Overslaan naar hoofdinhoud

Sim Racing Dashboard

Een sim racing dashboard geeft een nieuwe dimensie aan het sim racen op je sim rig. Dit stukje hardware is uitermate geschikt voor het tonen van telemetry, lap-times, posities, bandendruk en nog veel meer! De aanschaf van een kant-en-klare sim racing dashboard kan al vrij snel oplopen. De prijzen variëren tussen de € 150 en €350 euro.

Een andere optie is om zélf een sim dashboard te maken. Dit is vele male goedkoper én makkelijker dan je denkt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een oude tablet of mobiele telefoon, je sim-pc en Simhub. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee hoe je zelf je oude iPhone of tablet ombouwt naar een sim racing dashboard.

Sim Racing Dashboard van SimRacingAddict.

SimHub

SimHub is een slim stukje software waarmee je externe hardware aan je simulator kunt toevoegen. Van dashboards tot bass shakers en heel veel meer met zelfgemaakte hardware dat door een Arduino board wordt bestuurd. Het is verbluffend om te zien hoe krachtig deze software is, hoeveel problemen het oplost en hoeveel realisme het toevoegt aan jouw sim rig.

(Tekst gaat verder onder de video)

Zo maak je in 5 stappen je eigen sim racing dashboard

Om je oude mobile device om te bouwen naar een sim racing dashboard hoef je gelukkig geen programmeer achtergrond te hebben. Het is écht kinderlijk eenvoudig en super snel gedaan!

Stap 1: Download en installeer SimHub

Om een sim racing dashboard te maken voor je oude tablet of mobiel moet je eerst SimHub installeren. Deze software is gratis, maar je kan een kleine donatie doen voor premium features. Zodra je deze software hebt geïnstalleerd ga je naar ‘Games’ en kies je je simulatie game. SimHub detecteert automatisch wanneer je deze game opstart.

SimHub

Stap 2: Ga naar Dash Studio en kies een sim racing dashboard

Ga vervolgens aan de linkerkant in het menu naar ‘Dash Studio’. Hier vind je onwijs veel en gratis dashboards waarmee je kunt beginnen. Kies er een uit en klik deze aan om mee te starten.

Sim Racing Dashboard

Stap 3: Selecteer de optie ‘To a phone or tablet’

Zodra je een keuze hebt gemaakt en op een dashboard hebt geklikt kies je in de drop down voor de optie ‘To a phone or tablet’. Je ziet dan onderstaande pop-up:

SimHub Sim Racing Dashboard

Stap 4: Maak met je mobiele telefoon of tablet verbinding

Selecteer of typ het IP-adres (inclusief het poortnummer op het einde) en open het in de browser op je telefoon of tablet. Wil je niet handmatig het adres overtypen? Scan dan met de camera van je mobiele telefoon of tablet de QR-code.

Selecteer vervolgens op je mobile device het dashboard naar keuze en klik op de optie ‘full screen’. Je sim racing dash is nu klaar voor gebruik en komt direct tot leven zodra je jouw favoriete sim, zoals bijvoorbeeld iRacing, Assetto Corsa Competizione of Automobilista 2, start!

Stap 5: Bevestigen en racen maar!

De laatste stap is natuurlijk om je nieuwe sim dash te bevestigen aan of op je sim rig. Een veelvoorkomende optie om dit te doen is om een (Fanatec) phone mount aan te schaffen. Hiermee kan je je oude mobile device op je wheelbase bevestigen.

Tip: kijk eens op Etsy. Hier staan veel relatief goedkope opties om je telefoon aan je Fanatec wheelbase te bevestigen!

Wilco Verhaegh

Auteur Wilco Verhaegh

Ruim 18 jaar geleden begon mijn passie voor simracen met Grand Prix 4. Mijn passie voor racen, autosportfotografie en gaming kent geen grenzen. Met Motorsport-Pictures.com leg ik raceauto's vast op de gevoelige plaat. Bovendien ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

Meer berichten van Wilco Verhaegh
nl_NLNederlands