Overslaan naar hoofdinhoud

Welkom bij onze ultieme ‘Fanatec Best Buy Guide‘! Als fanatieke simrace-liefhebbers begrijpen we de behoefte aan hoogwaardige racestuurwielen, pedalen en andere simrace-accessoires. Fanatec is een gerenommeerd merk dat bekend staat om zijn kwaliteit en innovatie op dit gebied. In deze ultieme aankoopgids zullen we je door de verschillende Fanatec series en – producten leiden en je helpen de beste keuze te maken voor jouw simrace-setup!

Waarom Fanatec?

Fanatec heeft een gevestigde reputatie als een van de beste fabrikanten van simrace-hardware. Ze combineren geavanceerde technologie met hoogwaardige materialen om producten te creëren die de verwachtingen overtreffen. Hier zijn enkele redenen waarom Fanatec een uitstekende keuze is:

 1. Kwaliteit: Fanatec-producten worden vervaardigd met aandacht voor detail en streven naar perfectie. De gebruikte materialen zijn duurzaam en zorgen voor een lange levensduur.
 2. Realisme: Fanatec-stuurwielen en pedalen zijn ontworpen om een realistische race-ervaring te bieden. Ze bieden een indrukwekkende feedback en nauwkeurige controle, waardoor je het gevoel hebt echt op het circuit te racen.
 3. Compatibiliteit: Fanatec-producten zijn compatibel met verschillende platforms, zoals pc, Xbox en PlayStation. Dit geeft je flexibiliteit en vrijheid om je simrace-setup aan te passen aan jouw voorkeuren. Met de gratis Fanatec software tweak jij jouw producten zo zodat je het maximale uit jouw Fanatec gear haalt!

Fanatec series

Fanatec biedt verschillende productseries aan, waaronder de CSL Elite, ClubSport en Podium series. Elk van deze series heeft zijn eigen kenmerken en prijspunten, zodat simracers van alle niveaus kunnen genieten van hoogwaardige raceapparatuur. Het is belangrijk om de specificaties en functies van elk specifiek product te bekijken om te bepalen welke serie het beste bij je behoeften en budget past. We behandelen ze nu kort!

1. Fanatec CSL Elite

De CSL Elite-serie is de instaplijn van Fanatec en richt zich op beginners en casual simracers. Deze serie bestaat uit stuurwielen, pedalen en accessoires die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden. Het CSL Elite-stuurwiel biedt solide force feedback en heeft verwisselbare stuurwielen voor verschillende racestijlen. De CSL Elite-pedalen hebben een instelbaar rempedaal en bieden een realistisch gevoel tijdens het remmen.

2. Fanatec ClubSport

De ClubSport-serie van Fanatec is bedoeld voor serieuze simracers en esportscompetities. Deze serie biedt geavanceerdere wheelbases, stuurwielen, pedalen en andere accessoires. De ClubSport-stuurwielen hebben een sterke force feedback en bieden een uitstekende precisie en responsiviteit. De ClubSport-pedalen hebben verstelbare weerstand en bieden een nauwkeurig gevoel tijdens het remmen, koppelen en gas geven. Daarnaast biedt de ClubSport-serie ook een geavanceerder ecosysteem van add-ons en accessoires, zoals shiftermodules en handremmen.

3. Fanatec Podium

De Podium-serie is het vlaggenschip van Fanatec en biedt professionele simulatie-raceapparatuur van de hoogste kwaliteit. Deze serie is bedoeld voor professionele simracers en gebruikers die op zoek zijn naar de best mogelijke prestaties en duurzaamheid. De Podium Direct Drive-stuurwielen, zoals de DD1 en DD2, maken gebruik van direct-drive-technologie, wat resulteert in zeer sterke en nauwkeurige force feedback. De Podium-pedalen hebben hoogwaardige sensoren en bieden een ongeëvenaarde precisie en aanpasbaarheid. Bovendien biedt de Podium-serie ook een breed scala aan aanvullende accessoires en add-ons voor een volledig aanpasbare simulatie-ervaring.

Fanatec Bentley GT3

Fanatec products

Fanatec stuur

Het Fanatec stuurwiel is het belangrijkste onderdeel van je simrace-setup. Fanatec biedt een breed scala aan stuurwielen die voldoen aan de behoeften van zowel beginners als ervaren simracers. Hier zijn enkele van de populaire Fanatec-stuurwielen.

1. Fanatec CSL Elite Racing Wheel

Het Fanatec CSL Elite Racing Wheel is de ideale keuze voor startende simracers die op zoek zijn naar de perfecte balans tussen prestaties en gebruiksvriendelijkheid. Met zijn geavanceerde technologie en intuïtieve bedieningselementen is dit stuurwiel gemakkelijk te gebruiken

De Fanatec CSL Elite steering wheel serie is ontworpen voor serieuze simracers die op zoek zijn naar uitstekende prestaties zonder een extreem hoog prijskaartje. Je hebt al een CSL Elite steering wheel vanaf € 119,95.

Deze serie bestaat uit verschillende modellen, waaronder het CSL Elite Wheel 320, de CSL Elite Steering Wheel WRC en de absolute must-have Fanatec CSL Elite Steering Wheel McLaren GT3 V2. Met een solide constructie, hoogwaardige materialen biedt de CSL Elite-serie een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

 • Best Overall
  Fanatec Mclaren GT3 V2
  Fanatec CSL Elite Mclaren GT3 V2
 • Best Overall
  https://fanatec.com/media/image/cb/a8/07/Product_thumbnail_CSL-SW_320_absolutely.jpg
  Fanatec CSL Elite Steering Wheel 320

2. Fanatec ClubSport steering wheel

Het Fanatec ClubSport Stuurwiel is de ultieme keuze voor veeleisende simracers die streven naar de hoogste prestaties en een ongeëvenaarde race-ervaring. Het aanbod met meer dan 30 stuurwielen in deze serie is enorm!

Met zijn hoogwaardige materialen en geavanceerde functionaliteiten tilt dit stuurwiel simracen naar een nieuw niveau. De ergonomische vormgeving, programmeerbare knoppen en geïntegreerde display zorgen voor een volledig aanpasbare en intuïtieve bediening.

Of je nu op zoek bent naar professionele precisie of gewoon het beste van het beste wilt, het Fanatec ClubSport Stuurwiel vertegenwoordigt het hoogste niveau van kwaliteit en prestaties. Deze serie omvat stuurwielen zoals:

Met geavanceerde technologieën, zoals Hall-sensor-technologie en uitgebreide instelmogelijkheden, biedt de ClubSport-serie een ongeëvenaarde race-ervaring voor de meest veeleisende simracers. Lees ook waarom de ClubSport Formula V2.5 ook in 2023 een goede keuze is en waarom de Fanatec ClubSport BMW GT2 een verbluffende ervaring is in onze uitgebreide review.

3. Fanatec Podium wheel

De Fanatec Podium wheel serie is de topklasse van Fanatec-stuurwielen. Deze serie omvat onder andere het Podium Steering Wheel BMW M4 GT3 en het Podium Racing Wheel Porsche 911 GT3 R. Deze stuurwielen zijn ontworpen in samenwerking met professionele race teams en coureurs. De BMW M4 GT3 kan je zelfs in een échte race auto gebruiken. Dat zegt, lijkt me, genoeg over de kwaliteit van de Podium serie. Aan deze kwaliteit zit wel een prijskaartje en zijn verkrijgbaar vanaf € 649,95.

Ze bieden geavanceerde technologie, zeer nauwkeurige sensoren en materialen van de hoogste kwaliteit. Met de Podium-serie ervaar je de ultieme realisme en prestaties tijdens het simracen. Of je nu een professionele simracer bent of gewoon het beste van het beste wilt, het Fanatec Podium Wheel levert superieure prestaties en een ongeëvenaard niveau van detail.

 • Best Overall
  Fanatec bmw m4 gt3
  Fanatec Podium BMW M4 GT3
 • Best Overall
  Podium Steering Wheel Porsche 911 GT3 R
  Fanatec Podium Porsche 911 GT3 R
fanatec podium wheel bmw

Fanatec Wheelbase

De Fanatec wheelbase is het fundament van je simrace-setup. Fanatec biedt wheelbases die zorgen voor krachtige force feedback en nauwkeurige stuurrespons. Dit kun je allemaal instellen en fine-tunen met de intuïtieve software Fanalab, zodat jij het maximale uit jouw Fanatec hardware haalt. Hier zijn enkele van de Fanatec wheelbases die je kunt overwegen. We behandelen ze kort!

1. Fanatec CSL DD Wheelbase

De Fanatec CSL DD Wheelbase is een instapmodel wheelbase dat indrukwekkende prestaties levert. Het is de opvolger van de populaire riem-aangedreven CSL Elite Wheel Base. De Fanatec CSL DD Wheelbase is een geweldige keuze voor simracers die op zoek zijn naar indrukwekkende prestaties en betaalbaarheid. Deze wheelbase maakt gebruik van Direct Drive-technologie, wat resulteert in zeer krachtige force feedback en een uiterst nauwkeurige stuurrespons.

Met zijn compacte formaat en solide constructie biedt de CSL DD wheelbase een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De CSL DD is verkrijgbaar vanaf € 349,95 voor de CSL DD (5Nm) of de CSL DD (8Nm) voor slechts € 499,95. Kies je voor de CSL DD (5Nm) dan kun je deze altijd nog uitbreiden met de Boost Kit naar 8Nm.

De Fanatec CSL DD Wheelbase is compatibel met een breed scala aan stuurwielen en accessoires, waardoor je de vrijheid hebt om je simrace-setup aan te passen aan jouw voorkeuren. Of je nu wilt racen op een pc, Xbox of PlayStation, de Fanatec CSL DD Wheelbase biedt uitstekende compatibiliteit.

2. Fanatec Gran Turismo DD Pro

De Fanatec Gran turismo DD Pro Wheelbase is een uitstekende keuze voor serieuze simracers die op zoek zijn naar topprestaties en een realistische race-ervaring. De topmodel is de Gran Turismo DD Pro Wheel Base (8 Nm) vanaf € 599,95. Deze wheelbase is uitermate geschikt voor de beginnende simracer en is dan ook verkrijgbaar in vele starters bundels.

Deze wheelbase is ontworpen met de nieuwste technologieën en biedt krachtige force feedback en een nauwkeurige stuurrespons. Met een solide constructie en hoogwaardige componenten levert de Gran Turismo Wheelbase een indrukwekkende prestatie en duurzaamheid.

3. Fanatec Podium Wheelbase

Sinds november 2023 zijn er ook de nieuwe Fanatec CSL DD en DD+ met 12 en 15nm en kost € 699,95. De langverwachte Fanatec ClubSport DD is daarmee eindelijk een feit. Nu ook met een PlayStation-versie. Deze biedt nog meer koppelkracht, met 15 Nm en markeert een significante stap vooruit ten opzichte van de CSL DD met Boost Kit.

 • New Wheelbase
  fanatec clubsport dd 12nm
  Fanatec ClubSport DD (12Nm)
 • New Wheelbase
  fanatec clubsport dd 12nm
  Fanatec ClubSport DD+ (15Nm)

4. Fanatec Podium Wheelbase

De Fanatec Podium Wheelbase is het vlaggenschipmodel van Fanatec. Deze wheelbase maakt gebruik van een Direct Drive systeem met een krachtige servomotor voor ongeëvenaarde kracht en precisie. Je kunt kiezen tussen de Fanatec DD1 (20Nm) of de Fanatec DD2 (25Nm) en is verkrijgbaar vanaf € 1.199,95.

Kan je niet kiezen? Bekijk dan ook eens het verschil tussen deze twee wheelbases. Beide wheelbases zijn geschikt voor PC en Xbox. Game je op een Playstation dan ben je genoodzaakt om te kiezen voor de Fanatec Podium Racing Wheel F1 bundel.

De Podium Wheelbase biedt een ongelooflijk realistische force feedback en stuurrespons, waardoor je het gevoel hebt dat je daadwerkelijk achter het stuur van een raceauto zit. Dit is de ultieme keuze voor professionele simracers en enthousiastelingen die niets minder dan het beste willen. De Fanatec DD1 en DD2 Podium wheelbases voeren al jaren het klassement aan van absolute top prestaties.

Fanatec Pedalen

Naast het stuurwiel spelen de pedalen een cruciale rol in het creëren van een realistische race-ervaring. Fanatec biedt verschillende pedaalsets die zorgen voor nauwkeurige controle en comfort tijdens het racen. Alle Fanatec pedalen zijn uit te bereiden met accessoires. We behandelen nu alle Fanatec-pedalen die je kunt overwegen.

1. Fanatec CSL Elite Pedals

De Fanatec CSL Elite Pedalen zijn een solide pedaalset met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze serie omvat de CSL Elite Pedals V2 en de CSL Loadcell Pedalen, die een realistisch remgevoel biedt met behulp van loadcell-technologie. Met instelbare remkracht en hoogwaardige constructie zijn de CSL Elite-pedalen V2 ideaal voor simracers die op zoek zijn naar een verbeterde remervaring.

2. Fanatec ClubSport Pedals

De Fanatec ClubSport Pedals biedt professionele pedaalsets met geavanceerde functies. Deze serie omvat de ClubSport Pedalen V3, die een indrukwekkende precisie en aanpassingsmogelijkheden bieden. Met een instelbare remkracht, optionele dempers en een solide constructie stellen de ClubSport-pedalen je in staat om je rijstijl aan te passen en de ultieme controle te hebben tijdens het racen.

 • Best Overall
  ClubSport Pedals V3 inverted
  Fanatec ClubSport Pedals V3 inverted
 • Best Overall
  Fanatec ClubSport Pedals V3
  Fanatec ClubSport Pedals V3

Fanatec Shifter & Fanatec Handbrake

Fanatec ClubSport Shifter

De shifter is een essentieel accessoire voor simracers die een realistische schakelervaring willen. De keuze bij Fanatec is helaas erg beperkt. Wil je een shifter uit het Fanatec eco-systeem, dan ben je genoodzaakt om te kiezen voor de Fanatec ClubSport Shifter SQ V1.5 óf je bestaande stuurwiel uit te bereiden met de Fanatec magnetic shifter paddle modules. Echter, ook hierin is de keuze beperkt:

De Fanatec ClubSport Shifter SQ V1.5 is een veelzijdige shifter die zowel H-patroon als sequentieel schakelen ondersteunt. Met de H-patroonmodus kun je schakelen zoals in een klassieke sportauto, terwijl de sequentiële modus ideaal is voor snelle schakelacties. Het kunnen switchen tussen deze twee modulen is een groot voordeel van deze Fanatec shifter.

Deze ClubSport Shifter is gemaakt van hoogwaardige materialen en biedt een solide en nauwkeurige schakelervaring. De Fanatec shifter is compatibel met alle platformen (PC, Playstation, Xbox) en kost € 259,95. De shifter is uit te bereiden met de ClubSport Shifter Carbon Knobs Kit voor een professionelere race-uitstraling met carbon fibre look. Een leuke toevoeging!

Fanatec ClubSport Handbrake V1.5

De Fanatec handbrake is een veelzijdig en hoogwaardig accessoire dat speciaal is ontworpen voor simracers die op zoek zijn naar een realistische en responsieve remervaring. Hierbij geldt hetzelfde als met de shifter; het aanbod is beperkt en reeds verouderd. Er is slechts één product waar je uit kunt kiezen: de Fanatec ClubSport Handbrake V1.5. En misschien is dat ook maar goed ook, want het product doet wat het beloofd tegen een zeer scherpe prijs-kwaliteitverhouding.

Deze handrem is verkrijgbaar vanaf € 129,95, afhankelijk van additionele bevestigingsopties. Een prima prijs en keuze, vooral voor de meer beginnende simracer óf voor de meer casual simracer die zo nu en dan rally games speelt en niet meer geldt wil uitgeven aan een meer professionele handbrake als je budget het niet toelaat.

De Fanatec handbrake is compatibel met verschillende platforms, waaronder pc, Xbox en PlayStation. Dit zorgt voor een brede toepasbaarheid en maakt het gemakkelijk om de handrem te integreren in je bestaande simrace-omgeving. De Fanatec handrem wordt geleverd met verstelbare bevestigingsopties, waardoor je het kunt monteren op verschillende plekken in je simrace-setup. Of je nu een raceseat, cockpit of aparte standaard gebruikt, je kunt de handrem op een ergonomische en functionele manier plaatsen.

 • Best Shifter
  fanatec shifter
  Fanatec ClubSport Shifter
 • Beste Handbrake
  fanatec handbrake
  Fanatec ClubSport Handbrake

Fanatec Bundle

De Fanatec Bundle biedt de perfecte samenstelling van hoogwaardige producten om jouw simrace-ervaring naar een hoger niveau te tillen. Deze bundel bevat een combinatie van een krachtige wheelbase, realistische pedalen, een ergonomisch stuurwiel en andere accessoires die naadloos op elkaar aansluiten.

Met de Fanatec ‘Ready To Race’-Bundle haal je in één keer alles in huis wat je nodig hebt voor een complete en meeslepende racesimulatie. Geniet van de ultieme prestaties en nauwkeurigheid, en beleef elke race alsof je echt op het circuit bent. Hieronder een selectie van de meest populaire Fanatec bundles:

 • Best Overall
  fanatec Gran Turismo DD Pro (8 Nm)bundle
  Gran Turismo DD Pro (8 Nm)
 • Best Starter
  CSL DD F1 Esports Starter Kit
  CSL DD F1 Esports Starter Kit
 • Top Pick!
  Podium DD2 Formula Premium Bundle
  Podium DD2 Formula Premium Bundle
 • Best Value
  fanatec CSL DD F1 Esports Premium Bundle
  CSL DD F1 Esports Premium Bundle
 • Must Have
  fanatec CSL Elite Steering Wheel McLaren GT3 V2 Pro bundle
  CSL Elite McLaren GT3 V2 Pro bundle
 • Good Choise
  Podium DD2 Formula Premium Bundle
  ClubSport Formula V2.5X Advanced bundle
 • Best Pick
  fanatec clubsport racing wheel f1
  Fanatec ClubSport Racing Wheel F1
 • Good Choice
  fanatec gran turismo dd extreme
  Fanatec Gran Turismo DD Extreme

Fanatec Cockpits

Fanatec RennSport Cockpit V2

Fanatec biedt ook een sim rig cockpit, de Fanatec RennSport Cockpit V2, om je stuurwiel, pedalen en andere accessoires stevig te monteren. Deze cockpit is ontworpen met aandacht voor stabiliteit en aanpasbaarheid, waardoor je de perfecte simrace-setup kunt creëren met al jouw Fanatec gear. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat er vele betere alternatieven beschikbaar zijn van bijvoorbeeld Treq of Sim Lab.

Fanatec CSL Cockpit

Met de onlangs geïntroduceerde Fanatec CSL Cockpit heeft Fanatec een nieuwe cockpit in het assortiment. Deze kleine en compacte cockpit is licht, maar ijzersterk door de innovatieve combinatie van aluminium en staal. Door de compacte afmeting is de nieuwe CSL Cockpit perfect voor in kleinere ruimtes. De nieuwe CSL Cockpit is verkrijgbaar voor € 399,95 en € 499,95 inclusief een stoel. Er zijn ook veel additionele accessoires te koop.

Fanatec Accessoires en Overige Producten

Tot slot behandelen we kort enkele Fanatec accessoires en overige producten die het benoemen waard zijn, maar nog niet eerder een plek hebben gekregen in deze Fanatec Best Buy Guide! Het kiezen van de juiste accessoires hangt af van je persoonlijke voorkeur, budget en de mate van realisme die je wilt bereiken in je simrace-ervaring. Elk van de genoemde Fanatec accessoires biedt hoogwaardige kwaliteit en functionaliteit, waardoor je geniet van een meeslepende en authentieke racesimulatie.

Fanatec Podium Mounting Brackets

De Fanatec Podium Montagebeugels bieden een praktische en veelzijdige oplossing voor het monteren van je Fanatec Podium Series wheelbase en accessoires. Deze montagebeugels zijn speciaal ontworpen om een stevige en stabiele bevestiging te bieden. Ze zijn compatibel met de Fanatec Podium Series wheelbases en accessoires. De montagebeugels zijn vervaardigd uit duurzame materialen van hoge kwaliteit, wat zorgt voor een stevige en stabiele bevestiging.

Fanatec Podium Hub en Quick Release Adapter

De Fanatec Podium Hub is, samen met de Fanatec Quick Release Adapter, een essentieel en must-have onderdeel van je simrace-ervaring en biedt een flexibele en veelzijdige oplossing voor het aansluiten van stuurwielen van andere merken, zoals bijvoorbeeld Simagic of Moza. De Podium Hub is verkrijgbaar voor € 199,95 en is compatibel met de PC en Playstation.

Met de Podium Hub kun je moeiteloos verschillende stuurwielen aansluiten op je Fanatec wheelbase, waardoor je de mogelijkheid hebt om je simrace-setup aan te passen aan je specifieke voorkeuren en racestijl. De Podium Hub is voorzien van hoogwaardige elektronica en connectoren, waardoor een betrouwbare en stabiele verbinding met je wheelbase wordt gegarandeerd. Dit resulteert in een nauwkeurige en responsieve stuurervaring,

De Podium Hub en Quick Release Adapter zijn ontworpen met het oog op functionaliteit en gebruiksgemak. Het stelt je in staat om snel en eenvoudig tussen verschillende stuurwielen te wisselen, zonder dat je telkens de volledige wheelbase hoeft los te koppelen. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat je meer tijd kunt besteden aan het racen. Deze twee accessoires zijn een absolute must-have! Sinds Oktober 2023 heeft Fanatec de langverwachte Quick Release 2 (QR2) adapter uitgebracht.

 • Must-Have
  fanatec podium hub
  Fanatec Podium Hub
 • Best Overall
  Fanatec Quick Release adapter
  Fanatec Quick Release Adapter
 • NIEUW!
  Fanatec QR2

  Fanatec Quick Release Adapter 2 (QR 2)

Fanatec Configurator

Met de Fanatec Configurator kun je jouw perfecte simrace-setup helemaal naar wens samenstellen. Kies uit een breed scala aan wheelbases, stuurwielen, pedalen, shifters en accessoires en pas ze aan aan jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Personaliseer elk aspect van jouw setup en creëer een unieke simrace-ervaring die volledig op jou is afgestemd. Met de Fanatec Configurator wordt jouw droomsetup werkelijkheid.

fanatec configurator

Conclusie Fanatec Best Buy Guide

Ik hoop dat deze Fanatec Best Buy Guide je heeft geholpen bij het maken van een weloverwogen keuze voor je simrace-setup. We hebben de CSL Elite, ClubSport en Podium Series besproken, elk met hun unieke eigenschappen en voordelen. Van de instapniveau CSL Elite-serie tot de geavanceerde en krachtige Podium Series; Fanatec biedt een breed scala aan opties om aan verschillende behoeften en budgetten te voldoen.

Of je nu een beginnende of ervaren simracer bent met een beperkt of juist een oneindig budget, binnen het eco-systeem van Fanatec is altijd een product dat aansluit op jouw wensen en behoeften. Met gedetailleerde informatie en inzichten hebben we geprobeerd om je te informeren over de mogelijkheden en voordelen van Fanatec-producten. Ik wens je veel plezier en succes met je nieuwe Fanatec-simrace-setup!

Wilco Verhaegh

Auteur Wilco Verhaegh

Ruim 18 jaar geleden begon mijn passie voor simracen met Grand Prix 4. Mijn passie voor racen, autosportfotografie en gaming kent geen grenzen. Met Motorsport-Pictures.com leg ik raceauto's vast op de gevoelige plaat. Bovendien ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

Meer berichten van Wilco Verhaegh
nl_NLNederlands