Overslaan naar hoofdinhoud
zoek
0

Fanatec DD1 vs. DD2: welke moet je kopen?

Overweeg je een Fanatec DD1 of DD2 te kopen? Hier zit je goed! In dit artikel vertellen wij alles wat jij moet weten voor je koopt. De Fanatec Podium DD1 en DD2 maken deel uit van de Fanatec Podium Series en zijn al jaren het vlaggenschip van Fanatec. Met respectievelijk 20 en 25 Newtonmeter koppel bevinden beide wielbases zich in het hogere marktsegment. De Fanatec wheelbases laten niets te wensen over wat betreft de onweerstaanbare kracht van de force feedback.

Fanatec Ecosysteem

Het absolute voordeel van Fanatec is het ongelofelijk goed ontwikkelde ecosysteem. Er zijn verschillende stuurwielen te koop, evenals pedalen, een handrem, een versnellingspook en onwijs veel accessoires. Het enige wat Fanatec niet heeft zijn DDU dashboards. Mocht je dit willen – wat een absolute aanrader is – dan ben je hiervoor aangewezen op externe leveranciers. Tip: kijk eens bij Sim Racing Addict. Zij hebben fantastische sim racing mods en add-ons die je sim rig compleet maken.

De volgende producten van Fanatec zijn direct compatibel met de DD1 / DD2:

 • Alle Fanatec Podium stuurwielen
 • Alle Fanatec ClubSport stuurwielen
 • Alle Fanatec CSL stuurwielen
 • Alle Fanatec-pedalen
 • Alle Fanatec Shifters

Functies

Naast de basisfuncties van de wheel base en de aansluitmogelijkheden aan de achterkant heeft Fanatec aan de voorzijde een 2,7 inch OLED-display met een resolutie van 256 x 64 pixels geïnstalleerd. Daar kunnen bijvoorbeeld de telemetriegegevens van de wielbasis en de force feedback instellingen tijdens het rijden worden weergegeven én worden aangepast. Dit doe je gemakkelijk via het Fanatec Tuning Menu.

Wat is het verschil tussen de Fanatec DD1 en DD2?

De verschillen tussen de Fanatec DD1 vs DD2 zijn minimaal. Het grootste verschil is de output in kracht. De DD1 is elektronisch gelimiteerd tot 20Nm, terwijl de DD2 een peak torque heeft van 25Nm. Dit resulteert in een krachtigere force feedback op de DD2. In onderstaande tabel vind je de verschillen tussen beide wheelbases.

Fanatec DD1Fanatec DD2
Kracht20 Nm25 Nm
Kill SwitchOptioneelInbegrepen
AfwerkingGeborsteld aluminiumCarbon vezel
Garantie3 jaar5 jaar
Prijs€ 1.199,95 / $ 1.199,95€ 1.499,95 / $ 1.499,95

Wat zit er in de doos?

De verpakking van de DD1 (en DD2) is zeer stevig, modern en mooi. Bij het unboxen schrok ik zelfs van het gewicht hoe zwaar deze is. De wheelbase zit dan ook goed geborgd en vast met behulp van een speciale sluiting. Maak je de verpakking open, dan tref je het volgende aan:

 • Fanatec Podium Wheelbase DD1 / DD2
 • Veiligheidsstop (kill switch) met afstandsbediening (alleen voor de DD2)
 • Torque dongle
 • Handleiding
 • Power adapter (480 Watt)
 • USB-kabel (USB-A)
 • De gebruikelijke Fanatec stickers

Bouwkwaliteit Fanatec DD1 en DD2

Kijk je naar de bouwkwaliteit van beiden wheelbases dan zien deze er identiek uit. Ze hebben – bijna – hetzelfde ontwerp, vorm en gewicht. De Fanatec DD2 heeft een mooie carbon fiber afwerking, terwijl die van de DD1 wheel base van geborsteld aluminium is.

Doordat de motor direct is aangesloten op de stuuras verlies je geen kracht in force feedback. Hierdoor ontstaat een zeer gedetailleerde force feedback die je door het stuurwiel voelt.

Force Feedback

Force feedback is natuurlijk het belangrijkste kenmerk van een wielbasis. De force feedback (ffb) op het stuur is direct en zeer gedetailleerd, zoals je mag verwachten van een wielbasis in dit prijssegment. De 20 Nm van de DD1 zou voor bijna elk doel meer dan voldoende moeten zijn, de DD2 is dan ook vooral een aankoop voor het “goed geweten” om altijd het theoretische maximum te kunnen benutten. In de praktijk zul je het maximale vermogen absoluut niet gebruiken en slechts zo’n 20 á 30% van zijn kracht benut. De FFB kan van beide wielbases op dezelfde manier worden geconfigureerd. Er zijn slechts kleine verschillen op het subjectieve gebied te vinden.

Ten opzichte van de CSL DD PRO (met 8 Nm) zijn natuurlijk de enorme vermogensreserves van de DD1/DD2 merkbaar. Het bereik in force feedback is enorm, niet in het minst in het geval van onbedoelde spins of impacts; historische voertuigen met grote stuurwielen kunnen ook zonder clipping over de baan worden verplaatst.

Eindoordeel Fanatec DD1 vs DD2

Ik hoop dat deze Fanatec Podium Wheel Base DD1 review en Fanatec DD2 review jou helpt in het maken van een keuze. Is Fanatec DD1 of DD2 het waard? Wat ons betreft een volmondige: JA! De Fanatec DD1 en Fanatec DD2 zijn beiden ongelooflijk nauwkeurig en krachtig. Door de direct drive wheel base en geavanceerde force feedback biedt de Fanatec Podium DD1 DD2 een zeer realistische en meeslepende rijervaring.

Deze wheelbase is dan ook een absolute aanrader voor jouw simulator waarmee je verzekerd bent van jarenlang speel plezier. Fanatec heeft de bouwkwaliteit en functies aanzienlijk verbeterd in vergelijking met eerdere modellen. Deze kwaliteit mag je ook verwachten van een premium Podium serie.

De DD1/DD2 biedt veel waar voor zijn geld, waardoor het een uitstekende keuze is voor serieuze sim racers. Heb je al een oudere Fanatec wheelbase óf nog geen Direct Drive systeem? Dan zou ik zeker de DD1 of DD2 kopen.

Of het prijsverschil het waard is persoonlijk en kan ik niet voor jou beoordelen. Voor een meerprijs van € 300 krijg je een verlengde garantie tot 5 jaar én de veiligheidsstop. Koop je deze los, dan kost deze € 99,95. Met de extra kracht van de wheelbase is deze kill switch zeker geen overbodige luxe.

Het ecosysteem van Fanatec is één van de grote voordelen. Zo zijn alle stuurwielen, pedalen en accessoires compatibel met de Fanatec DD1 of DD2. De software, Fanalab, lijkt op het eerste oog wat verouderd en verwarrend maar doet wat het hoort te doen. Mocht je nog twijfelen dan is dat niet nodig. Je krijgt gegarandeerd geen spijt van van de Fanatec DD1 of Fanatec DD2. De mate van kracht, details en gevoel op de baan zijn subliem te noemen! Ben je overtuigd? Bestel ‘m dan vandaag nog!

Wil je op de hoogte blijven?

nl_NLDutch