Overslaan naar hoofdinhoud
zoek
0

DIY Sim Racing Rig

Wil je jouw huidige sim racing setup of sim rig upgraden? Of ben je juist op zoek naar een nieuwe race simulator maar vind je een nieuwe kopen eigenlijk te duur? Dan is zelf je eigen DIY sim racing rig bouwen een goed alternatief. Hoe dat werkt? Dat lees je hier.

Een nieuwe sim rig setup kost al gauw rond de €400 voor een mid-range sim rig, zoals bijvoorbeeld de Sim Lab GT-1 Evo. Let op: dit is exclusief het stoeltje 😉 De kosten voor een complete sim setup kunnen dus vrij snel en hoog oplopen met alle accessoires en add-ons.

Een goed – en veelgebruikt – alternatief is om zélf je eigen sim rig te bouwen van 80/20 aluminium. En dat is makkelijker dan je denkt! En misschien nog wel leuker ook. Wil je weten hoe? Lees dan even dit artikel!

diy sim racing rig

Wat is een 80/20 sim rig?

Wil je zelf een sim racing rig bouwen van hoogwaardige kwaliteit bouwen? Dan is een 80/20 sim rig écht iets voor jou! Maar wat is een 80/20 sim rig?

Een 80/20 sim rig verwijst naar een bepaalde maat aluminium profiel. Dit type aluminium wordt ook wel een aluminium extrusie (constructie) profiel genoemd.

aluminium extrusie of 8020 profiel
Aluminium extrusie profiel of 80/20

Dit type profiel wordt in veel – zelfgemaakte – sim rigs gebruikt vanwege de ijzersterke constructie en de flexibiliteit van het systeem. Uitbouwen of upgraden is namelijk super gemakkelijk! Dit aluminium constructie profiel is dus ideaal om je eigen sim rig te bouwen dat een leven lang meegaat.

Wat zijn de voor- en nadelen van een 80/20 diy sim racing rig?

Voordeel 1 – Het is extreem sterk

Het allerbelangrijkste voordeel van een aluminium extrusie profiel is dat het ijzersterk materiaal is en gebouwd is om nooit meer kapot te gaan. Het is sterk, maar ook erg licht. Aluminium extrusie profielen (of aluminium extrusion rig of 80/20 aluminium) worden vaak gebruikt in de constructie van voertuigen. Vandaar dat het ijzersterk, licht, stijf en van extreem hoogwaardig materiaal is.

En zeg nou eerlijk… hoe gaaf ziet zo’n 8020 sim rig eruit? Hou je van robuust en industrieel? Dan is dit echt iets voor jou. Hou je van zilver / grijs of juist mat zwart? Ook dat is mogelijk! Het past dus, ongeacht je inrichting, altijd wel ergens in huis of in je mancave 😉

Voordeel 2 – Stijfheid

Als zelfs autofabrikanten er auto’s van maken, dan weet je zeker dat 8020 aluminium profielen stug spul is. Vergeet niet, als je met een krachtig force-feedback stuur met directe aandrijving racet, zoals bijvoorbeeld de Fanatec DD1 / DD2 of Simucube), dan heb je een stevige kwaliteit sim rig nodig.

Het laatste wat je wil is als je in een dikke GT3 auto over het circuit racet in Assetto Corsa Competitione, iRacing of een andere simulation game is dat je rondetijden afwijken doordat je geen perfecte lijnen kunt rijden vanwege ‘flex’ of ‘speling’ in je sim rig. Een krachtig racestuur hebben heeft dus geen zin als je sim racing setup deze eigenschap niet ook heeft. Kwaliteit en stijfheid zijn dus heel erg belangrijk. En daar heb je bij een (zelfgebouwde) 8020-rig dus geen zorgen over!

Voordeel 3 – Toekomstbestendig en gemakkelijk uit te breiden met accessoires

Een ander groot voordeel van een 8020 profiel is de flexibiliteit. Doordat je de aluminium profielen gemakkelijk met elkaar kunt verbinden, kan eigenlijk alleen je eigen verbeeldingskracht je nog weerhouden. Je kunt namelijk volledig los gaan met het toevoegen van sim accessoires, denk hierbij aan shifters, button boxes, een handrem, een single of juist een triple monitor setup. Oftewel, het is Technic Lego voor volwassenen! En eerlijk is eerlijk: hoe gaaf is Lego? 😉 Zelf je eigen sim racing cockpit bouwen geeft net zoveel voldoening!

Voordeel 4 – Flexibiliteit en aanpasbaarheid

De wat meer goedkope(re) en standaard sim rigs hebben meestal een vaste stuur-, pedaal- en stoel positie. Ideaal om met een low-budget in te stappen in de wereld van sim racen, maar allesbehalve een toekomstbestendige en duurzame oplossing. Wil je upgraden naar een ander stuur dan ben je zowat genoodzaakt om ook een nieuwe sim rig te kopen. En dat is een dure investering.

Met een aluminium 8020 sim rig ben je dus flexibel(er) in het upgraden en aanpassen van je setup. Waarschijnlijk wil, koop of bouw je nooit meer een andere sim rig. Het is daarom een enorm toekomstbestendige investering!

Of je nu een startende sim racer bent bent met een ‘standaard’ tandwiel aangedreven stuur (zoals een Logitech of Thrustmaster), een meer serieuze sim racer bent met een riem aangedreven racestuur (denk aan Fanatec) óf juist een hardcore sim racer bent met een directe aandrijving (Simucube, Leo Bodnar etc.): je DIY sim rig is toekomstbestendig en groeit met je mee, ongeacht je ervaring en het budget dat je hier aan wil uitgeven.

En dan nu de nadelen van een aluminium 8020 sim rig

Nadeel 1 – De kosten en het gewicht

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Aluminium is (vrij) duur. Het is heel bewerkelijk en duur in productie qua verschillende afmetingen. Daarnaast is het, alle materialen bij elkaar opgeteld, erg zwaar. Niet iets wat je met een standaard levering bij PostNL gemakkelijk thuis bezorgd krijgt 😉 De totale kosten kunnen dus vrij hoog oplopen. Zeker ook door de flexibiliteit van de setup, kunnen de kosten over de jaren heen hoog oplopen. Wél is het zo dat zelf je eigen sim rig bouwen vaak goedkoper is, en meer voldoening geeft, dan een bestaande high-end setup kopen.

Nadeel 2 – Je wil niet zelf bouwen maar een kant en klare oplossing

Dit punt spreek voor zich lijkt me 😉 Houdt er rekening mee dat het zelf bouwen van een sim rig veel tijd in beslag neemt. Denk hierbij aan van tekenen, materialen uitzoeken en bestellen tot het in elkaar zetten. Ben je iemand met twee linker handen of wil je zelf niet al te veel moeite hierin steken? Dan is een kant-en-klare oplossing van Sim Lab, Trak Racer of Treq wellicht een beter alternatief.

Nadeel 3 – Je houdt niet van een industriele en robuuste look

Hou je niet van een industriële en robuuste look? Dan heb je helaas pech en is een aluminium 80/20 sim rig niet voor jou. Uiteraard zijn er alternatieve te bedenken met andere materialen, zoals pvc of hout. Al moet je daar maar net van houden 😉 Ook zijn deze alternatieven minder duurzaam en voor de lange termijn.

pvc sim rig
pvc sim rig als alternatief. Niet mooi, wel goedkoop 😉

DIY 8020 sim rig

Design je eigen sim rig met Frame designer

Als je zelf een eigen aluminium 80/20 sim racing cockpit wil bouwen, dan is het wel fijn om hier wat hulp bij te hebben. Je kan natuurlijk zelf aan de slag met pen en papier. Met de gratis software Frame Designer kun je zelf eenvoudig je eigen race simulator designer en heb je meteen een overzicht van alle juiste materialen en maten. Super handig! Check ook onderstaande tutorial.

Aluminium profile sim rig plans

Geen zin – of tijd – om zelf je eigen sim rig te ontwerpen? Ook dan is er genoeg keuze. Op de website Open Sim Racing heb je diverse kant-en-klare bouwtekeningen waarmee je, met diverse materialen, direct aan de slag kunt!

Sim racing DIY

Wil je meer DIY projecten? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen:

Tot slot: deel je eigen DIY sim rig!

Uiteraard zijn wij benieuwd naar jouw sim racing setup! Heb je zelf al een (aluminium 80/20) DIY sim racing rig gebouwd óf ben je gewoon trots om jouw setup te laten zien? Deel jouw foto’s en video’s op ons Instagram account! Wij zijn erg benieuwd. Heb je tips voor dit artikel? Laat het dan ook even weten.

nl_NLDutch