Overslaan naar hoofdinhoud

Tijdens het sim racen kom je vaak ogen te kort. Het is dan soms ook lastig om alle informatie van het scherm in je op te nemen zónder dat je afgeleid wordt. Het maakt gebruik van LED verlichting om realtime feedback en instructies te geven over de prestaties van de auto of de situatie op de baan. Een simflag helpt jou visueel om alle informatie op te nemen die jij nodig hebt op het circuit of in de auto. Hierbij kun je denken aan blauwe, gele, witte of groene vlaggen. Heb je bijna geen benzine meer of zit er een auto in je dode hoek? Wil je weten wanneer je moet schakelen of wanneer je pit limiter actief is? Een flag spotter helpt je! Een simflag is een krachtig en onmisbaar hulpmiddel in iedere sim rig!

iFlag
iFlag simflag

DIY project: iFlag simracing flag spotter

Een eigen flag spotter maken is makkelijker dan je denkt. Dit is een eenvoudig project dat alleen maar enkele basiscomponenten vereist en in minder dan 30 minuten rustig aan gestart kan worden. Gaaf toch?

In dit artikel leggen wij uit hoe jij zelf heel eenvoudig een simflag, flag spotter of iFlag bouwt! We vertellen welke materialen je nodig hebt én geven je tips en trucs om het meeste uit je simflag te halen. Ben je geïnteresseerd in het zelf maken van een simflag? Zo ja, dan is deze blogpost zeker iets voor jou! Ben je niet zo handig en koop je liever een bestaand product? Ook dan hebben wij een aantal zeer interessante producten. Klaar om aan de slag te gaan? Let’s go!

simflag flag spotters

Welke games ondersteunen een simflag spotter?

Een iFlag, simflag, gear indicator, flagspotter of flag indicator zijn allemaal synoniemen voor elkaar en worden veelal door elkaar gebruikt. Een flagspotter of simflag kan voor bijna iedere sim game gebruikt worden. Het wordt door bijna iedere populaire game ondersteund zoals iRacing, Assetto Corsa Competizione, rFactor 2 en Automobilista 2.

Het is echter per game afhankelijk welke signalen de RGB LED van je simflag kan weergeven. De oorspronkelijke iFlag is uitsluitend bedoeld voor iRacing en ondersteund de meeste functionaliteiten en weergave. Andere games ondersteunen de iFlag software niet. Hiervoor heb je andere software nodig. Dit leggen we later uit.

In onderstaande lijst vind je een compleet overzicht van de functies en mogelijkheden per game!

simflag flagspotter

Stappen voor het maken van een flagspotter

Voor dit doe-het-zelf project heb je (gelukkig) maar weinig materialen nodig! In slechts een aantal stappen heb jij je eigen flagspotter. Klaar om aan de slag te gaan?

Stap 1: Lijst met benodigde onderdelen

Met slechts een aantal onderdelen kan jij je eigen (iFlag) simflag spotter maken. Voor dit project heb je de volgende materialen nodig:

  • Arduino Uno Rev3 controller (koop op Amazon)
  • Full colour LED Matrix shield & Matrix screen (koop hier)
  • USB kabel
  • Behuizing

Stap 2: zet de onderdelen in elkaar

Deze stap vraagt weinig technisch kennis of ervaring. Het in elkaar zetten is kinderlijk eenvoudig! Wat moet je doen?

Klik als eerste de RGB LED matrix en de matrix screen in elkaar en bevestig deze vervolgens op de Aruidno Uno. Let er goed op dat je rustig en zorgvuldig de pinnetjes in elkaar klikt. Deze zijn gevoelig en kunnen snel beschadigd raken.

Gefeliciteerd! Je bent nu bijna klaar. Nu we alle onderdelen in elkaar hebben gezet is het tijd om je simflag te voorzien van een behuizing. Heb je zelf een 3d printer? Kijk dan eens op Thingiverse voor behuizingen. Heb je geen printer? Kijk dan eens op Etsy.

sim sport gadget iflag flagspotter

Optioneel: een ander simflag diy oplossing

Een andere oplossing om zelf een flag spotter te maken is door het volgen van onderstaande tutorial van AMstudio. Deze optie vraagt iets meer tijd, andere onderdelen (zoals een Arduino Pro Micro in plaats van een Arduino Uno) en technische kennis. De uitkomst is in ieder geval hetzelfde! Als je deze website vaker bezoekt dan zal je merken dat ik al vaker interessante DIY projecten van AMstudio heb geplaatst! 😉

Stap 3: download de software

Kies je voor een iFlag (alleen voor iRacing), download dan de iFlag software op GitHub. Wil je meer vrijheid? Kies dan voor de open-source software van SimHub.

Let op: hierbij wordt de iFlag opnieuw beschreven met de juiste SimHub schets. Hiermee verliest deze zijn functionaliteit met de iFlag-software.

Sinds enige tijd is het nu ook mogelijk om de iFlag met behulp van SimHub te maken. Hierdoor is de hardware ook compatible met andere simulaties zoals Assetto Corsa Competizione (ACC), Assetto Corsa, Project Cars, rFactor 2, F1 22 en nog veel meer! Deze software is gratis en biedt ondersteuning voor meer games en mogelijkheden.

Handleiding

Voor een uitgebreide handleiding voor het opzetten en instellen van de software klik hier. De mogelijkheden zijn eindeloos! Het mooie aan de open-source software van SimHub is dat je kant-en-klare schetsen of profielen kunt downloaden en importeren, maar je kan ook zelf je eigen vlaggen en weergave ontwerpen. Enkele voorbeelden vind je hier:

Stap 4: testen en racen maar

Nu je jouw simflag hebt geconfigureerd via GitHub of SimHub kan je jouw favoriete sim opstarten en het circuit op gaan.

Niet zo handig? Kies dan voor bestaande oplossingen

Ben je niet zo handig of heb je geen zin om zelf een flagspotter te maken? Kies dan voor bestaande oplossingen. De prijzen variëren tussen de € 50 en € 100. Absolute aanraders wat ons betreft zijn de Simflag Pro van EPlab en de sim racing flagspotter van SimRacingAddict.

Wil je 5% korting op jouw bestelling bij EPlab? Maak dan gebruik van de kortingscode ‘SRH2022‘. Mooi meegenomen, toch?

Conclusie

Een simflag biedt gegarandeerd een unieke ervaring en is een must-have en ware eye-catcher in iedere sim rig. Het is een klein en compact onderdeel wat eenvoudig te plaatsen én te maken is. Een ander voordeel is dat je geen externe stroomadapter nodig hebt. Je sluit ‘m eenvoudig aan op je USB-poort. De SimHub software is super eenvoudig in gebruik en biedt veel mogelijkheden en opties om op iedere situatie op de baan te anticiperen. Zo kan jij je blik geconcentreerd op de baan houden en ben je minder snel afgeleid doordat je op de vaak kleine in-game schermen moet zoeken naar de juiste informatie die jou helpen op het circuit. Maakt het je sneller? Nee. Is het gaaf? Ja. Is het onmisbaar? Absoluut!

Meer sim racing DIY projecten?

Wil je meer DIY projecten voor jouw sim racing simulator? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen:

nl_NLDutch