Overslaan naar hoofdinhoud

Dat Simagic hard aan de weg aan het timmeren is duidelijk. Onlangs verraste de Chinese fabrikant de sim racing community met de introductie van onder andere de zeer goed uitziende Simagic GT NEO. Dit geavanceerde stuur is ontworpen om uitzonderlijke prestaties en realisme te bieden, wat zorgt voor een ongeëvenaarde rijervaring en nieuwe standaard. En dat allemaal voor een (relatief) betaalbare prijs van slechts $ 290 / € 359. Simwear, officieel distributeur van Simagic, is zo vriendelijk geweest om ons een Simagic GT NEO en Simagic MagLink toe te sturen. In deze uitgebreide Simagic GT NEO Review nemen wij dit stuurwiel geheel objectief onder de loep en testen we dit stuurwiel uitvoerig. Maakt Simagic de verwachtingen waar met dit betaalbare en stoer uitziende stuurwiel? Let’s find out!

Simagic GT NEO Unboxing

Simagic heeft duidelijk veel aandacht besteed aan het ontwerp van de doos en de manier waarop zij de Simagic GT NEO hebben verpakt. De verpakking is robuust en goed doordacht, wat zorgt voor een veilige aankomst. Bij het uitpakken krijg je direct een goede eerste indruk van de bouwkwaliteit en het ontwerp. Bij het openen van de doos zie je meteen het stuur, dat voorzien is van een kartonnen cover met daarop de outline van het stuurwiel. Bij het wegnemen van deze kartonnen bescherming tref je de GT NEO aan die goed verpakt zit in een plastic zak. Dit ziet er allemaal erg goed en stevig uit! Helemaal onderin de doos vind je alle accessoires en – een heleboel – stickers.

Samenvattend vind je in de doos het volgende:

 • Simagic GT NEO Stuurwiel
 • USB Kabel
 • Simagic Quick Guide
 • Button Stickers
 • Simagic ‘Keep Racing’ Stickers

Simagic MagLink

Naast de GT NEO hebben wij van Simwear ook de nieuwe Simagic MagLink ontvangen. Aangezien ik een Fanatec DD2 Wheelbase heb is deze MagLink, in combinatie met de Fanatec Podium Hub, nodig om het stuur op deze wheelbase te bevestigen. De Maglink kost slechts € 29 en de installatie ervan is super eenvoudig!

Wat is de Simagic Maglink?

Maglink revolutioneert de manier waarop je racestuur en basis met elkaar verbinden, door een naadloze software integratie en moeiteloze uitbreiding van je race-ecosysteem mogelijk te maken. Dankzij het innovatieve magnetische verbindingsontwerp is het aansluiten van verschillende sturen en accessoires eenvoudig en onmiddellijk, met plug & play-functionaliteit voor een snelle start. Dit systeem lijkt en is vergelijkbaar met dat van Cube Controls.

Installatie Simagic Maglink

Begin met het demonteren van de Simagic Quick Release van het stuurwiel door vier schroeven los te draaien. Bevestig daarna de Maglink aan de Podium Hub met zes schroeven. Sluit het kleine verbindingskabeltje aan de binnenkant van de GT NEO aan en monteer de Podium Hub en Maglink combinatie terug op het stuurwiel met de oorspronkelijke vier schroeven. Dat is alles! Gebruik de meegeleverde magnetische USB-kabel om het stuurwiel aan je pc te koppelen.

Simagic GT NEO

De lancering van de GT NEO markeert opnieuw een significante toevoeging aan het al rijke productportfolio van Simagic. Hierdoor transformeert Simagic van een bescheiden nieuweling naar een vooraanstaande kracht binnen de sim racing community. Met dit product daagt Simagic direct concurrenten uit, waaronder Fanatec, wiens McLaren GT3 V2 stuurwiel al jaren lang een absolute favoriet is onder vele beginners en het middensegment. De GT NEO benadrukt Simagic’s positie en onderstreept dat de fabrikant uit China niet langer genegeerd kan worden. De waarheid is dat Simagic met de introductie van de GT NEO en hun brede assortiment zich ontpopt als een uiterst aantrekkelijke en overwegenswaardige producent met een indrukwekkend eco-systeem. Dit is vooral relevant gezien Fanatec’s aanhoudende strijd met onopgeloste problemen.

simagic gt neo

Stijlvol Ontwerp en Bouwkwaliteit

De Simagic GT NEO herdefinieert de normen in sim racing met zijn geavanceerde en stoere en lichtgewicht ontwerp, gericht op het leveren van buitengewone prestaties en een realistisch gevoel dat zorgt voor een ongekende rijbeleving. De GT NEO is een goede en interessante aanwinst voor iedere fervente simracer. De GT NEO springt in het oog door zijn gedurfde en stijlvolle design, met een diameter van 300 mm die ik persoonlijk ideaal vind voor een racestuur.

Het stuur ligt bijzonder comfortabel in de hand. Dankzij het gewicht van net iets meer dan 1 kilogram is de Simagic GT NEO opvallend licht. Dit lichtgewicht Formule/GT racestuur, gemaakt van duurzame materialen, heeft een unieke forged carbon afwerking. Dit robuuste composietmateriaal voelt en is een soort van plastic maar verzekert een solide bouw. Ik ben over het algemeen niet zo’n liefhebber van forged carbon, maar ik moet toegeven dat het op de NEO wel iets unieks en onderscheidend heeft. Ondanks zijn lichte gestalte, kenmerkt de Simagic GT NEO zich door een uitzonderlijke sterkte in zijn constructie. Zelfs bij het stevig aanhalen voel je geen enkele flexibiliteit of hoor je geen krakend geluid, wat getuigt van zijn zeer solide bouwkwaliteit.

Breed Scala Aan Input Mogelijkheden

Het stuur pronkt met een breed scala aan geavanceerde mogelijkheden, waaronder twee aluminium duim encoders, vier 12-bits roterende encoders, twee 7-weg schakelaars, tien personaliseerbare RGB-knoppen en een indrukwekkend 15-delig LED-toerental display. Het aantal input mogelijkheden, in dit toch vrij compacte stuurwiel, is indrukwekkend te noemen.

Alle bedieningselementen, waaronder knoppen en encoders, zijn optimaal geplaatst, zodat elke functie gemakkelijk en zonder te kijken bereikbaar zijn tijdens het racen. Zelfs in het donker! Dit draagt overal bij aan een comfortabele en intuïtieve gebruikservaring. Een minpunt is echter het geluid en het gevoel van de tien verlichte drukknoppen wanneer je ze indrukt. Deze vind ik persoonlijk vrij luid en voelen goedkoop aan. Een ander aspect wat opviel is dat de draaiende encoders eveneens van plastic zijn gemaakt in plaats van aluminium. Ik begrijp deze overweging om de kosten laag te houden, maar hierdoor voelt het geheel iets te plastic aan.

Ik had, wellicht door mijn recente ervaring en review van de GSI Hyper P1, verwacht dat de vier roterende encoders ook ingedrukt konden worden. Dit is helaas niet het geval. Jammer, maar absoluut te verwaarlozen. De Simagic GT NEO biedt meer dan voldoende input mogelijkheden.

Aan de achterkant tref je in totaal twee schakel- en twee koppelingen paddels aan. De koppelingspaddles hebben een lichte veerweerstand, goede slag en voelen prettig aan. Deze uit aluminium vervaardigde paddles voelen prettig aan en zijn door middel van kleine schroeven in positie aanpasbaar, zodat je ze meer naar binnen of buiten kunnen worden afgesteld. De twee magnetische schakel paddles voelen tastbaar aan, maar maken overigens bijna geen geluid. Dit vond ik persoonlijk best prettig.

Een ander aspect wat direct opvalt, en waar ik me enigszins aan stoorde, zijn de twee vlakken rondingen aan de achterzijde van het stuurwiel. Qua ontwerp ziet het er vreemd uit en lijkt het alsof dit uitsparingen zijn waar nog twee buttons zouden moeten zitten zoals de Pokornyi Engineering HYP-R en GRID MPX dat hebben. Geen idee wat de gedachte hierachter is of het nut hiervan is, maar dat het vreemd oogt en voelt is iets wat zeker is.

Handvaten Bieden Onvoldoende Grip

De NEO beschikt over siliconen handvatten die, eerlijk gezegd, niet veel grip en comfort bieden. Hoewel deze handvatten aangenaam en ergonomisch aanvoelen, lijkt en voelt het materiaal meer op plastic en voel het wat glad aan. Na meerdere intensieve racesessies kan ik niet anders concluderen dan dat de grip van deze siliconen handvatten tekortschiet. Dit vind ik persoonlijk een tekortkoming, maar is uiteraard geheel subjectief en is iets wat je zelf moet ervaren om hier een oordeel over te vellen. Handvaten met een betere grip zouden de GT NEO nagenoeg perfect maken. Het biedt echter wel een duidelijke aanwijzing op welk vlak de GT NEO verbeterd kan worden.

Simagic Software: SimPro Manager 2

Het hart van het stuur is de intuïtieve software SimPro Manager 2, een geavanceerd softwarepakket dat speciaal is ontwikkeld voor het afstellen en personaliseren van de Simagic hardware. Deze software stelt je in staat om hun apparatuur tot in de fijnste details te configureren, waardoor een optimale rijervaring wordt gegarandeerd. Met SimPro Manager 2 kunnen gebruikers de gevoeligheid van het stuur, de kracht van de feedback, de instellingen van de peddels en nog veel meer aanpassen. Dit alles gebeurt via een gebruiksvriendelijke interface die zowel voor beginners als voor ervaren simracers toegankelijk is.

Simagic SimPro Manager

SimPro Manager 2 maakt het mogelijk om verschillende profielen aan te maken en te beheren, zodat gebruikers snel kunnen schakelen tussen verschillende configuraties voor verschillende soorten races of voertuigen. Of je nu de voorkeur geeft aan rally, F1, of endurance racing, SimPro Manager 2 biedt de juiste tools die je nodig hebt om je Simagic GT NEO perfect af te stemmen en te personaliseren. Met slechts enkele klikken pas je iedere kleur op jouw stuur aan. De software voelt intuïtief en gebruiksvriendelijk aan.

Voor- en Nadelen

De Simagic GT NEO blinkt uit op meerdere fronten, waaronder de prijs, het ontwerp en de bouwkwaliteit. Echter, de GT NEO heeft ook enkele nadelen. De siliconen handvatten bieden onvoldoende grip voor sommigen, wat tijdens intensieve racesessies als een gemis kan worden ervaren.

Pros

 • Ergonomisch Ontwerp
 • Duurzame en Stevige Constructie
 • Scherpe Prijs
 • Lichtgewicht Stuur
 • Intuïtieve Software
 • Maglink Systeem

Cons

 • Grip Van De Siliconen Handvaten
 • Geluid Plastic Buttons

Conclusie: Prestaties en Ervaring

Na enkele weken intensief de GT NEO te hebben getest, is mijn oordeel ondubbelzinnig positief. Waar ik aanvankelijk mijn twijfels had over zowel de kwaliteit als het comfort, heb ik deze volledig bijgesteld dankzij de uitmuntende constructiekwaliteit en de brede mogelijkheden voor personalisatie. Gezien de prijs van circa $310 / €380 (Maglink inbegrepen), staat dit stuurwiel garant voor een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding in zijn segment, waarmee het een aantrekkelijke optie vormt voor simracers die op zoek zijn naar topkwaliteit zonder een vermogen uit te geven. Daarnaast markeert de introductie van de innovatieve Simagic Maglink een ware doorbraak; dit eenvoudige doch geniale ontwerp laat het stuurwiel niet alleen binnen het eigen ecosysteem van Simagic schitteren, maar maakt het ook compatibel met andere systemen. Dit opent deuren voor gebruikers van andere eco-systemen om de hoogwaardige producten van Simagic te ervaren. Een slimme zet!

Ondanks mijn enthousiasme zijn er ook enkele punten van kritiek. De grip van de siliconen handvatten laat te wensen over, de forged carbon look heeft niet mijn persoonlijke voorkeur en de drukknoppen zijn aan de luide kant. Een premium variant met verbeterde handvatten, authentiek carbon en meer hoogwaardigere knoppen en encoders zou een welkome toevoeging zijn.

Simagic GT NEO Review: Ons Oordeel

“De GT NEO is betaalbaar, verfijnd en boven verwachting goed!”

Echter, zelfs met deze kanttekeningen staat de Simagic GT NEO als een sterke optie voor sim racers met een beperkter budget of die simpelweg niet het geld willen spenderen aan duurdere alternatieven in het topsegment. Is het een gamechanger? Nee, dat zeker niet. Maar op basis van diverse beoordelingscriteria ken ik de GT NEO een zeer respectabele score van 8,1 toe wat getuigt van zijn kwaliteit, prijs, ontwerp en prestaties. Ik verwacht dan ook dat de GT NEO de komende jaren een van de meer populaire stuurwielen gaat worden. En dat is meer dan verdient. Want de Simagic GT NEO is overall een erg prettig stuurwiel.

Goede Keuze!
simagic gt neo

Simagic GT NEO Review

De Simagic GT NEO onderscheidt zich als een uitstekende keuze dankzij zijn stoere ontwerp, hoogwaardige bouwkwaliteit en de mogelijkheid tot uitgebreide personalisatie. Met zijn lichtgewicht ontwerp, ergonomische grip, en een breed scala aan functionaliteiten biedt de GT NEO een realistische en meeslepende race-ervaring. Deze combinatie van eigenschappen in combinatie met de scherpe prijs maakt de GT NEO een aantrekkelijke optie.

Verder Lezen? Check Dan Deze Reviews!

Wilco Verhaegh

Ruim 18 jaar geleden begon mijn passie voor simracen met Grand Prix 4. Mijn passie voor racen, autosportfotografie en gaming kent geen grenzen. Met Motorsport-Pictures.com leg ik raceauto's vast op de gevoelige plaat. Bovendien ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

nl_NLNederlands