Sim racen wordt steeds populairder en een van de meest meeslepende manieren om een realistische race-ervaring op te doen is door meer beleving toe te voegen aan jouw sim. Als sim racer ben je, als ik voor mezelf spreek, steeds op zoek naar meer beleving en perfectie om je sim ervaring nóg realistischer te maken. Dit is zeer verslavend en leuk! Je kunt hierbij denken aan ambient lighting, bass shakers voor extra trillingen en natuurlijk het toevoegen van een sim racing wind simulator.
Met een wind sim krijg je in het heetst van de strijd op de baan een aangename bries van (rij wind) koeling 😉 Gaaf toch? In dit artikel leg ik je in eenvoudige stappen uit hoe jij een eigen DIY wind sim maakt voor jouw sim rig! En geloof me, dit is met de juiste kennis en tools verrassend eenvoudig!
Wat is een sim racing wind simulator?
Voordat we beginnen met het bouwen leggen we eerst uit wat een wind simulator is en waarvoor ze gebruikt worden. Wind simulators worden door sim racers gebruikt om een super realistische en meeslepende race-ervaring te creëren door dynamische windeffecten te genereren. Hiermee til je jouw game ervaring naar een nog hoger niveau! Wil jij dit ook? Dan zijn er twee opties:
Het snelste en eenvoudigste is om een kant-en-klare wind sim te kopen. Persoonlijk vind ik deze vrij prijzig en is het zelf maken stukken leuker en iets dat je veel voldoening geeft. Tussen de € 250 en € 450 euro heb je een plug-in wind sim waarmee je direct aan de slag kan. Voorbeelden hiervan zijn die van AlphaWindSim of de Hyperwind van EPLAB sim racing. Ben jij een handige doe-het-zelver? Kies er dan voor om zelf een wind sim te maken. Hoe je dat doet leg ik uit in het uitgebreide stappenplan hieronder.
Sim racing wind simulator benodigheden
Voordat we beginnen met bouwen hebben we onderdelen nodig. Deze kun je gemakkelijk online bestellen. Heb je zelf een 3D printer? Fantastisch! Dit maakt het maken een stuk makkelijker. Heb je dit niet, dan zul je dit bij een lokale print shop moeten bestellen of moeten kiezen voor bestaande kant-en-klare oplossing. Deze zal ik opnemen in onderstaande lijst. De lijst met benodigdheden:
- 1x Arduino Uno rev3.
- 1x Motorshield v2 voor Arduino Uno. Let op: kijk goed welke model je koopt. Niet ieder model is geschikt voor het aansturen van de motoren.
- 1x USB Type A/B kabel.
- 2x 120mm 4000 rpm pc fans 12v. Bekijk op Amazon of Aliexpress.
- 2x flexible universele auto inlaat luchtbuis. Deze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren. Bestel ze bij je lokale auto onderdelen winkel of online bij Aliexpress of Amazon.
- 1x Power supply 12volt 3.4A.
- SimHub software. Download deze software gratis.
- Wind Sim onderdelen (3D print) bij AMstudio. Voor een klein bedrag steun je dit project. Tip: bekijk de Wind Sim Mount van Treq.
- Optioneel: arduino case (3D print) om je arduino uno in te bevestigen ter beveiliging.
Je eigen DIY sim racing wind simulator bouwen
Net als bij mijn vorige project, het bouwen van een eigen button box, heb ik voor het bouwen van mijn eigen sim racing wind simulator inspiratie opgedaan en het stappenplan gevolgd van AMstudio. Daarnaast heeft Will Ford van Boosted Media ook een super duidelijke video tutorial. In dit artikel neem ik je stapsgewijs mee hoe jij je eigen DIY sim racing wind simulator kan maken.
Stap 1: Arduino Uno en Motorshield bevestigen
Laten we ‘m simpel aftrappen. Haal de Arduino Uno en de Motorshield voorzichtig uit de verpakking. Pas op dat je geen beschadigingen aanbrengt aan de pinnetjes op de Motorshield, deze buigen en beschadigen snel. Klik vervolgens de Motorshield boven op de Arduino Uno. Klaar! Op naar stap 2.
Stap 2: Jumper verwijderen en power adapter aansluiten
Verwijder de jumper van de Motorshield. Deze hebben we niet meer nodig, aangezien we de stroom vanuit de externe power supply gebruiken. De jumper is meestal een geel pinnetje (1). De Arduino Uno gebruikt de stroom van de usb-poort aansluiting.
Knip vervolgens de connector op het einde van de power supply eraf. Deze heb je niet meer nodig. Strip vervolgens de draden en sluit deze aan op de connector op de Motorshield (2). Kijk goed wat positief en negatief is. Sluit je deze verkeerd aan dan zul je merken dat je Motorshield met een knal richting Mars gaat 😉 En dat is zonde! Ik spreek uit ervaring 😛
Stap 3: Bouw de wind sim bevestiging en bevestig de pc fans
Aangezien ik geen 3D printer heb, heb ik ervoor gekozen om voor een bestaande oplossing te gaan: de Treq Wind Sim Mount. Dit is een absolute aanrader! Deze set is betaalbaar en geeft je direct alle benodigdheden om de wind sim aan jouw rig te monteren. De set is verkrijgbaar in 120 en 140mm, afhankelijk welk formaat pc fan je hebt. De meest gebruikelijke maat is 120mm.
Ben ik dan louter positief? Nou, nee. Het nadeel van deze Treq Wind Sim Mount is dat deze niet ‘geschikt’ is voor zo’n flexibele luchtslang. Oftewel: de wind sim is oorspronkelijk niet bedoeld voor het aansluiten van een luchtslang. Dit paste dus niet en hier moest ducktape bij te pas komen. Niet een al te mooie oplossing, maar wel functioneel. Gelukkig hebben ze mijn feedback te harte genomen en werken zij aan een oplossing.
Update 1: Treq heeft naar mijn feedback geluisterd en laat weten dat zij bezig zijn met aangepaste diffusers zodat deze luchtslang wél op de wind mount past! Super gaaf. Binnenkort ontvang ik hier de eerste versie van en zal ik dit bericht updaten 🙂
Update 2: De nieuwe diffusers zijn binnen en worden vanaf nu standaard meegeleverd!
Volg de gebruiksaanwijzing van Treq, of een andere oplossing waarvoor je hebt gekozen, en bevestig met de schroeven de pc fan aan de wind sim mount. Het eindresultaat ziet er uit zoals hieronder!
Knip de connector van de ventilatoren af. Als het goed is heb je nu twee of drie draden. Strip het einde eraf en markeer de positieve en negatieve draad. Deze heb je nodig om aan te sluiten op de Motorshield.
Wil je de Treq Wind Sim Mount kopen? Ontvang dan nu 5% korting (ook op andere Treq producten!) Wat moet je hiervoor doen? Volg me op Instagram (@simracinghub.nl), stuur me een DM en je ontvangt de kortingscode van mij 🙂
Stap 4: Sluit de pc fans aan op de Motorshield
Sluit nu de positieve en negatieve draden aan op motor 1 en motor 2. Dit staat duidelijk aangegeven op de motorshield en kan haast niet missen. De module waar je de draden in moet aansluiten bestaat uit 5 aansluiten: positief – negatief – ground – negatief – positief (van links naar rechts). Kanaal of ventilator 1 is links, kanaal 2 is voor de rechtse ventilator.
Zelf had ik wat moeite met het uitzoeken welke de positieve en negatieve draad was. Een digitale multimeter of dit artikel kan je hierbij helpen.
Alle kabels van de ventilatoren en de power supply zijn nu aangesloten. Je bent nu klaar met het bouwen van je wind simulator! Snel naar stap 5 voor het configureren van SimHub.
Stap 5: Bevestig de flexibele luchtslang en monteer je wind sim op je simulator
Pak je flexibele auto luchtslang erbij, deze ziet er uit zoals in de afbeelding hieronder. De standaard diamater van deze slangen is 76mm. De slangen zijn verkrijgbaar in vele kleuren. Zelf heb ik voor de blauwe variant gekozen. Deze past het beste bij m’n sim rig. Haal bij beide slangen aan één zijde de gekleurde dop eraf. Deze heb je niet meer nodig, maar bewaar ‘m goed.
Bevestig vervolgens de luchtslang aan de in stap 3 gemaakte bevestiging. Je kan de wind sim alvast monteren op je sim rig. Waar je deze wil monteren is aan jou. Zorg er in ieder geval voor dat de luchtslang gericht is op je gezicht. Zelf heb ik ‘m in de linker en rechter hoek geplaatst, net onder de wheelbase bevestiging. De ventilatoren heb ik achter m’n triple screen setup bevestigd aan m’n rig.
Stap 6: Sluit de Arduino Uno aan op je pc en installeer en configureer SimHub
Controleer nog eenmaal of alle ventilatoren en de power supply juist zijn aangesloten. Indien dit het geval is dan sluit je de Arduino Uno met de usb-poort aan op je pc en klik je de stekker van de power supply in het stopcontact. Nu alle hardware is aangesloten, is het tijd om de software in te stellen.
Download en installeer het programma SimHub. Zodra dit programma is geïnstalleerd open je het en navigeer je in het linkermenu naar ‘Settings’ > ‘Plugins’ en zoek en selecteer de ‘shake it’ plugin. Ga vervolgens naar ‘Arduino’ en klik in de navigatie boven op ‘My Hardware’.
Gebruik de Setup Tool om jouw Arduino en Motorshield te configureren. Geef je wind simulator een naam en scroll dan naar beneden en selecteer daar de ‘Shake it Adafruit Motorshield v2’. Verander de 0 naar een 1 en zet de PWM op 1600.
Selecteer in het rechtermenu de juiste Arduino Com Port en het type board (Arduino Uno) en klik op ‘Upload to Arduino’. Wacht dit proces even af en voilà, je hebt met succes jouw Arduino board geconfigureerd.
Tip: heb je al meerdere Arduino hardware aan je pc gekoppeld? Ontkoppel deze dan even om de installatie van je wind sim niet te verstoren. Zo voorkom je dat je per ongeluk een verkeerde sketch upload 🙂
Sluit het venster en navigeer naar de ‘ShakeIt’ tab aan de linkerkant van de SimHub interface en zet de module Speed ‘aan’. Je kan met de instellingen testen en experimenteren, maar voor nu adviseer ik om de default waardes aan te houden. Klik op ’test’ om te testen of de fans beginnen te spinnen.
Zet het volume van de speed op 100%. Klik vervolgens bovenin op ‘Motors Output’ en zet de ‘Arduino Motors and fans’ toggle aan. Scroll nu naar beneden naar ‘Speed’ en zet de kanalen aan waar jij jouw ventilatoren op hebt aangesloten. Is dat motor 1 en 2? Selecteer dan channel 1 en 2. Dat is het! Ga nu naar de laatste stap 🙂
Stap 7: Start je favoriete sim en geniet!
Gefeliciteerd! Je hebt nu je eigen DIY sim racing wind simulator gebouwd 🙂 Start snel jouw favoriete game op, ga het asfalt op en geniet van deze immense beleving die jouw race ervaring nóg realistischer en intenser maakt.
DIY Wind Sim video tutorial
Naast bovenstaande stappenplan, kijk ook vooral eens onderstaande video tutorials van AMstudio en Boosted Media. Zij nemen jou stapsgewijs mee in het maken van jouw diy wind sim.
Sim racing DIY
Wil je meer DIY projecten? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen:
- Maak Je Eigen DIY Button Box In Deze 8 Eenvoudige Stappen!
- Een DIY Sim Racing Roof Maken: Zo doe je dat! (9 stappen)
- Bouw Je Oude iPhone Om Naar Een Sim Racing Dashboard
- DIY sim rig bouwen? Dit zijn de voor- en nadelen!
Wil je op de hoogte blijven van SimRacingHub content, nieuws, DIY, tutorials, aankondigingen en meer? Volg ons op Instagram @simracinghub.nl