Overslaan naar hoofdinhoud
zoek
0

Trail Braking in sim racing

Hard gaan op de (virtuele) racebaan gaat niet enkel om zo hard mogelijk het gaspedaal naar beneden drukken of zo snel mogelijk uit een bocht accelereren. Nee, de meeste tijdswinst wordt behaald met remmen. Inderdaad, met remmen! En dan bedoel ik niet zo laat mogelijk remmen – met als gevolg dat je je rempunt mist of een wiel blokkeert – maar door juist vroegtijdig te remmen én hierdoor de juiste balans mee te nemen bij de corner entry en exit.

De remtechniek waarmee je dit kan doen heet ‘trail braking‘. Wat deze techniek inhoudt, hoe je dit moet doen en waarom het sneller is lees je allemaal in dit artikel. We behandelen hier de volgende onderwerpen:

Sim racing braking tips:

 • Wat is trail braking?
 • Weten wanneer en hoe je moet remmen
 • Hoe moet je trail braken?
 • Waarom is trail braking sneller?
 • Wanneer moet je trail braken?
 • Trail braking benodigdheden

Wat is trail braking?

Trail braking is een remtechniek voor racen en motorrijden waarbij de remmen worden gebruikt voorbij de ingang van een bocht (indraaien) en vervolgens geleidelijk worden losgelaten (afgeremd). Oftewel: het is een combinatie van remmen en insturen tegelijk.

Deze techniek wordt ook veel gebruikt bij sim racen. Deze remtechniek stelt je als coureur in staat om iets later te remmen. Je ‘manipuleert’ de massa van de auto om het insturen van de bocht makkelijker te maken. Je remt dus niet in een rechte lijn, maar laat de remmen geleidelijk los bij het insturen van de bocht. Dit zorgt voor een perfecte balans en meer grip bij het insturen en uitkomen van een bocht.

Weten wanneer en hoe je moet remmen

Weten hoe je moet remmen of waar je in de bocht moet remmen, kan je rondetijden maken of breken. Dit is een essentieel onderdeel van sim racen. Trackwalks (youtube staat er vol mee!) kunnen je helpen om je ideale rempunt te bepalen en bochten ’te lezen’. Dit geeft je ongetwijfeld een voordeel wanneer je voor het eerst de baan op gaat.

De meeste coureurs zullen het erover eens zijn dat bijna al hun rondetijden inefficiënt worden door hard en (te) laat te remmen, waardoor je de auto niet meer onder controle hebt en deze begint te glijden. Met alle gevolgen van dien.

Trail braking remtechniek
Het maximaliseren van de remfase. Bron: Driver61

De initiële remdruk is hoog (maximaal, afhankelijk van het type bocht), maar naarmate je de apex nadert, til je de remmen op (waardoor de druk afneemt) waardoor je de auto kan helpen met (in)draaien. Vervolgens ga je bij de apex van de bocht op het juiste moment weer terug op het gas. Hiermee behoud je maximale grip en corner-exit.

Hoe moet je trail braken?

Trail braking is een vrij eenvoudige techniek om aan te leren, maar een moeilijke remtechniek om consequent toe te passen. Dit vergt veel geduld om goed te oefenen. Ook vereist het veel gevoel om ervoor te zorgen dat je het meeste uit alle vier de banden haalt bij het ingaan van de bocht. Als je deze remtechniek goed toepast, dan zul je dat direct terug zien in je rondetijden. Oefenen, oefenen en nog meer oefenen!

Scott Mansell van Driver61 legt haarfijn uit hoe je moet trail braken.
Trail braking in 5 stappen:
 1. Rem in een rechte lijn met maximale kracht op het rempedaal
 2. Begin iets voor het instuurpunt (turning point) de remmen geleidelijk los te laten
 3. Begin met het insturen van de bocht
 4. Verminder de remdruk zodra de stuurhoek groter wordt
 5. Gebruik de juiste remdosis en kracht om de auto goed gebalanceerd door de bochtencombinatie te sturen
Sim racing braking tips

Trail braking benodigdheden

Het toepassen van deze remtechniek is eenvoudig. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een goede set pedalen. Bij voorkeur load-cell pedalen, zoals bijvoorbeeld de nieuwe en revolutionaire Fanatec CSL Load-Cell pedalen. Zijn je pedalen aan vervanging toe? Check dan eens het uitgebreide aanbod pedalen van Fanatec. Mocht je sim racing hardware nog niet (semi) professioneel zijn, dan kan een load cell upgrade van je bestaande instap pedalen helpen. De AXC True Brake mod voor je Logitech G29 is hiervoor een absolute aanrader.

Samengevat

Trail braking is een geavanceerde remtechniek die moeilijk onder de knie te krijgen is. Het perfectioneren van de techniek kost behoorlijk wat tijd, maar als je eenmaal het gevoel en de ervaring hebt om het goed te doen, zie je dit direct terug in je rondetijden. De meeste sim racers zijn het er over eens dat een goede pedalenset je sneller maakt. Kies daarom vandaag nog voor een semi-professionele pedalenset van Fanatec of een high-end en professionele pedalenset van Heusinkveld.

nl_NLDutch