Overslaan naar hoofdinhoud

Fanatec Mclaren GT3

Onlangs heb ik – eindelijk – de overstap gemaakt van een G29 met diverse Logitech G29 mods naar het Fanatec eco-systeem. Na een aantal weken de Fanatec CSL Elite Mclaren GT3 V2 flink aan de tand te hebben gevoeld is het tijd om mijn ervaringen te delen. Is dit stuur zo goed als alle reviews vertellen? In dit artikel lees je alles over dit ‘instap’ model van Fanatec en ook waarom dit een absolute must-have is! Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

 

Fanatec CSL Elite Mclaren GT3

Het originele Mclaren GT3-stuur was een van Fanatec’s meest populaire stuurwiel. Het stuur is een exacte replica van de Mclaren 650s GT3. Het stuur was licht, ergonomisch en was rijk aan functies en had alles wat je nodig had op een racestuur. En dat alles voor een zeer betaalbare en concurrerende prijs. De tweede versie van het populaire stuurwiel biedt de nodige upgrades en aanpassingen wat de Fanatec CSL Elite Mclaren GT3 nóg beter maakt.

(Tekst gaat verder onder de video)

 

 

Kwaliteit en materiaal

Toegegeven, ik was in het begin wat sceptisch over de kwaliteit en de prijs. Want kan een stuurwiel van €200 écht zo goed zijn? Kon ik niet beter doorsparen en voor de kwalitatief betere en meer geavanceerde Fanatec Steering Wheel Formula te gaan? En op welk vlak heeft Fanatec consessies gedaan om de prijs te drukken?

 

Het stuur bestaat volledig uit kunststof met daarop een carbon print. Je zou verwachten dat het stuur hierdoor wat goedkoop aanvoelt, maar niets is minder waard. Een stuurwiel van kunststof is natuurlijk om de kosten in productie te drukken. Deze concessie doet echter niets onder van de bouwkwaliteit en de look-and-feel.

Ondanks dat het stuur vrij fors is in omvang, is de algehele pasvorm en afwerking erg goed. De handvaten zijn van rubber, wat prettig aanvoelt en voldoende grip biedt. Een ander bijkomend voordeel – ten opzichte van alcantara leer – hiervan is dat de duur langer is. Bij intensief gebruik van alcantara lederen handvaten, mede door zweethanden, merk je dat het materiaal sneller slijt.

 

Meer dan genoeg buttons

Wat direct opvalt aan de Fanatec CSL Elite Mclaren GT3 V2 is de enorme hoeveelheid aan buttons en rotary-encoders. Hiermee kun je tot wel 54 functies bedienen! Dit biedt meer dan voldoende mogelijkheden om vanaf je stuur allerlei instellingen te wijzigen. Vanuit je duim en handen kun je gemakkelijk alle buttons bedienen. Na een aantal weken intensief gebruik kwam ik al vrij snel tot de conclusie dat hierdoor mijn zelfgemaakte button box ietwat overbodig is geworden.

 

In het midden van het stuurwiel vind je een – al dan niet klein – OLED-display waarop je de gebruikelijke informatie zoals snelheid en versnellingen kunt zien. Ook is dit display handig om snel diverse Fanatec profielen en settings te wijzigen. Denk hierbij aan Force Feedback en sensitivity.

 

Magnetische shifters en dual-clutch systeem

Wat direct opvalt aan het stuur zijn de versterkte en geanodiseerde oranje aluminium magnetische shifters. Dit is een van de verbeteringen ten opzichte van de V1. Doordat het schakelsysteem nu uit één geheel bestaat is het mogelijk om met één hand te schakelen.

De analoge paddles (dual-clutch) zijn eveneens herzien. Deze bestaan nu uit een goed zichtbare honingraad structuur wat de stevigheid ten goede komt. Qua afwerking vind ik dit persoonlijk wat goedkoop uitzien en had ik hier liever ook een carbon-look gehad.

Bij de aanschaf van mijn nieuwe Heusinkveld Sprint pedalen overwoog ik in eerste instantie om ook een koppelingspedaal erbij te doen. De reden waarom ik dit overwoog is puur uit gewenning van mijn vorige stuur en pedalenset (Logitech G29). Ik ben blij dat ik uiteindelijk de keuze heb gemaakt voor alleen een rem- en gaspedaal, want met de dual-clutch paddles mis ik deze koppelingspedaal totaal niet.

 

 

Conclusie

De Fanatec CSL Mclaren GT3 heeft mij in alle opzichten verbaasd en overtuigd. Om antwoord te geven op de vraag of dit stuur een absolute must-have is? Absoluut! Wát een waanzinnig stuur voor een zeer nette prijs. Laat je zeker niet misleiden door z’n lage prijs, want dit stuur voelt absoluut kwalitatief en hoogwaardig aan. In de doos zitten ook de nodige extra button caps en stickers, zodat je je stuur kunt personaliseren zoals jij dat wilt. Super gaaf! Het stuur is compatibel met de Xbox One en Xbox Sersies X en S, evenals met de PC of de PS4/PS5.

De vernieuwde magnetische shifters werken perfect en maken een mooi en zeker niet een te hard geluid. Zelf ben ik erg te spreken over het dual-clutch systeem. Dit zorgt er in mijn situatie voor dat een losse koppelingspedaal overbodig is geworden.

Bij de aankoop van het stuur krijg je een gratis (plastic) Quick Release Adapter. Deze doet wat die moet doen, maar voelt wat goedkoop aan. Ik kan me voorstellen dat deze bij de wat zwaardere direct drive wheelbases, zoals de DD1 of DD2, wat aan de lichte kant is. Mocht je zo’n zwaardere wheelbase hebben, kies dan voor de metalen Quick Release adapter.

Heeft het stuur dan ook nadelen? Ja. Persoonlijk vind ik het LED-display wat aan de kleine kant, waardoor de gear-indicators moeilijk te lezen zijn. Een ander nadeel vind ik dat de buttons – in het donker – wat moeilijk zichtbaar zijn en zijn te vinden. Zelf race ik bij voorkeur in een donkere ruimte waardoor ik niet altijd de buttons goed weet te vinden. Wellicht moet ik hier nog wat extra aan wennen. Mocht je dit zelf ook ervaren? Dan zijn er nog altijd additionele (glow in the dark) stickers om je Fanatec Mclaren GT3 te personaliseren!

 

Overtuigd? Bestel ‘m dan vandaag nog!

Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen overtuigen van de Fanatec CSL Elite Mclaren GT3 V2 zoals deze in de volle mond heet. Mocht je nog twijfelen? Wacht dat niet te lang en bestel ‘m vandaag nog. Want voor slechts €200 is dit stuur een absolute must-have!

 

 

nl_NLDutch