Overslaan naar hoofdinhoud

Sim racing is leuk. Het is bevredigend, ontspannend en een heerlijke manier om jezelf continu te verbeteren en uit te dagen tot dat ene perfecte rondje. Naast het zelf achter het stuur kruipen is het bouwen en aankleden van jouw droom rig misschien wel nét zo leuk als het racen zelf. En met de juiste sim racing accessoires maak je jouw sim rig nog realistischer en mooier! Ik haal hier zelf in ieder geval veel voldoening uit. Het maakt je trots om jouw sim rig aan anderen te laten zien. Ik denk dat iedere fanatieke sim racer dat met mij eens is. Het is – ongeacht je niveau – een heerlijke manier van ontspanning en competitie.

Op Etsy staan enorm veel sim racing accessoires die jouw sim rig helemaal compleet maken. Wil je weten welke dat zijn? In dit artikel geef ik mijn persoonlijke top 8 van onmisbare accessoires voor jouw sim rig! Let’s go 🙂

Wat is Etsy?

Voordat ik mijn persoonlijke top 8 geef moet ik eerst uitleggen wat Etsy is. Weet je dit al? Skip dan deze alinea en ga direct door naar mijn persoonlijke lijst met sim racing accessoires.

Etsy is een wereldwijd platform waar je spullen kunt kopen en verkopen. Het is een platform waar mensen samen komen voor unieke producten die door mensen zelf zijn gemaakt. Je kunt dit een beetje vergelijken met marktplaats, maar dan voor nieuwe en zelf gemaakte producten.

Er ging een wereld voor mij open toen ik dit platform ontdekte. Etsy staat vol met accessoires en mods die je wil hebben voor jouw sim rig. In dit artikel neem ik je mee in mijn top 7 van onmisbare sim racing accessoires op Etsy! Deze staan overigens in willekeurige volgorde 😉

1. Sim Racing Cable Clips

Mijn persoonlijke en absolute nummer 1 accessoire zijn cable clips. Deze zijn absoluut onmisbaar op iedere simulator! Niets is zo vervelend als een sim waarbij alle kabels – en ja, dat zijn er veel – in het zicht liggen óf in de knoop raken. Een zeer vervelende klus. Kabelmanagement vind ik persoonlijk een van de meest vervelende dingen om te doen. Maar als het je lukt om alle kabels netjes weg te werken geeft dit een uitermate bevredigend gevoel 🙂

Met deze sim racing cable clips ben je in ieder geval verzekerd van een super ‘cleane’ en georganiseerde sim rig. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen zodat ze op ieder type cockpit passen.

2. Sim Racing Button Box

Button boxes zijn onmisbaar in iedere sim rig. Dit is iets dat geen overtuiging nodig heeft. Je kunt ervoor kiezen om zelf een button box te maken, zoals ik heb gedaan, maar je kunt er ook voor kiezen om kant-en-klare button boxes te kopen. Ook hiervoor ben je bij Etsy aan het juiste adres. Het platform staat er vol mee! Kies je voor een button box met verlichting, of juist zonder. Met roterende switches of juist alleen met knoppen? Met of zonder stream deck integratie of toch een met een geïntegreerde flag spotter? Geloof me, er is echt voor ieder wat wils!

3. Button Box Stickers

Op nummer drie in mijn persoonlijke lijst staan button box stickers. Deze kan na nummer twee uiteraard niet missen op dit lijstje. Deze stickers zijn onmisbaar in een sim rig vol met button boxes. Zelf heb ik meerdere button boxes geïnstalleerd met daarbij enorm veel knoppen, encoders en switches die allemaal een functie hebben. Soms is het moeilijk te onthouden waar alle knoppen voor zijn. Met deze button box stickers is dat verleden tijd en zie je in één oogopslag de functie van jouw knoppen. Deze stickers komen in verschillende soorten, kleuren en maten. Je kunt deze uiteraard ook gebruiken op je steering wheel, zoals bijvoorbeeld de Fanatec Mclaren GT3.

4. ASUS Bezel Free Extension Kit

Nummer vier op mijn lijstje is de ASUS bezel free extension kit. Deze mod zorgt ervoor dat de ASUS bezel free kit op grotere schermen past dan de 27″ waarvoor hij oorspronkelijk is gemaakt. Deze extension kit werkt op beeldschermen tussen de 28 en 32 inch. Heb je een triple screen setup met beeldschermen groter dan 27 inch? Dan is deze accessoires onmisbaar in jouw setup!

5. Pedaal Rumble Motor Kit

Een van de absolute bestsellers op Etsy is de pedaal rumble motor kit van Sim3D Racing. Deze mod is verkrijgbaar voor bijna iedere set pedalen en de reacties zijn lovend! Ik heb hier helaas zelf nog geen ervaring mee, aangezien ik werk aan een bass shaker setup. Maar deze mod is er absoluut een die ik in de gaten houd.

Wat is het en wat doet het? De pedaal rumble motor kit voegt een extra dimensie en immense beleving toe aan jouw sim race ervaring door middel van trillingen in jouw pedalen. Zo voel je door middel van deze trillingen iedere hobbel, kerbstone of wegglijdende banden en kun je nog meer op het limiet racen Met behulp van gratis software Simhub kun je de pedaal trilling volledig aanpassen en afstemmen op jouw persoonlijke rijstijl en ervaring.

6. Stream Deck Mount & Icons

Stream Deck Icons

Naast een button box is een Elegato Stream Deck een onwijs gave add-on voor jouw sim rig. Dit product is initieel niet bedoeld voor sim racing, maar is absoluut een goed alternatief voor een button box óf ideaal voor ernaast. Zelf maak ik gebruik van zowel een Stream Deck als een button box. Een Stream Deck is volledig programmeerbaar en te personaliseren naar jouw wensen. Het kan zelfs applicaties starten met één vinger op de knop. Ideaal!

Gelukkig hebben creatieve designers dit apparaat ontdekt en voorzien van prachtige sim racing icons. Dit geeft jouw sim rig the look-and-feel alsof je in een echte race auto zit. Voor een paar euro heb je al een set icons in verschillende kleuren.

Ben je niet zo bekend met de Elegato Stream Deck? Geen zorgen! Bekijk dan vooral onderstaande video eens en laat je inspireren over de mogelijkheden.

(Tekst gaat verder onder de video)

Stream Deck Mount

Goed, zo’n Stream Deck is oorspronkelijk bedoeld voor streamers en voor op een bureau te plaatsen maar ook voor sim racing is dit een ideaal product. Met een stream deck mount bevestig je jouw Stream Deck eenvoudig op jouw sim rig.

7. Sim Racing Display

Een ander onmisbaar accessoire voor jouw simulator is een sim racing display. Dit display geeft alle benodigde telemetrie en informatie weer die je nodig hebt tijdens het racen. Wil je geen honderden euro’s betalen voor een sim racing display, zoals bijvoorbeeld de Grid Engineering DDU 5 inch sim racing dash, dan staan er op Etsy enorm veel alternatieven voor een goede prijs-kwaliteit verhouding. Absoluut de moeite waard!

8. Wielsteunen

Indien je meerdere (Fanatec) stuurwielen hebt dan wil je deze ook goed en binnen handbereik opbergen. Een van de meest simpele en onmisbare accessoires is dan ook een wielsteun. Met deze wielsteun kun je jouw favoriete stuurwiel netjes opbergen en ten toon stellen op bijvoorbeeld de muur of direct op je aluminium rig. Absoluut onmisbaar!

Eindoordeel Etsy sim racing accessoires

De mogelijkheden van accessoires en sim racing mods zijn eindeloos. Creatieve en gepassioneerde ontwerpers zijn continu opzoek naar nieuwe add-ons en mods om sim racing naar een hoger niveau te brengen. Mijn persoonlijke top 8 is dan ook maar tijdelijk van aard. Mijn advies: kijk regelmatig op Etsy of andere platformen om nieuwe ideeën en inspiratie op te doen.

Heb jij een sim racing accessoire of mod die absoluut onmisbaar is en die niet in deze lijst staat? Laat het dan gerust weten en help andere sim racers met nieuwe ideeën!

Wilco Verhaegh

Al meer dan 15 jaar ben ik een gepassioneerde sim racer. Mijn liefde voor racen, autosport fotografie en gaming zijn grenzeloos. Daarnaast ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

nl_NLNederlands