Overslaan naar hoofdinhoud

Button Box

Hoewel veel sim-racesturen een uitgebreide selectie van knoppen en roterende encoders hebben, gebruik ik nog steeds een button box omdat het de hele sim-ervaring sierlijker én realistischer maakt. Ook niet geheel onbelangrijk: het voelt gewoon authentieker aan! In deze blog leg ik je uit waarom ook jij, mocht je er nog geen hebben, een button box wil hebben. Er zijn twee opties:

 1. Koop een kant-en-klare button box óf;
 2. Kies voor een doe-het-zelf-oplossing (DIY Button box).

Ben je handig met een soldeerbout en vind je het leuk om zélf een eigen sim racing button box te maken? Lees dan vooral verder. In dit artikel leg ik je uit hoe je zelf een fantastische DIY sim racing Button Box kan maken en deel ik mijn ervaringen hoe ik dit heb gedaan!

diy button box
Maak je eigen button box in deze eenvoudige stappen!

Wat is een sim racing button box?

Voor degene die nieuw zijn in de wereld van sim racing en niet weten wat een button box is. Zoals de naam al aangeeft is het een doos met knoppen 😉 Maar er is meer dan alleen dat! Een button box heeft naast buttons (meestal) roterende encoders, tuimelschakelaars en switches. Deze combinatie van onderdelen zorgt ervoor dat een button box onmisbaar is in de wereld van sim racing.

Handleiding: Maak in 8 stappen je eigen button box!

Voordat ik ga vertellen hoe je in 8 eenvoudige stappen je eigen button box maakt: alle credits voor deze fantastische tutorial gaan naar AMSTUDIO. Voor slechts $5.30 krijg je een uitgebreide handleiding met 18 gemakkelijk te volgen pagina’s waarbij stap voor stap wordt uitgelegd hoe je deze button box met 32 functies zelf kan maken!

Onderstaande video geeft duidelijk weer welke stappen je moet nemen om zelf aan de slag te gaan! Het is ongelofelijk simpel en zelfs zonder technische kennis kan je deze DIY button box maken. Als je de vaardigheden hebt en het gevoel hebt dat je het aankunt, bekijk dan onderstaande video van AMSTUDIO waarin het hele proces in relatief eenvoudig te begrijpen stappen wordt uitgelegd.

Welke onderdelen heb je nodig?

Voor we beginnen met bouwen hebben we onderdelen nodig. Deze kun je gemakkelijk online bestellen. Zelf heb ik onderstaande onderdelen via Aliexpress besteld.

Lijst met onderdelen
 • 10x – 12mm push buttons
 • 4x – 3 way (On/Off/On) 3 pins momentary toggle schakelaar
 • 4x –  Multifunctionele roterende encoder met druk knop
 • 1x – Arduino ProMicro
 • 1x – Micro USB kabel
 • 2x – 2 way momentary toggle switch schakelaar
 • 2x – Tuimelschakelaar met plastic cover
 • 1x – Plastic box (195x115x60 mm). Deze mag ook iets groter zijn.
 • 4x – Draaiknoppen voor de encoders
 • Draad om te solderen
Lijst met gereedschap

Om de button box te maken heb je de volgende gereedschappen nodig:

 • Markeerstift
 • Boormachine en boren
 • Digitale schuifmaat
 • Rolmaat / liniaal
 • Sleutel
 • Inbussleutel
 • Soldeerbout en -draad
 • Pincet
 • Schroevendraaier
 • Draadknippers
 • Draadstrippers
 • Gereedschapsmes
 • Veiligheidsuitrusting

Stap 1: Selecteer alle buttons en schakelaars

De eerste stap bij het maken van deze button box is het selecteren van de diverse schakelaars die we nodig hebben. Deze schakelaars zorgen voor in totaal 32 functies op je button box. Zie de paragraaf ‘lijst met onderdelen’ hierboven welke schakelaars en knoppen je nodig hebt voor dit project.

Iedere knop of schakelaar heeft z’n eigen functie. Van een simpele AAN/UIT knop naar een tweedelige AAN/UIT schakelaar. Maar ook een 3 delige (AAN/UIT/AAN) schakelaar en een 3 functionele roterende encoder. De roterende encoder is een elektromechanisch apparaat dat de positie of beweging van een as omzet in analoge of digitale uitgangssignalen. De roterende encoder die in dit project wordt gebruikt, heeft ook een tijdelijke push-functie.

Stap 2: Ontwerp de button box layout

Pak een stuk papier (A4) en ontwerp je eigen lay-out voor je nieuwe button box. Digitaal uitwerken kan uiteraard ook. Zelf ben ik uitgegaan van de layout uit de handleiding van AMSTUDIO. De 32 functionerende button box uit de video heeft de volgende schakelaars, knoppen en encoders:

 • 2x – 2 way tuimelschakelaars (2 functies)
 • 4x – 3 way tuimelschakelaars (8 functies)
 • 10x – kortstondige drukknoppen (10 functies)
 • 4x – Roterende Encoders met drukfunctie. (12 functies)
DIY button box layout
Bepaal je button box layout

Stap 3: Installeer alle onderdelen

De volgende stap is om met behulp van een (digitale) schuifmaat de diameter op te meten van alle schakelaars en knoppen. Markeer deze vervolgens op de bovenkant van de plastic box en boor de montagegaten. Tip: boor eerst met een kleinere boor de gaten. Dit zorgt voor een mooiere en betere afwerking.

De volgende stap is optioneel, maar zeker aan te raden. Zodra alle gaten zijn geboord kun je de cover mooi afwerken met een carbon vinyl wrap. Dit zorgt voor een robuuste en échte race look. Tot slot installeer je alle schakelaars, buttons en encoders op de box. Zo, het begint ergens op de lijken! In de volgende stap gaan we de bedrading aansluiten op het Arduino ProMicro board.

Stap 4: De bedrading aansluiten

Deze button box maakt gebruik van een 5×5 Matrix-raster voor de bedrading van de knoppen en schakelaars. Elke rode stip in het diagram vertegenwoordigt een drukschakelaar. Voor een volledige diagram en aansluitschema van alle schakelaars adviseer ik om de handleiding van AMSTUDIO aan te schaffen om dit project te steunen.

Arduino ProMicro button box

Stap 5: Bedradingsschema

Dit is de stap waar de magic-happens! Pak je soldeerbout erbij want we gaan eindelijk écht technisch werk doen. We gaan in deze stap alle schakelaars, encoders en drukknoppen verbinden en solderen op het Arduino board. Volg hierbij het bedradingsschema uit de handleiding. Dit vergt veel geduld en uiterste precisie om dit goed te doen. Neem hiervoor dus je tijd! De volgende stap is om het Arduino board te programmeren.

Stap 6: Configureer je Arduino board

Download de Arduino-software en installeer deze op een PC. Sluit vervolgens de USB kabel van de PC aan op de Arduino ProMicro board. Vervolgens open je de Arduino software en moeten we enkele bibliotheken toevoegen. Wanneer je de handleiding hebt aangeschaft, dan krijg je een ‘Button Box Sketch’ bestand meegeleverd. Dit bestand kun je vervolgens openen en uploaden in de Aruino software.

Stap 7: GitHub Libraries installeren

Zodra je de Arduino software hebt geïnstalleerd, download je de Joystick Library op GitHub. Klik op ‘ Clone of Download’ en sla het bestand op op je PC.

Open het opgeslagen bestand en maak een kopie van de Joystick folder op je bureaublad. Plaats vervolgens de Joystick folder in de folder: ..\Arduino\Libraries

De volgende stap is om de ‘Keypad.h’ library te installeren. Dit doe je als volgt. Ga naar ‘Sketch > Include Library > Manage Libraries’. Zoek vervolgens naar ‘Keypad.H’ van Mark Stanely, Alexander Brevig en klik op ‘installeren’. Klik vervolgens op ‘Tools’ selecteer ‘Board’ en klik op ‘ Arduino/Genuino Micro’.

Als laatste stap ga je naar Tools > Port > COM17 (Arduino/Genuino Micro)

Stap 8: Upload je sketch naar je Arduino board

We zijn aanbeland bij de laatste stap! Gelukkig is dit een vrij eenvoudige stap. Als laatste klik je op ‘Verifiëren’ en vervolgens op ‘Uploaden’. De software wordt nu geüpload naar de Arduino. Nou, dat viel mee toch! Deze sketch (software) blijft op het Arduino bord opgeslagen, ook als de stroom/usb is losgekoppeld.

Gefeliciteerd! Je hebt een eigen sim racing button box gemaakt

Gefeliciteerd! Je hebt met succes je eigen button box gemaakt met maar liefs 32 functies! En dan nu: spelen maar! Start je favoriete race game op en map alle functies naar de nieuwe button box.

Zoals je ziet, het zijn allemaal vrij eenvoudige en makkelijk te realiseren stappen. Ja, het kost je wat tijd. Maar dat is het meer dan waard! Zelfs zonder enige technische kennis en achtergrond vond ik het maken een erg leuk project wat veel voldoening heeft gegeven. Ja, je moet hiervoor wat geduld hebben. Vooral het bestellen van alle onderdelen via Aliexpress duurde even. Maar eenmaal alles binnen kon het bouwen beginnen en hielp mij bovenstaande video én handleiding er eenvoudig doorheen.

Mijn ervaring: start vandaag nog!

In totaliteit heeft mij het bouwen ongeveer 2 avonden gekost. Vooral het solderen en het programmeren van het Arduino bord vond ik erg leuk. Ik ben erg trots op het eindresultaat! Voor een paar tientjes heb je een fantastische button box voor jaren race plezier!

button box diy

GTE Button Box van Pokornyi Engineering

 • Uitgebreide stap-voor-stap handleiding
 • Bill-Of-Materials (BOM) inbegrepen
 • Slechts €22

Sim racing DIY

Ik hoop dat ik je met deze blog heb geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan. Wil je nu meer DIY projecten voor jouw sim rig? Bekijk dan ook eens onderstaande artikelen óf bekijk eens de digitale doe-het-zelf handleidingen van Pokornyi Engineering:

Wilco Verhaegh

Al meer dan 15 jaar ben ik een gepassioneerde sim racer. Mijn liefde voor racen, autosport fotografie en gaming zijn grenzeloos. Daarnaast ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

nl_NLNederlands