Overslaan naar hoofdinhoud

Ben jij een fanatieke sim racer en op zoek naar nieuwe sim racing pedalen met de perfecte combinatie van realisme en controle voor jouw racesimulator? Zoek niet verder! In dit uitgebreide artikel zullen we de buitengewone kenmerken van de Heusinkveld Sprint Pedals verkennen, een baanbrekende pedalen set in de wereld van simracen.

In dit artikel zullen we ons verdiepen in de wereld van Heusinkveld Sprint Pedalen en onderzoeken of deze sim sprint pedalen echt de moeite van het investeren waard zijn. Als je op zoek bent naar ongeëvenaard realisme, duurzaamheid en precisie in je race-opstelling, lees dan verder om te ontdekken waarom Heusinkveld Sprint Pedals perfect voor jou kunnen zijn en waarom deze pedalen ook in 2024 een absolute top keuze zijn!

Heusinkveld sprint pedals

Heusinkveld Engineering

Voordat we dieper ingaan op de Heusinkveld Sprint pedalen, laten we eerst wat achtergrondinformatie bekijken. Welk bedrijf zit er achter deze immens populaire simulatie-racepedalen? Heusinkveld Engineering is een Nederlandse fabrikant van high-performance simulatiehardware voor racegames en professionele race simulatoren. Het bedrijf is opgericht door Niels Heusinkveld en begon als een eenmanszaak, maar groeide snel uit tot een gerenommeerde speler in de simulatie-industrie en heeft sinds de oprichting een revolutie teweeggebracht in de sim racing wereld.

Wat Zijn Heusinkveld Sprint Pedalen?

Heusinkveld is zonder twijfel een van de meest gerenommeerde fabrikanten van raceauto-pedalen op de markt. De pedalen van Heusinkveld hebben een onmiskenbare aantrekkingskracht, die perfect aansluit bij zowel de veeleisende professional als de gepassioneerde consument. Met hun krachtige uitstraling en ongeëvenaarde prestaties zijn deze pedalen een echte blikvanger en laten ze elke race-opstelling eruit springen.

Heusinkveld Sprint Pedalen zijn een high-end accessoire voor simracen, ontworpen om gebruikers een authentieke en meeslepende race-ervaring te bieden. Ze zijn precisie-engineered om het gevoel van echte racepedalen na te bootsen en zijn compatibel met een breed scala aan sim race-platforms. Of je nu een casual gamer bent of een professionele sim-racer, Heusinkveld Sprint Pedalen bieden de ultieme controle en precisie om je prestaties op het virtuele circuit te verbeteren.

Superieure bouwkwaliteit en gestroomlijnd ontwerp

Het is duidelijk dat Heusinkveld veel aandacht besteedt aan het vakmanschap van hun producten. Gemaakt van hoogwaardige materialen, zijn deze pedalen niet alleen duurzaam, maar bieden ze ook een soepele en responsieve ervaring. Of je nu een professionele coureur bent of gewoon een enthousiaste gamer, deze pedalen zijn ontworpen om lang mee te gaan, zodat je ze met vertrouwen kunt gebruiken tijdens elke race.

Het is niet alleen de indrukwekkende prestaties die de Heusinkveld-pedalen zo populair maken. Het gestroomlijnde en moderne ontwerp voegt een vleugje elegantie toe aan elke simulatie opstelling. Met hun slanke vormgeving en hoogwaardige afwerking passen deze pedalen perfect bij andere race-accessoires en tillen ze het uiterlijk van jouw setup naar een hoger niveau.

Ongeëvenaard Realisme en Controle

Een van de meest opvallende kenmerken van de Heusinkveld-pedalen is hun ongeëvenaarde realisme. Ze zijn ontworpen met oog voor detail, waardoor ze een levensechte raceauto-ervaring bieden. Het gevoel van de pedalen onder je voeten en de vloeiende reactie bij elke beweging zijn ongeëvenaard. Deze realistische ervaring tilt niet alleen je prestaties naar een hoger niveau, maar zorgt er ook voor dat je volledig opgaat in de virtuele racewereld.

De Heusinkveld Sprint pedalen hebben een geavanceerd rempedaal met load cell, wat zorgt voor een ongelooflijk realistisch en progressief remgevoel. Met de mogelijkheid om de exacte drukgevoelige remacties van een echte raceauto na te bootsen, heb je ongeëvenaarde controle over je remmanoeuvres, waardoor je elke bocht met precisie aansnijdt.

Soepele en Verstelbare Acceleratie

Uitgerust met een zeer responsief gaspedaal leveren de Heusinkveld Sprint pedalen soepele en lineaire gasinvoer. De gevoeligheid van het gaspedaal kan eenvoudig worden aangepast aan jouw rijstijl, waardoor het ideaal is voor langeafstandsraces of snelle sprints op het circuit.

Precisie Techniek voor Duurzaamheid

Gebouwd om lang mee te gaan, zijn de Heusinkveld Sprint pedalen vervaardigd uit hoogwaardige materialen en maken ze gebruik van precisietechniek. Het robuuste ontwerp zorgt ervoor dat deze pedalen bestand zijn tegen de intensiteit van intensief racen, zodat je jarenlang kunt vertrouwen op hun prestaties.

Perfecte Ergonomie en Aanpassingsvermogen

Elke racer is anders, en Heusinkveld begrijpt dat maar al te goed. De Sprint pedalen worden geleverd met verstelbare pedaalvlakken, waardoor je de setup kunt afstemmen op jouw comfort en voorkeur. Je kunt ook moeiteloos wisselen tussen de pedaalvlakken om verschillende rijstijlen te evenaren en aan te passen aan verschillende auto’s in jouw simracing-collectie.

Hoeveel kosten de Heusinkveld Sprint Pedals?

De Heusinkveld Sprint Pedals beginnen vanaf €649 voor een tweepedaals set en gaan tot €769 voor een volledige driedelige set, exclusief belastingen en verzendkosten. De volledige prijsopgave is als volgt:

 • Heusinkveld Sprint Pedals (één pedaal: clutch) / € 159
 • Heusinkveld Sprint Pedals (twee pedalen: rempedaal en gaspedaal) / € 649
 • Heusinkveld Sprint Pedals (drie pedalen: koppeling, rem- en gaspedaal) / € 769

Bij het investeren in sim race-apparatuur is het vinden van de juiste balans tussen prijs en prestaties cruciaal. Heusinkveld Sprint Pedalen neigen misschien naar het hogere prijsspectrum, maar de prestaties die ze bieden zijn ongeëvenaard. Als je serieus bent over simracen en op zoek bent naar het hoogste realisme en precisie, is de investering ongetwijfeld de moeite waard.

 • 1 Pedal
  Heusinkveld Sprint 1 pedal

  Heusinkveld Sprint Pedals (1 pedal)

 • 2 Pedals
  Heusinkveld Sprint 2 pedals

  Heusinkveld Sprint Pedals (2 pedals)

 • 3 Pedals
  Heusinkveld Sprint 3 pedals

  Heusinkveld Sprint Pedals (3pedals)

Compatibiliteit Heusinkveld Sprint Pedals

De Heusinkveld Sprint Pedalen worden ondersteund op pc’s met Windows 10 of nieuwer. Heusinkveld Sprint Pedalen zijn ontworpen om naadloos samen te werken met een breed scala aan simulatie games, waaronder alle populaire titels zoals iRacing, Assetto Corsa en rFactor.

Heusinkveld producten zijn helaas niet compatibel met Linux of consoles zoals Xbox of Playstation. Dat is jammer, maar begrijpelijk aangezien je dan geen gebruik kan maken van de SmartControl software. De pedalen zijn vooraf gekalibreerd en klaar voor gebruik (plug-and-play). Als je SmartControl wilt gebruiken om opnieuw te kalibreren of bepaalde pedaalinstellingen aan te passen, moet je Windows 10 of een nieuwere versie draaien.

Installatie van de Heusinkveld Sprint Pedals

De installatie van Heusinkveld Sprint-pedalen is een eenvoudig proces dat slechts enkele minuten duurt. Volg deze stapsgewijze handleiding voor een probleemloze installatie van jouw Heusinkveld Sprint pedalen óf bekijk eens onderstaande installatie video van Heusinkveld.

Benodigde materialen:

 1. Heusinkveld Sprint Pedals
 2. Bijgeleverde montagematerialen
 3. Een geschikte racesimulator-setup

Stap 1: Monteer het rempedaal op de basisplaat

Begin met het monteren van het rempedaal op de basisplaat. Neem het rempedaal en plaats het stevig op de daarvoor bestemde opening op de basisplaat. Gebruik de bijgeleverde montagematerialen, meestal schroeven, om het rempedaal veilig aan de basis te bevestigen. Zorg ervoor dat het pedaal stevig vastzit om stabiliteit tijdens het gebruik te garanderen.

Stap 2: Bevestig het gaspedaal en koppelingspedaal

Vervolgens bevestig je het gaspedaal en het koppelingspedaal op dezelfde manier als het rempedaal. Plaats elk pedaal op de juiste positie op de basisplaat en gebruik de meegeleverde schroeven om ze stevig vast te zetten. Controleer na het bevestigen van alle pedalen of ze goed zijn uitgelijnd en of er voldoende ruimte is tussen elk pedaal voor comfortabel gebruik.

Stap 3: Verbind de pedalen met de racesimulator-setup

Nu je de pedalen stevig hebt bevestigd op de basisplaat, is het tijd om ze te verbinden en te monteren op jouw racesimulator. Afhankelijk van het type racesimulator dat je gebruikt, kunnen de aansluitingen variëren. Volg de instructies om de pedalen correct aan te sluiten. Zorg ervoor dat alle kabels veilig zijn aangesloten en dat er geen losse verbindingen zijn.

In de meeste gevallen zal je pedalen moeten aansluiten op bijgeleverde de bevestigingsplaat van jouw simulator. Het monteren van de pedalen op mijn Sim Lab P1-X chassis ging helaas niet zonder slag of stoot. Sterker nog, dit bleek onmogelijk te zijn zonder de Pedal Slider Baseplate van Sim Lab aan te schaffen. Deze extra benodigde aanschaf is echter de moeite waard, omdat het de installatie van de pedalen op jouw Sim Lab P1-rig soepel en stevig maakt.

Stap 4: Kalibreer de pedalen

Voordat je begint met racen, is het essentieel om de pedalen te kalibreren voor een nauwkeurige en optimale race-ervaring. Dit doe je met de SmartControl software. Meer informatie daarover vind je later in dit artikel. De meeste racesimulatoren hebben een kalibratie-optie waarmee je de pedalen kunt instellen op jouw persoonlijke voorkeuren.

Volg de kalibratie-instructies van jouw racesimulator om het rempedaal, gaspedaal en koppelingspedaal naar jouw wens in te stellen. Zorg ervoor dat alle pedalen soepel en nauwkeurig reageren voordat je begint met racen.

Stap 5: Test jouw nieuwe Heusinkveld Sprint Pedals

Nu je de installatie en kalibratie hebt voltooid, is het tijd om jouw nieuwe Heusinkveld Sprint-pedalen te testen! Start jouw racesimulator en ga naar het circuit om te ervaren hoe deze hoogwaardige pedalen jouw rijervaring naar een hoger niveau tillen.

heusinkveld sprint pedals

Heusinkveld SmartControl

De Heusinkveld Sprint Pedals worden geleverd met een krachtige configuratietool waarmee je je pedalen op manieren kunt instellen die voorheen niet mogelijk waren: Heusinkveld SmartControl. Samenwerkend met gloednieuwe elektronica maakt SmartControl het mogelijk om onmiddellijk de toewijzing van (niet-lineaire) pedaal uitvoer krommen, pedaal-doodzones en rempedaalkracht aan te passen.

De software biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee gebruikers de gevoeligheid, weerstand en andere parameters van hun raceapparatuur kunnen aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren en simulatiebehoeften. Je Heusinkveld Sprint Pedals zijn tijdens de assemblage al vooraf gekalibreerd en kunnen worden gebruikt als plug-and-play-apparaat. Alle aanpassingen in Smart Control kunnen worden gedaan zonder dat je de pedalen opnieuw hoeft te kalibreren.

Profielen

SmartControl ondersteunt een onbeperkt aantal profielen. Het opslaan en laden van een profiel gebeurt met slechts een paar muisklikken. Deze aanpassingen kunnen worden gemaakt zonder dat je de pedalen opnieuw hoeft te kalibreren. Alle instellingen kunnen worden opgeslagen in profielen, die met slechts een paar muisklikken opnieuw kunnen worden geladen.

Hierdoor kun je gemakkelijk schakelen tussen verschillende configuraties voor verschillende racegames en kun je naadloos overschakelen naar de juiste instellingen, afhankelijk van het type raceauto en het circuit dat ze gebruiken. Of je nu iRacing, Assetto Corsa Competizione of een ander populair simulatiespel speelt, je kunt er zeker van zijn dat dit systeem naadloos in je setup zal integreren.

heusinkveld smartcontrol

Het toewijzen van pedaal uitvoer krommen

Een belangrijke functie van SmartControl is het vermogen om aangepaste signaaluitvoerkaarten per pedaal in te stellen. Traditioneel had de uitvoer van de racesimulatorpedalen een één-op-één-gevoeligheid ten opzichte van de pedaalinput. Met SmartControl kun je niet-lineaire uitvoerkrommen toewijzen met behulp van 5 zones (zes invoerparameters). Hiermee heb je volledige vrijheid om je eigen vormen in te stellen.

Deadzones en remkracht aanpassing

SmartControl biedt snelle en eenvoudige aanpassing van de pedaal-doodzones. Het effect van deze aanpassingen is visueel en realtime te zien. Bovendien kan de vereiste remkracht om 100% remoutput in je simulator te krijgen, in slechts een paar muisklikken worden ingesteld.

Heusinkveld Sim Pedals Sprint: Drie Pedalen Nader Toegelicht

Elke tiende van een seconde telt! Daarom zijn de Heusinkveld Sim Pedals Sprint ontworpen met slechts één doel voor ogen: jou de ultieme controle geven over jouw virtuele raceauto. Of je nu een gepassioneerde simracer bent die op zoek is naar milliseconde precisie of een competitieve coureur die droomt van consistentie, deze pedalen leveren keer op keer indrukwekkende prestaties.

Alle drie de pedalen gebruiken een Load Cell en voelen – eerlijk is eerlijk – fantastisch aan. We behandelen nu kort de drie verschillende soorten pedalen en gaan daarbij iets dieper in op de technische specificaties en eigenschappen van de pedalen. Voor de echte geeks dus 🙂

Heusinkveld Sprint Pedals – Gaspedaal

Het gaspedaal van de Heusinkveld Sprint Pedals biedt een soepele, nauwkeurige en zeer aanpasbare ervaring, waardoor je uitstekende controle hebt over elke raceauto. Met vijf instelbare pedaalbewegingsstanden, een aanpasbare pedaalkrachtkromme, veervoorspanning, pedaalhoek en pedaalhoogte, kun je het gaspedaal precies naar jouw wens instellen. De onderstaande grafieken tonen het effect van de krachtkromme (links) en de veervoorspanningaanpassingen (rechts).

Heusinkveld Sprint Pedals – Rempedaal

Het remsysteem met dubbele fase bestaat uit een instelbare initiële spiraalveer, waarmee de opening tussen de remblokjes en de schijf wordt gesimuleerd, en progressieve rubberen veren. De stevigheid van het pedaal kan worden aangepast door te kiezen uit 6 verschillende rubberen stapelhoogtes. De pedaalhoek en pedaalhoogte kunnen ook worden aangepast.

Een loadcel van 120 kg meet tot wel 65 kg (143 lbs) maximale daadwerkelijke remkracht, waardoor dit rempedaal geschikt is voor zowel sim racers die graag aanzienlijke kracht uitoefenen tijdens het remmen als voor coureurs die lagere bedieningskrachten verkiezen. De onderstaande grafieken tonen het effect van de krachtkromme-aanpassing.

Heusinkveld Sprint Pedals – Koppelingspedaal

De koppeling beschikt over een regressief veermechanisme om een typische holle koppelingscurve na te bootsen. Bovendien heeft de koppeling drie instelbare pedaalkracht krommes, verstelbare veervoorspanning, pedaalhoek en pedaalhoogte. De onderstaande grafieken tonen het effect van de krachtkromme (links) en de veervoorspanningaanpassingen (rechts).

Met de Heusinkveld Sprint Pedals kun je jouw race-ervaring volledig aanpassen aan jouw voorkeuren. Of je nu op zoek bent naar nauwkeurige controle, instelbare krachtniveaus of een realistische koppelingscurve, deze pedalen zorgen ervoor dat je de ultieme rijervaring hebt. Zet je pedalen precies naar jouw wens en geniet van eindeloos raceplezier op het virtuele circuit!

Conclusie Heusinkveld Sprint Pedals

Het is tijd om af te ronden 🙂 De laatste jaren is de concurrentie enorm toegenomen met steeds meer fabrikanten die zich positioneren binnen deze niche markt. Maar ondanks de toenemende concurrentie behoudt Heusinkveld zijn welverdiende top positie als het gaat om superieure kwaliteit, duurzaamheid en en sterke naamsbekendheid. Heusinkveld is een toonaangevende naam in de wereld van sim racing pedalen, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Met hun oogstrelende design, hoogwaardige materialen en realistische race-ervaring, zijn deze pedalen – ook in 2023 – een must-have voor elke serieuze racer.

Zijn er dan ook nadelen te ontdekken? Jazeker. De Heusinkveld Sprint Pedals zijn enorme stofvreters! Een luchtbus met gecomprimeerde lucht is dus geen overbodige accessoire 😉 Verdere nadelen heb ik in alle eerlijkheid (nog) niet kunnen vinden. De Sprint Pedals zijn helaas de afgelopen jaren sterk in prijs gestegen, waardoor – zeker de driedelige set – relatief duur zijn. Maar, in alle eerlijkheid denk ik ook niet dat je écht een koppelingspedaal nodig hebt. Ik heb ‘m geen enkel moment gemist in mijn setup en je kan de extra kosten voor dit pedaal beter investeren in de Pedal Slider Baseplate van Sim Lab.

InStockUSD5,,1,,,1,

Pros

 • Superieure bouwkwaliteit en design
 • SmartControl software
 • Modulair samen te stellen
 • Uitgebreide Aanpassingsmogelijkheden

Cons

 • De 3 delige set is vrij duur
 • De pedalen zijn stofvreters
 • Pedal Slider Baseplate is toch wel nodig

Eerlijk is eerlijk, de Heusinkveld Sprint Pedals zijn fantastische pedalen. Of je nu een professionele coureur bent die op zoek is naar een voorsprong op het circuit of een enthousiaste gamer die op zoek is naar een levensechte simulatie, de Heusinkveld Sprint pedalen zullen je zeker niet teleurstellen!

Wilco Verhaegh

Auteur Wilco Verhaegh

Ruim 18 jaar geleden begon mijn passie voor simracen met Grand Prix 4. Mijn passie voor racen, autosportfotografie en gaming kent geen grenzen. Met Motorsport-Pictures.com leg ik raceauto's vast op de gevoelige plaat. Bovendien ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

Meer berichten van Wilco Verhaegh
nl_NLNederlands