige compatibiliteit met verschillende racing wheels en platforms ervoor zorgt dat deze handrem geschikt is voor een breed scala aan simrace-opstellingen. Je kunt de Fanatec ClubSport Handbrake in twee posities gebruiken: verticaal en horizontaal. Dit maakt deze handrem enorm veelzijdig. Of je nu op zoek bent naar de ultieme controle tijdens je racesessies of gewoon wilt genieten van een authentieke race-ervaring, deze handrem voldoet aan al je eisen. Met Fanatec’s reputatie voor kwaliteit en innovatie weet je zeker dat je investering in de ClubSport Handrem V1.5 een uitstekende keuze is voor elke simracer.

fanatec handbrake

Fanatec ClubSport Handbrake V1.5

 • Realistische Progressieve Weerstand
 • Duurzaamheid en Kwaliteit
 • Compatibiliteit met Fanatec Ecosysteem

#3 Sim Racing Handbrake: Heusinkveld Sim Handrem V2

De Heusinkveld Sim Handrem V2 is een topkeuze voor serieuze simracers die absoluut geen compromissen willen sluiten als het gaat om remprecisie. Het kenmerkende aspect van deze handrem is het gebruik van load cell-technologie (120kg), die een ongekende mate van nauwkeurigheid en consistentie biedt.

Het eerste wat opvalt aan de Heusinkveld Sim Handbrake is de indrukwekkende bouwkwaliteit. Het apparaat is vervaardigd met hoogwaardige materialen en ontworpen om zelfs de meest veeleisende simracers tevreden te stellen. De robuuste constructie geeft een gevoel van duurzaamheid en kwaliteit, wat cruciaal is voor langdurig gebruik in veeleisende racesimulaties. De Heusinkveld Sim Handbrake kost €339 en is daarmee een van de duurdere sim racing handremmen. Hier krijg je echter, net als bij de Heusinkveld Sprint Pedals, enorm veel voor terug qua kwaliteit, duurzaamheid en software ondersteuning.

De Heusinkveld Sim Handrem V2 biedt een ongekende mate van precisie en betrouwbaarheid, wat cruciaal is voor simracers die op zoek zijn naar topprestaties. De combinatie van de robuuste aluminium constructie, instelbare weerstand en nauwkeurige load cell-technologie maakt deze handrem een favoriet onder professionele simracers.

De Heusinkveld Sim Handbrake V2 biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, waardoor je de handrem kunt afstemmen op jouw persoonlijke voorkeur. Pas de weerstand aan, verander de positie van de handgreep en maak de handrem geschikt voor jouw specifieke behoeften. Dit niveau van aanpassing stelt simracers in staat om de perfecte race-ervaring te creëren.

heusinkveld sim racing handbrake v2

Heusinkveld Sim Handrem V2

 • Uitgebreide Aanpassingsmogelijkheden
 • Indrukwekkende Bouwkwaliteit
 • Load-cell Technolgie (120kg)

#4 Sim Racing Handbrake: Meca EVO Handbrake

Ik beschouw de Meca Evo Handbrake persoonlijk als een van de meest prachtige handremmen voor simulatieracen die beschikbaar zijn. Het ontwerp is werkelijk fantastisch en ergonomisch verantwoord. Het straalt kracht en robuustheid uit. Deze Tsjechische fabrikant staat bekend om zijn buitengewoon hoogwaardige producten, en dat is meteen duidelijk te zien aan deze prachtige Meca Evo Handbrake. Deze hoogwaardige handrem is verkrijgbaar voor € 286.

De Meca EVO Handbrake is een handgemaakte handrem die opvalt door zijn aandacht voor detail en kwaliteit. De Meca EVO Handbrake combineert ambachtelijke kwaliteit met aanpasbaarheid. Dankzij de vervangbare polyurethanen kun je de schakellengte van de rem en de stevigheid ervan aanpassen. Hierdoor kun je de handrem precies afstemmen op jouw rijstijl.

Wat deze handrem verder uniek maakt, is de mogelijkheid tot aanpassing. De Meca Evo Handrem is ontworpen met aandacht voor precisie en realisme. De lengte van de hendel is afgeleid van een echte raceauto, wat zorgt voor een authentieke race-ervaring. Met zijn geavanceerde technologie biedt deze handrem een uitzonderlijk realistische en responsieve bediening, waardoor je volledige controle hebt over jouw virtuele voertuig. Of je nu aan het driften bent op een virtueel racecircuit of indrukwekkende stunts uithaalt, deze handrem zal jouw vaardigheden naar een hoger niveau tillen. De Meca Evo Handbrake heeft een bewezen (Mavin) load cell sensor met een maximale belasting van maar liefst 200 kg. De Meca Evo is absoluut een van mijn favorieten!

meca evo handbrake

Meca Evo Handbrake

 • Stoer en Robuust Ontwerp
 • Indrukwekkende Bouwkwaliteit
 • Mavin Load-cell Technolgie (200kg)

#5 Sim Racing Handbrake: Simagic TB-1 Handbrake

De Simagic TB-1 Handrake is compact en krachtig, perfect voor simracers die een eenvoudige oplossing zoeken voor hun handrembehoeften. Wat deze handrem onderscheidt, is zijn gebruiksgemak en betrouwbare prestaties. Je kunt deze handrem snel monteren en meteen genieten van verbeterde remcontrole. De Simagic TB-1 Handrem is een technologisch meesterwerk dat de verwachtingen van elke sim-racer overtreft. Met zijn duurzaamheid, veelzijdigheid en precisie is het – net als de Simagic Q1S Sequential Shifter – een must-have accessoire voor iedereen die serieus bezig is met sim-racen. De TB-1 is verkrijgbaar voor een prijs van €219.

Het lichaam van de TB-1 is vervaardigd uit CNC-gefreesd aluminium, wat zorgt voor maximale duurzaamheid en een lange levensduur. Dit betekent dat je langdurig van deze handrem kunt genieten zonder dat deze slijt of zijn kwaliteit verliest. Met zijn compacte ontwerp en duurzame constructie is het een betrouwbare keuze voor zowel beginnende als ervaren simracers die geen concessies willen doen aan kwaliteit. De Simagic TB-1 Handrem biedt ongeëvenaarde precisie dankzij de nieuwe generatie load cell met een capaciteit van 100 kg.

Wat de TB-1 echt bijzonder maakt, is het innovatieve 2-traps systeem, gepatenteerd door Simagic. Hierdoor kun je de sensatie van een echte handrem ervaren. Het systeem biedt twee verschillende standen, waardoor je het gevoel van rijden in een gewone auto kunt afwisselen met dat van een raceauto. Dit zorgt voor een ongekend realistische ervaring tijdens het sim-racen.

Simagic TB-1 Handrem

Simagic TB-1 Handbrake

 • Innovatief 2-traps systeem
 • Indrukwekkende Bouwkwaliteit
 • Load-Cell Technolgie (100kg)

#6 Sim Racing Handbrake: Moza Racing HBP Handbrake

De Moza Racing HBP Handrem is een uitstekende keuze voor simracers die op zoek zijn naar een solide en eenvoudige handremoplossing zonder franjes. Wat deze handrem onderscheidt, is zijn eenvoudige installatie en gebruiksvriendelijkheid. Binnen enkele minuten kun je deze handrem monteren en genieten van verbeterde remcontrole. De Moza Racing HBP Handrem biedt betrouwbare prestaties zonder ingewikkelde setup. De Moza Racing HBP Handbrake is verkrijgbaar voor €139 en is daarmee een uitstekend keuze!

De stalen constructie zorgt voor duurzaamheid en de eenvoudige installatie maakt het een goede keuze voor beginnende simracers die snel aan de slag willen. De Moza Racing HBP Handbrake tilt je race-ervaring naar een hoger niveau met zijn realistische weerstand. Voel de remkracht opbouwen zoals in een echte raceauto, waardoor je een meeslepende en authentieke rijervaring krijgt. Vervaardigd met materialen van topkwaliteit, staat de Moza Racing HBP Handbrake bekend om zijn duurzaamheid.

Deze handrem is gebouwd om de tand des tijds te doorstaan en blijft betrouwbaar, zelfs bij de meest intense racesessies. De complete behuizing van de HBP Handrem is namelijk vervaardigd door middel van CNC-bewerking uit geanodiseerd aluminium van luchtvaartkwaliteit. Hierdoor is de handrem uiterst slijtvast, robuust en duurzaam. De hendel kan zowel horizontaal als verticaal worden gemonteerd en biedt de mogelijkheid om zowel weg- als raceauto’s na te bootsen.

Moza Racing HBP Handbrake

Moza Racing HBP Handbrake

 • Hoge Duurzaamheid en Kwaliteit
 • Precisie met 16-bits Hoeksensor
 • Volledig Aanpasbaar en Ergonomisch Ontwerp

#7 Sim Racing Handbrake: VNM Handbrake V1 / 1.5

VNM Simulation is een relatief nieuwe speler op de markt voor simulatierace-hardware. Deze Vietnamese fabrikant begon haar reis in het midden van 2020 en heeft in korte tijd al indruk gemaakt met een uitgebreid assortiment zeer boeiende producten, zoals de VNM Simulation Shifter en de VNM Handbrake V1 en V1.5. Het verschil tussen de VNM Handbrake V1 en de VNM Handbrake V1.5 zit voornamelijk in de prestatieverbeteringen en enkele aanpassingen aan het ontwerp. De V1 heeft een prijskaartje van € 259, terwijl de V1.5 € 309 kost. Wat deze handrem zo speciaal maakt, is zijn eenvoud en betrouwbaarheid. Met zijn stevige stalen constructie levert deze handrem consistente en betrouwbare prestaties.

De VNM Handbrake V1.5 is uitgerust met geavanceerdere sensoren voor een nog nauwkeurigere input. Dit resulteert in een verbeterde respons en precisie tijdens het gebruik. Daarnaast heeft de VNM Handbrake V1.5 enkele esthetische verbeteringen en aanpassingen aan het ontwerp gekregen, wat resulteert in een meer ergonomische en aantrekkelijke uitstraling.

De VNM Handbrake is speciaal ontworpen voor liefhebbers van rallysimulaties en biedt een authentieke race-ervaring. Deze handrem is vormgegeven en voelt aan als een echt rally-instrument en is voorzien van hoogwaardige componenten, waaronder een industriële load cell (200kg). Dankzij de drukgevoeligheid en het stevige, geleidelijke gevoel kan de VNM Handbrake uiterst nauwkeurige en vloeiende input leveren. Bovendien kan het handvatontwerp van de rallyhandrem worden aangepast op hoeken van 0, 15, 30, 45, 60, 75 en 90 graden. Hierdoor kun je de handrem naar jouw voorkeur instellen voor een optimale race-ervaring.

VNM Handbrake

VNM Handbrake V1 / V1.5

 • Ontworpen voor Rallysimulatorrijders 
 • Industriële Load Cell (200 kg)
 • Volledig Aluminium Ontwerp
 • Aanpasbaar Ontwerp

#8 Sim Racing Handbrake: Thrustmaster TSS Handbrake Sparco Mod

De Thrustmaster TSS Sparco Mod+ Handbrake is een handrem die samen met Sparco is ontworpen, wat zorgt voor een authentieke race-uitstraling. De TSS Handrem is officieel gelicentieerd door Sparco, een van ’s werelds meest gerespecteerde merken in de autosportindustrie. Dit betekent dat je kunt rekenen op de hoogste mate van authenticiteit en kwaliteit. Wat deze handrem onderscheidt, is de mogelijkheid om de weerstand aan te passen, waardoor simracers hun remkracht naar wens kunnen instellen.

De TSS Handrem is daarnaast gebouwd om lang mee te gaan. Met een robuuste metalen constructie voelt deze handrem stevig en duurzaam aan, zelfs tijdens de meest intense racesessies. Een ander groot voordeel van de Thrustmaster TSS Sparco Handbrake is dat deze compatibel is met een breed scala aan platforms, waaronder pc, Xbox One en PlayStation 4. Of je nu op een pc racet of je console gebruikt, deze handrem kan naadloos worden geïntegreerd in je setup en kost € 299.

De Thrustmaster TSS handbrake maakt gebruik van een progressief krachtsysteem, wat betekent dat hoe verder je de handgreep indrukt, hoe sterker de remkracht wordt toegepast. Dit zorgt voor een realistische en nauwkeurige race-ervaring, vergelijkbaar met wat echte coureurs ervaren. De TSS Handrem heeft daarnaast twee standen: een handrem en sequentiële versnellingsbak. Hiermee kun je moeiteloos schakelen tussen handrem- en versnellingsbakfuncties, wat de veelzijdigheid van dit accessoire vergroot.

De Thrustmaster TSS Sparco Mod+ Handrem combineert het beste van Sparco’s ontwerpesthetiek met aanpasbaarheid. De weerstandsinstellingen stellen simracers in staat om hun remkracht aan te passen aan hun persoonlijke voorkeuren, waardoor ze een echte race-ervaring kunnen creëren.

Thrustmaster TSS Handrem Sparco Mod

Thrustmaster TSS Handbrake Sparco Mod+

 • Officiële Sparco-licentie
 • Progressieve Handrem en Sequentiële Versnellingsbak
 • Robuuste Constructie

Conclusie Sim Racing Handbrake

Onze top 8 selectie van sim racing handremmen geeft een uitgebreid overzicht van hoogwaardige opties die geschikt zijn voor zowel beginnende sim racers als ervaren. Of je nu op zoek bent naar precisie, realisme, aanpasbaarheid of betaalbaarheid, onze lijst omvat een verscheidenheid aan handremmen die aan verschillende behoeften voldoen. Het kiezen van de juiste sim racing handbrake is essentieel om je simulatierace-ervaring naar een hoger niveau te tillen, en we hopen dat deze lijst je heeft geholpen om de perfecte handrem te vinden die past bij jouw race-opstelling en persoonlijke voorkeuren. Met deze hoogwaardige handremmen kun je je race- en remvaardigheden verbeteren en genieten van een meer meeslepende en authentieke simulatierace-ervaring. Veel rally of drift plezier!

Wilco Verhaegh

Al meer dan 15 jaar ben ik een gepassioneerde sim racer. Mijn liefde voor racen, autosport fotografie en gaming zijn grenzeloos. Daarnaast ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

nl_NLNederlands