Overslaan naar hoofdinhoud

Pokornyi Engineering is inmiddels een vrij bekende naam binnen de sim racing community. De Hongaarse fabrikant van doe-het-zelf (DIY) sim racing projecten heeft inmiddels een breed scala aan fantastische DIY-kits. Pokornyi Engineering heeft zich inmiddels als gerenommeerd fabrikant van hoogwaardige DIY kits bewezen in de branche. Naast de eerder gemaakte Pokornyi Engineering HYP-R heb ik onlangs een ander populair product mogen bouwen: de Pokornyi Engineering Rally Button Box. In dit artikel neem ik je stap voor stap mee en laat ik precies zien hoe ik deze Rally Button Box heb gebouwd!

Pokornyi Engineering Rally Button Box

Het is geen geheim dat de Pokornyi Engineering Rally Button Box geïnspireerd is op de Fanatec Podium Button Module Rally. Deze officiële gelicenseerde rally button box is door Fanatec ontworpen in samenwerking met het M-Sport WRC team en werd in de 2022 en 2023 Ford Puma Hybrid Rally WRC auto gebruikt. Pokornyi Engineering heeft op basis van deze rally button box een eigen versie gemaakt die je zelf kunt bouwen met de Pokornyi Engineering Rally Button Box DIY Kit.

Je zou denken dat je de PE Rally Button Box alleen voor rally kunt gebruiken, maar eigenlijk is deze button box ook perfect voor rally cross, GT racing en zelfs cup racing. Dat maakt ‘m zo veelzijdig en ideaal voor verschillende doeleinden!

Dit geweldige carbon frontpaneel heeft een supersterke bouwkwaliteit met een elegante voorplaat van 4mm dik koolstofvezel. Het ziet er niet alleen fantastisch uit, maar biedt ook ultieme controle en flexibiliteit. Je kunt de RGB-verlichte knoppen en draaiknoppen aanpassen zoals jij wilt via SimHub. Met twee coole Funky (7-weg) schakelaars en drie draaiknoppen met drukfunctie. Het ondersteunt een dubbele koppeling, hoewel het ontwerp zelf niet wordt meegeleverd. En het beste van alles, het is eenvoudig te installeren op je bestaande setup met de 70mm PCD snelkoppelingen. Game on!

Rally DIY Files

Voor maar € 28 (excl. BTW) krijg je de Rally DIY files van de Pokornyi Engineering Rally Button Box . Wat zit er allemaal bij? Nou, een super uitgebreide handleiding van wel 43 pagina’s met stap-voor-stap instructies. Daarnaast krijg je een complete BOM-lijst met alle benodigde onderdelen en handige links om ze te bestellen. Maar dat is nog niet alles! Je ontvangt ook de 3D-printbestanden (.stl) en de carbon fiber productiebestanden (.step). Kortom, je krijgt het volgende:

 • Stickerontwerpen (afdrukbare .pdf en vector inbegrepen)
 • Firmware voor de PCB (alleen binaire bestanden)
 • Bestanden voor de productie van koolstofvezel onderdelen (.step)
 • Volledige BOM (componentenlijst met links)
 • Bestanden voor 3D-printen (.stl)
 • Klaar om te bestellen productiebestanden voor aangepaste PCB
 • Gedetailleerde stap-voor-stap doe-het-zelf handleiding (43 pagina’s)
 • Koolstofvezel schakelaarontwerp met schakelplaat

Kenmerken

De Pokornyi Engineering Rally Button Box heeft de volgende kenmerken:

 • 4 mm carbon fiber frontpaneel
 • Afmetingen: 178 x 114 mm
 • RGB-knop en draaiknop met achtergrondverlichting (compatibel met SimHub)
 • 2x 7 Way Funky schakelaar
 • 3x Draaiknoppen met drukfunctie
 • Optionele magnetische paddle shifters (ontwerp inbegrepen, maar behandelen we in dit artikel niet)
 • Ondersteuning voor dubbele koppeling (ontwerp voor koppeling niet inbegrepen)
 • Compatibel met 70mm PCD snelkoppelingen

Bouw De Pokornyi Engineering Rally Button Box In X Stappen

Ben je nieuw in de wereld van DIY sim racing projecten? Dan is de Rally Button Box van Pokornyi Engineering perfect om mee te beginnen! Het bouwen van deze button box is superleuk en makkelijk, geschikt voor iedereen. Het is veel eenvoudiger en rechttoe rechtaan dan de HYP-R, de GTE Button Box of een zelfgemaakte button box. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en beleef een geweldige racing ervaring!

Stap 1: Voorbereiding

De eerste stap voor dit project ligt natuurlijk voor de hand. Voordat je begint met dit project en je je eigen rally button box gaat bouwen is het van belang dat je de digitale Rally DIY Files hebt gekocht. Deze uitgebreide digitale handleiding is verkrijgbaar voor, zoals eerder benoemd, slechts € 28 euro exclusief BTW.

Zodra je de DIY files hebt gekocht raad ik je aan alle documenten goed te lezen zodat je goed voorbereid aan dit project kunt beginnen. Lees en bekijk de meegeleverde BOM-lijst en bestel alle onderdelen die nodig zijn. Deze excel-lijst is overzichtelijk opgemaakt en gecategoriseerd per onderdeel: elektronica, hardware parts, carbon, 3D printing, stickers en overige. Een voorbeeld van wat je kan verwachten vind je hieronder.

Pokornyi engineering rally bom

Op de website van Pokornyi Engineering kun je een aantal onderdelen kopen, zodat je deze niet zelf in elkaar hoeft te zetten. Dit scheelt tijd en de nodige moeite. Ben je een die-hard doe-het-zelver dan kan je altijd voor de meer geavanceerde optie kiezen door bijvoorbeeld het PCB zelf te maken. De volgende onderdelen zijn te koop:

Planning en Onderzoek

Lees de handleiding grondig door voordat je begint met bouwen. Bij het aanschaffen van onderdelen, zoals bijvoorbeeld via AliExpress, moet je rekening houden met langere verzendtijden. Controleer zorgvuldig alle bestelde onderdelen en vink ze af in de BOM-lijst. Een tip: je kunt nooit genoeg schroeven en bouten hebben, aangezien je deze snel kwijtraakt. Zorg daarom altijd voor een voldoende hoeveelheid extra voorraad om frustraties tijdens het bouwproces te voorkomen. Niets is immers zo vervelend als er tijdens het bouwen blijkt dat je te weinig onderdelen hebt.

Heb je zelf een 3D printer en ben je van plan om zelf alle onderdelen te printen? Of besteed je dit liever uit? In de handleiding staan een aantal opties van aanbevolen 3D printing diensten. Het is goed om te onderzoeken en af te wegen wat voor jou de beste keuze is.

Stap 2: Verzamel Alle Onderdelen En Gereedschap

Voordat we beginnen met bouwen, is het raadzaam om alle onderdelen te verzamelen. Dubbelcheck aan de hand van de handleiding of je alle onderdelen hebt. Dit zorgt ervoor dat je geen tijd verspilt tijdens het bouwproces door ontbrekende onderdelen te moeten zoeken. Verzamelen van alle onderdelen bevordert ook de efficiëntie en nauwkeurigheid van het bouwproces, omdat je alles bij de hand hebt. Het minimaliseert ook de kans op fouten en vermindert de frustratie die kan ontstaan als er onderdelen ontbreken tijdens het bouwen. Kortom, het verzamelen van alle onderdelen is een belangrijke stap om een soepel en succesvol bouwproces te garanderen.

Benodigd Gereedschap

Voor dit DIY project hebben we het volgende gereedschap nodig:

 • Een soldeerbout
 • Imbusschroeven

Stap 3: Het Assembleren Van De Behuizing

Goed, nu we alle onderdelen hebben verzameld is het tijd om de rally button box te gaan assembleren. Als eerste stap gaan we de vijftien M3x6mm draadbuisjes in de gaten van de behuizing plaatsen, waar we later onder andere de PCB op monteren en vast schroeven. Met een soldeerbout druk je de schroefdraad inzetstukken gemakkelijk in de gaten van de body. Let er op dat de soldeerbout niet te warm wordt. Een te hoge temperatuur kan het plastic teveel doen smelten waardoor de draadbuisjes niet stevig genoeg vast meer zitten of verkeerd komen te zitten. Begin dus met een wat lagere temperatuur!

Als tweede gaan we de GX12-connector bevestigen. Duw de moer van de GX12-connector in de socket. Draai vervolgens de GX12-connector vast aan het onderdeel. Het is nu aan te raden om de JST-kabel aan de connector te solderen. In de uitgebreide handleiding staat een duidelijk schema met daarin uitgelegd welke kabels je waar moet solderen. Dit stelt weinig voor om te doen. De behuizing is nu klaar, tijd voor de volgende stap!

Stap 4: Het PCB Monteren

Pak de PCB (Printed Circuit Board) erbij en plaats deze voorzichtig in de behuizing. Vergeet niet om de JST connector van de GX12-connector aan te sluiten. Monteer vervolgens de witte lichtgeleiders voor de rotarty knoppen aan het PCB met de 9 M3x8mm inbusschroeven. Klik vervolgens de transparante button caps op de 8 omron knoppen. Als het goed is ziet je rally button box er nu zo uit 😉

Stap 5: Het Frontpaneel Assembleren en Bevestigen

Het hart van de Pokornyi Engineering Rally Button Box is nu officieel klaar! Het is nu tijd om het frontpaneel in elkaar te zetten. Plaats de ronde transparante inzetstukken in de insparingen aan de voorkant van de koolstofvezel plaat. Plak vervolgens de sticker op de voorkant van het paneel en bevestig het frontpaneel op de behuizing. Bevestig nu de geprinte button plates op de bovenkant bij de 8 omon knoppen en schroef deze vast met de schroeven.

De rally button box is nu bijna klaar en we hoeven als laatste stap alleen nog maar de rotary knoppen en de twee funky switches te monteren. Makkelijk! Personaliseer jouw rally button box met de stickers en kies de functie die jij wilt gebruiken. Wil je de stickers ooit ruilen? Geen probleem! Je kan de transparante button caps gemakkelijk los klikken en dan in een andere plaatsen. We zijn nu klaar met het assembleren van de Pokornyi Engineering Rally Button Box. Tijd voor de volgende en laatste stap in dit bouwproces.

Stap 6: Monteren Op Het Stuurwiel En Hardware Testen

Pak je favoriete rally, GT of Cup stuurwiel en monteer de button box met drie M5 schroeven. De button box is compatibel met zo goed als alle wheelbases. Dus zonder al te veel moeite en binnen een handomdraai bevestig je deze button box op jouw favoriete stuur.

Sluit de button box aan op je PC en controleer of alle inputs werken. Dit doe je door naar Control Panel > Devices and Printers te gaan. Klik vervolgens met de rechter muisknop op de controller en ga naar Game Controller Settings. Selecteer de PE Rally en klik op Properties. Gelukkig kan er weinig fout gaan, dus grote kans dat alle inputs naar behoren werken! Laatste stap: stel de RGB LED’s in via SimHub.

Stap 7: Racen Maar!

Gefeliciteerd! Het is nu tijd om jouw favoriete race game op te starten en te genieten van jouw eigen gemaakte rally button box. En zegt nu eerlijk. Is het eindresultaat niet fantastisch mooi geworden? Ik ben in ieder geval super blij met deze nieuwe toevoeging aan mijn sim racing setup!

Sim Racing Rally Wheel DIY

Conclusie

Zoals je ziet, het maken van de Pokornyi Engineer Rally Button Box is een super leuk en eenvoudig DIY project. Ben je nieuw in de wereld van sim racing DIY projecten en wil je relatief goedkoop een eigen button box maken? Dan is dit project én de Pokornyi Engineering Rally Button Box echt iets voor jou! Het is simpel, laagdrempelig en bovendien erg leuk. Door het bouwen van je eigen button box heb je – hopelijk – nieuwe skills opgedaan, je creativiteit laten stromen en het zelfvertrouwen gekregen om te experimenteren, te innoveren en zelf iets te maken. Ik hoop wederom dat dit leuke DIY project je heeft geïnspireerd. Het is juist leuk om zelf iets unieks te maken en te bouwen in plaats van dat je voor standaard oplossingen gaat. Dit soort projecten, hoe klein of groot ze ook zijn, geven veel voldoening en plezier. En dat is toch waar we het voor doen?

Vind je het nu leuk om zelf sim racing DIY projecten te maken? Bekijk dan ook eens ons ruime aanbod met inspirerende artikelen of kijk eens op de website van Pokornyi Engineering voor meer gave DIY projecten.

Wilco Verhaegh

Auteur Wilco Verhaegh

Ruim 18 jaar geleden begon mijn passie voor simracen met Grand Prix 4. Mijn passie voor racen, autosportfotografie en gaming kent geen grenzen. Met Motorsport-Pictures.com leg ik raceauto's vast op de gevoelige plaat. Bovendien ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

Meer berichten van Wilco Verhaegh
nl_NLNederlands