Overslaan naar hoofdinhoud

Onlangs heb ik – eindelijk – de overstap gemaakt van een G29 met diverse Logitech G29 mods naar het Fanatec eco-systeem. Na een aantal weken de Fanatec CSL Elite Mclaren GT3 V2 flink aan de tand te hebben gevoeld is het tijd om mijn ervaringen te delen. Is dit stuur zo goed als alle reviews vertellen? In dit artikel lees je alles over dit ‘instap’ model van Fanatec en ook waarom dit een absolute must-have is! Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Fanatec Mclaren GT3

Het originele Mclaren GT3-stuur was een van Fanatec’s meest populaire stuurwiel. Het stuur is een exacte replica van de Mclaren 650s GT3. Het stuur was licht, ergonomisch en was rijk aan functies en had alles wat je nodig had op een racestuur. En dat alles voor een zeer betaalbare en concurrerende prijs. De tweede versie van het populaire stuurwiel biedt de nodige upgrades en aanpassingen wat de Fanatec CSL Elite Mclaren GT3 nóg beter maakt.

Prijs van de Fanatec Mclaren GT3

De Fanatec CSL Elite McLaren GT3 wordt aangeboden tegen een scherpe prijs van € 199,95. Hierdoor is het een uitstekende keuze voor zowel beginnende sim racers als diegenen met een beperkt budget.

Ondanks de betaalbare prijs biedt deze stuurwielset nog steeds een indrukwekkende kwaliteit en functionaliteit. Fanatec staat bekend om zijn hoogwaardige producten en de CSL Elite McLaren GT3 V2 is daarop geen uitzondering. Het biedt een professionele race-ervaring zonder dat je diep in de buidel hoeft te tasten, waardoor het de ideale keuze is voor iedereen die op zoek is naar een kwalitatief hoogwaardig stuurwiel tegen een betaalbare prijs.

Fanatec CSL Elite Mclaren GT3

De CSL Elite McLaren GT3 V2 is ontworpen met oog voor detail en duurzaamheid. Het stuurwiel heeft – zoals gezegd – een authentieke look en feel, geïnspireerd op het McLaren GT3-racestuur. De Fanatec Mclaren GT3 heeft een ergonomisch ontwerp dat comfortabel in de hand ligt. De constructie is stevig en duurzaam, met hoogwaardige materialen die een langdurige levensduur garanderen, zelfs bij intensief gebruik.

Kwaliteit en materiaal

Aanvankelijk was ik sceptisch over de kwaliteit en prijs van de Fanatec CSL Elite McLaren GT3 V2. Kon een stuurwiel van €200 echt zo goed zijn? Was het niet beter om wat meer te sparen voor bijvoorbeeld het kwalitatief betere en geavanceerdere Fanatec Steering Wheel Formula? En op welke gebieden heeft Fanatec concessies gedaan om de prijs te verlagen?

Het volledig kunststof ontwerp van het stuurwiel, met een carbon print, wekte aanvankelijk de indruk dat het wat goedkoop zou aanvoelen. Maar niets is minder waar. Het gebruik van kunststof als materiaalkeuze is een manier om de productiekosten te drukken. Echter, deze concessie doet niets af aan de bouwkwaliteit en de algehele uitstraling en gevoel van het stuurwiel vind ik.

fanatec mclaren gt3

Ondanks dat het stuur vrij fors is in omvang, is de algehele pasvorm en afwerking erg goed. De handvaten zijn van rubber, wat prettig aanvoelt en voldoende grip biedt. Een ander bijkomend voordeel – ten opzichte van alcantara leer – hiervan is dat dit materiaal duurzamer is. Bij intensief gebruik van alcantara lederen handvaten, mede door zweethanden, merk je dat het materiaal sneller slijt. Goede sim racing handschoenen zijn aan te raden voor maximale grip en comfort!

Meer dan genoeg buttons

Wat direct opvalt aan de Fanatec CSL Elite Mclaren GT3 V2 is de enorme hoeveelheid aan buttons en rotary-encoders. Hiermee kun je tot wel 54 functies bedienen! Dit biedt meer dan voldoende mogelijkheden om vanaf je stuur allerlei instellingen te wijzigen. Vanuit je duim en handen kun je gemakkelijk alle buttons bedienen. Na een aantal weken intensief gebruik kwam ik al vrij snel tot de conclusie dat hierdoor mijn zelfgemaakte button box ietwat overbodig is geworden.

Buttons fanatec mclaren gt3

LED display met (gear) indicator

In het midden van het stuurwiel vind je een – al dan niet klein – OLED-display waarop je de gebruikelijke informatie zoals snelheid en versnellingen kunt zien. Ook is dit display handig om snel diverse Fanatec profielen en settings te wijzigen. Denk hierbij aan Force Feedback en sensitivity.

Magnetische shifters en dual-clutch systeem

Wat direct opvalt aan het stuur zijn de versterkte en geanodiseerde oranje aluminium magnetische shifters. Dit is een van de verbeteringen ten opzichte van de V1. Doordat het schakelsysteem nu uit één geheel bestaat is het mogelijk om met één hand te schakelen.

De analoge paddles (dual-clutch) zijn eveneens herzien. Deze bestaan nu uit een goed zichtbare honingraad structuur wat de stevigheid ten goede komt. Qua afwerking vind ik dit persoonlijk wat goedkoop uitzien en had ik hier liever ook een carbon-look gehad.

fanatec csl elite mclaren gt3

Technische specificaties

 • Platform – PC, Xbox, PS4, PS5
 • Shifter – Magnetic Rocker Shifter
 • Quick release – Simpele Quick Release
 • Display – 1”, 128 x 64 resolution OLED display
 • Rev lichten – Nee
 • Gewicht – 1090g
 • Diameter – 300mm

Fanatec Mclaren GT3 review

Boosted Media heeft een zeer goede en uitgebreide review gemaakt van de Fanatec Mclaren GT3. Deze review is absoluut een aanrader om te kijken!

Ons oordeel van de Fanatec Mclaren GT3

Al met al biedt de Fanatec CSL Elite McLaren GT3 V2 een indrukwekkende lijst van unieke verkoopargumenten en belangrijke functies die de aandacht van elke sim racer verdienen. Het stuurwiel levert een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding, vooral voor beginners of sim racers met een beperkt budget. Het solide plastic ontwerp voelt stevig aan en de toegevoegde mogelijkheid om het stuur te personaliseren met extra button caps en stickers is een leuke extra. Compatibiliteit met verschillende platforms, zoals Xbox, PC en PlayStation, maakt het toegankelijk voor een breed publiek.

De verbeterde magnetische shifters en het dual-clutch systeem dragen bij aan de realistische rijervaring. De meegeleverde Quick Release Adapter voldoet aan de basisbehoeften, maar moet voor krachtigere en meer geavanceerde wheelbases, zoals de Fanatec DD1 of DD2, worden vervangen door een metalen Quick Release Adapter voor een stevigere bevestiging.

Hoewel er enkele nadelen zijn, zoals het kleinere LED-display en de moeilijk zichtbare buttons in het donker, zijn er oplossingen beschikbaar, zoals het gebruik van glow-in-the-dark stickers om de zichtbaarheid te vergroten.

In mijn persoonlijke opinie heeft de Fanatec CSL Elite McLaren GT3 V2 me overtuigd als een uitstekende keuze voor zowel beginners als sim racers met een beperkt budget. De prijs-kwaliteitverhouding, solide constructie en indrukwekkende functies maken het stuurwiel een must-have voor iedereen die op zoek is naar een realistische race-ervaring. Ondanks enkele kleine tekortkomingen weegt de algehele kwaliteit en prestatie van het product ruimschoots op tegen de minpunten.

Kortom, de Fanatec CSL Elite McLaren GT3 V2 is een topkeuze voor enthousiaste sim racers die op zoek zijn naar een hoogwaardig stuurwiel met uitstekende functionaliteit en een betaalbare prijs.

Pros

 • Officiële Mclaren replica
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Fijne ergonomie en grip
 • Licht in gewicht

Cons

 • Relatief klein LED-display
 • Meegeleverde plastic Quick Release

Fanatec CSL Elite Mclaren GT3 bestellen

Hopelijk heeft deze review je weten te overtuigen van de geweldige features en prijs-kwaliteitverhouding van dit fantastische stuurwiel. Met zijn ongeëvenaarde features en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is dit stuurwiel een absolute must-have voor elke simracer. Haal het maximale uit je racegame-ervaring en bestel nu de Fanatec CSL Elite McLaren GT3 V2 voor slechts € 199,95.

Fanatec Mclaren GT3

Een must-have stuurwiel

Bestel de Fanatec CSL Elite McLaren GT3 direct bij Fanatec en profiteer van snelle levering. Door gebruik te maken van onze affiliate link, kunnen we een kleine vergoeding ontvangen om onze kosten te dekken.

Wilco Verhaegh

Al meer dan 15 jaar ben ik een gepassioneerde sim racer. Mijn liefde voor racen, autosport fotografie en gaming zijn grenzeloos. Daarnaast ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

nl_NLNederlands