Overslaan naar hoofdinhoud

Simagic Q1S Sequential Shifter

Simagic is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van sim racing. De Chinese fabrikant heeft snel en veel naamsbekendheid gekregen door de introductie van de enorm populaire Simagic Sequential Shifter Q1. Sinds een aantal maanden heeft het bedrijf daar een kleinere én goedkopere variant aan toegevoegd: de Simagic Q1S.

Sinds een aantal maanden maak ik gebruik van de Q1S. Een goed moment dus om mijn ervaringen met jullie te delen. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in mijn bevindingen. Ik vertel onder andere waarom ik voor de Simagic Q1S gekozen heb. Is dit een van de beste sequential shifters op de markt? In dit artikel geven we antwoord op die vraag. Ben je nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Wie is Simagic?

Simagic is een Chinese fabrikant van sim racing hardware dat in 2018 is opgericht. Het bedrijf heeft in een periode van drie jaar het eerste product ontwikkeld en het bedrijf opgericht. Daarna heeft het nog eens drie jaar gewerkt aan de ontwikkeling van een volledig ecosysteem. Tijdens deze periode is het bedrijf snel gegroeid en heeft het vele innovaties geïntroduceerd, zoals draadloze voeding en een snelle quick release, dat nu de standaard is in de industrie.

Simagic richt zich op het bieden van een goede gebruikerservaring. Met een breed scala aan high-end sim racing producten is het bedrijf inmiddels een volwaardig ecosysteem geworden én is het een serieuze concurrent van onder andere Moza en Fanatec.

Met premium en high-end producten zoals Alpha Mini Direct Drive wheelbases, FX Pro Formula Xtreme Pro, de P2000-R pedalenset en de nieuwe Simagic GT Neo hebben ze een steeds groter worden aanbod aan premium sim racing hardware.

simagic eco system

Simagic Q1S review

De Simagic Q1S is de kleinere versie van de bekende Q1. Dit lichtgewicht model biedt alle essentiële functies van een sequentiële versnellingspook, inclusief de neutraalstand. De Q1S is speciaal ontworpen voor gebruik in racesimulatoren en stelt je in staat om de volledige sensatie van een sequentiële mechanische versnellingsbak te ervaren. Hierin zijn ze absoluut geslaagd!

Deze versnellingshendel heeft een mechanische “dog-box” stijl mechanisme. Dit innovatieve systeem geeft je een solide gevoel dat je laat weten dat de versnellingshendel zijn werk heeft gedaan. Dit gevoel en geluid zijn subliem te noemen!

Kenmerken

De versnellingshendel heeft een verstelbare veerspanning. Met dit verstelbare cam-systeem kun je het mechanische gevoel van het schakelsysteem aanpassen aan jouw voorkeuren. De Simagic Q1S sequentiële versnellingshendel is gemaakt van sterk 5mm bewerkt aluminium en heeft een solide 78mm lange handgreep. Het ontwerp ziet er simpel en strak uit. De afwerking en materiaal keuze zijn fantastisch te noemen. Je ziet aan de afwerking goed af dat je hier met een premium-product en kwalitatief hoogwaardige materialen te maken hebt.

Aan beide zijden zit een USB-poort zodat de kabels aan de linker- of rechterzijde kunnen worden aangelegd. Dit vind ik persoonlijk erg handig en slim bedacht! Een ander groot voordeel van deze shifter is dat deze versnellingshendel plug-and-play is. Het vereist dus geen software om te werken.

Standaard zit er een 78mm handgreep bij. Deze vind ik persoonlijk wat aan de kleine kant. Voor rond de € 30 is een extra lange 120mm handgreep apart bij te bestellen.

Belangrijkste features:

  • Volledig aluminium frame en hendel
  • Knophendel voor neutrale versnelling
  • Verstelbare weerstandssysteem
  • USB-kabelverbinding
Simagic Q1S sequential shifter

Montage en gebruik

We hebben de Simagic Sequential Shifter Q1S op onze Sim-Lab P1-X simrig gemonteerd met behulp van het meegeleverde montagemateriaal. Het bevestigen is erg eenvoudig met de bijleverde t-slot moeren en M6 bouten. Het wegwerken van de bijgeleverde USB-kabel was makkelijk en snel doordat de Q1S is voorzien van twee crystal sockets. Vervolgens hoefden we alleen nog maar de USB-kabel in te pluggen en we zijn ready-to-roll! Mijn PC met Windows 11 herkende de shifter automatisch, dat is prettig want je hebt dus geen software pakketten of drivers nodig.

Wat is het verschil tussen de Simagic Q1 en de Q1S?

Het verschil tussen de Simagic Q1 en de Q1S sequential shifter is minimaal. De Q1S kost € 279 euro terwijl je voor de Simagic Q1 € 399 euro betaald. Het enige grote verschil tussen de Q1S en de Q1 zijn de afmetingen en dat de grotere broer een LED schakel indicator heeft en drie map-bare buttons.

Waarom ik voor de Q1S heb gekozen

Na de nodige reviews op internet te hebben gelezen is mijn keuze toch gevallen op de Simagic Q1S. De reden hiervoor is enerzijds de goedkopere prijs, maar anderzijds de vele verhalen die ik las over het niet goed functionerende LED-display. Deze synced namelijk niet in-game mee, waardoor de kans bestaat dat de shift indicator dus out-of sync loopt. Dit vond ik persoonlijk een enorme tegenvaller en een gemiste kans van Simagic.

De map-bare buttons zijn voorzien van iconen (licht, neutraal, ruitenwisser en een driehoek) die niet aanpasbaar zijn. Ook dat vind ik persoonlijk jammer en een gemiste kans. Deze twee minpunten hebben mij doen besluiten voor de Q1S te gaan en hier heb ik nog geen moment spijt van gehad! De LED-schakel indicator mis ik niet, aangezien ik gebruik maak van flag spotters. En buttons heb ik ook meer dan genoeg aangezien ik gebruik maak van een zelfgemaakte button box 😉

Eindoordeel Simagic Q1S

De Simagic Q1S is een fantastisch product en geeft veel extra beleving aan het racen in je simulator. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ‘m niet heel vaak gebruik. Dit komt niet doordat ik het product niet fijn vind. Integendeel zelfs! Ik race voornamelijk in open-wheel, endurance of GT3 auto’s waarbij ik gebruik maak van de flippers op mijn Fanatec Mclaren GT3 stuur.

Zo nu en dan start ik Automobilista 2 op, een van m’n favoriete sims, en kies ik een auto met sequential shifter uit om lekker te scheuren of het circuit! Dit tovert mij iedere keer een gigantische glimlach op m’n gezicht. De throw en punch van de Simagic Q1S zijn fantastisch, en ook het geluid is een genot voor je oren. Het gebruik van een deze sequential shifter geeft je een enorm krachtig gevoel dat je al het brute geweld en paardenkrachten op het circuit houdt. Dit is echt een fantastische ervaring.

Qua ontwerp is de Simagic een van de mooiste shifters op de markt. Helaas kan ik de Q1S (nog) niet vergelijken met andere shifters. Een ander pluspunt van de Q1S is de dubbele USB-poort, zodat je deze eenvoudig links of rechts kunt monteren. En met de bijgeleverde imbussleutel kan je de shifter qua geluid en kracht afstellen naar jouw persoonlijke voorkeur. Dit systeem werkt erg intuïtief en prettig! Wat ons betreft is de Simagic Q1S dan ook een absolute top!

Pros

  • Plug & Play
  • Simplistisch en sterk design
  • Dubbele usb-poort
  • Prijs
  • Schakel geluid

Cons

  • Relatief duur

Simagic Q1S kopen

Wil je de Simagic Q1(S) bestellen? Doe dit dan rechtstreeks bij Simwear. Zij zijn officiële leverancier en distributeur van Simagic.

Wilco Verhaegh

Auteur Wilco Verhaegh

Ruim 18 jaar geleden begon mijn passie voor simracen met Grand Prix 4. Mijn passie voor racen, autosportfotografie en gaming kent geen grenzen. Met Motorsport-Pictures.com leg ik raceauto's vast op de gevoelige plaat. Bovendien ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

Meer berichten van Wilco Verhaegh
nl_NLNederlands