Overslaan naar hoofdinhoud

In de wereld van sim racen is er altijd ruimte geweest voor innovatie en nieuwe technologieën die de ervaring van gamers naar een hoger niveau tillen. Een van de meest opwindende ontwikkelingen in deze branche is het concept van “Slip Angle.” In dit artikel gaan we dieper in op wat en wie Slip Angle is, hoe het werkt, en waarom het een potentiële revolutie kan betekenen voor sim racers. Dus, als je gepassioneerd bent over simulatieracen en graag wilt weten hoe dit nieuwe systeem jouw spelervaring kan transformeren, lees dan snel verder want deze ervaring is sensationeel!

Slip Angle

Wie is Slip Angle?

Slip Angle is een nog relatief onbekende naam in de wereld van sim racen. Het verwijst enerzijds naar de voertuigdqynamica waarbij de sliphoek de hoek is tussen de richting waarin een wiel wijst en de richting waarin het daadwerkelijk rijdt. Oftewel, de hoek tussen het brandvlak en de richting van de beweging. Anderzijds is Slip Angle in de wereld van sim racing een Canadese fabrikant van een zeer innovatief systeem dat sim racing naar een nieuw en ongekend realistisch niveau brengt. In een tijd waarin sim racen steeds realistischer wordt en sim racers streven naar een toenemend gevoel van realisme en onderdompeling, komt Slip Angle naar voren als een opwindende innovatie.

Wat is Slip Angle?

Laten we beginnen met het begrijpen van de kern van Slip Angle. Het is een innovatief systeem dat is ontworpen om de ervaring van simulatieracen realistischer te maken dan ooit tevoren. Bij Slip Angle draait alles om het creëren van de illusie dat je sim rig drijft. Dit wordt bereikt door je simulator op vier springveren te plaatsen, waardoor het lijkt alsof je daadwerkelijk op de baan bent. De Slip Angle is een van de meest vernieuwende ontwikkelingen binnen sim racen en veroorzaakt een ware revolutie.

Met behulp van de Slip Angle plaats je vier haptische transducers (bass shakers) bovenop vier veren (isolators), die aan je sim racing-opstelling worden bevestigd. Dit zorgt voor een ongekend gevoel van trillingsfeedback en verbetert de algehele ervaring van simracen aanzienlijk. De Slip Angle kit geeft je het gevoel dat je simulator onder je zweeft. Slip Angle opent nieuwe mogelijkheden voor simracers om hun racesimulaties naar een hoger niveau te tillen en de sensatie van het rijden op het circuit te verbeteren.

slip angle bass shaker kit sim racing

De Magie van Veren

Maar wat is er zo bijzonder aan die vier springveren? Deze veren zijn het geheim achter de realistische sensatie die Slip Angle biedt. Ze simuleren de bewegingen van een racewagen op de baan, van het nemen van scherpe bochten tot het voelen van hobbelige wegen. Hierdoor krijg je als simracer de kans om de sensatie van het rijden op het randje van grip te ervaren, net zoals echte coureurs dat doen.

Trillingen

Een ander cruciaal aspect van Slip Angle is hoe het omgaat met trillingen. Bij traditionele simulatoren kunnen trillingen of vibraties soms verwarrend zijn en je concentratie verstoren. Met Slip Angle is dit echter verleden tijd. Het systeem is ontworpen om alle trillingen en vibraties te ‘isoleren‘, waardoor je volledig kunt opgaan in de race-ervaring zonder afleidingen. Het voordeel van dit systeem met springveren is dat je de trillingen van de bass shakers beter voelt en ervaart op de plekken waar je dit wilt, in plaats van dat deze trillingen verloren gaan en verspreidt worden over je hele simulator.

Trillingen zijn herhaalde cyclische bewegingen en daarom moet je simulator ‘drijven’ om de kracht die wordt gegenereerd door de tactile transducers te kunnen gebruiken. Rubber kan worden gebruikt als isolator, maar het heeft een veel hogere elasticiteitsmodulus dan veren, wat elke beweging beperkt. Bovendien werkt het als een natuurlijke demper en vermindert het de effecten.

Zonder de vrijheid om te bewegen heeft je simulator ofwel zeer beperkte beweging of wordt het gedwongen om van de grond op te stijgen. Dit veroorzaakt lawaai en trillingen die door de vloer gaat. Veren houden de rig in spanning opgehangen, waardoor deze vrij kan bewegen, en hebben zeer weinig demping, waarbij de meeste van de krachten die door de transducers worden gegenereerd worden benut.

Wat kost de Slip Angle Bass Shaker Kit?

De Slip Angle is verkrijgbaar in drie verschillende configuraties:

 • Slip Angle Isolators & Mounting Kit – Een kit voor degenen die al beschikken over bass shakers, een geluidskaart en versterker en alleen op zoek zijn de vibration isolators met veersysteem.
 • Slip Angle Bass Shaker Kit (100W) – Complete bass shaker kit. Alles wat je nodig hebt in één doos om een 4-kanaals tactile transducer kit op een 8020 rig te monteren. Inclusief geluidskaart, 100W versterker, 4 bass shakers (Dayton BST-1), bevestigingen, vibratie isolators en alle benodigde kabels en montage benodigdheden.
 • Slip Angle Bass Shaker Kit (300W) – Complete bass shaker kit. Alles wat je nodig hebt in één doos om een 6-kanaals tactile transducer kit op een 8020 rig te monteren. Inclusief geluidskaart, 300W versterker, 4 bass shakers (Dayton BST-1), bevestigingen, vibratie isolators en alle benodigde kabels en montage benodigdheden.

De prijs van de Slip Angle Bass Shaker Kit begint bij een zeer betaalbare 200 dollar. Met deze instapoptie ontvang je vier isolatoren en montagebeugels, waarmee je je eigen bass shakers kunt installeren. Deze set is dus bedoeld voor mensen die al in het bezit zijn van bass shakers. Dit biedt een geweldige mogelijkheid om je bestaande bass shakers setup te upgraden naar een geheel nieuw tactile feedback systeem voor jouw sim rig.

Voor wie op zoek is naar een meer complete set, inclusief bass shakers en een geluidskaart, heeft Slip Angle twee opties beschikbaar. Je kunt kiezen voor de kit met een 100W versterker, geprijsd op 499 dollar, of de kit met een krachtigere 300W versterker, die 650 dollar kost. Beide opties bieden een alles-in-één oplossing voor een meeslepende simulatie-ervaring.

De Slip Angle Kit is Zeer Scherp Geprijsd

Wat deze Slip Angle kit echt opvallend maakt, is dat ze uitermate gunstig geprijsd zijn in vergelijking met andere producten op de markt. Slip Angle streeft ernaar om hoogwaardige tactiele feedback technologie te maken voor een breed publiek, zonder de portemonnee te veel te belasten. Want, reken maar uit: als je zelf vier bass shakers, een externe geluidskaart, een versterker, alle toebehoren én de isolators en mounting kit los moet kopen ben je duurder uit. De producten van Slip Angle zijn dus een fantastische en scherp geprijsde deal!

Om kosten te besparen wordt alles rechtstreeks vanuit China verzonden. Bij het afrekenen kun je kiezen uit twee verzendopties; je kunt kiezen voor verzending via de lucht (ongeveer 8 dagen) of via de grond en zee (ongeveer 35 dagen). Ik heb gekozen voor de laatste, en hierbij werd mijn geduld enorm op de proef gesteld 😉 Mocht ik het over kunnen doen dan had ik toch voor de snellere verzending gekozen.

Meer Vermogen is Meer Bereik

Hoe groter het vermogen van de versterker, des te groter het bereik. Tactile transducers hebben frequenties waarop ze het meest efficiënt werken, dit ligt meestal in het bereik van 40 Hz en neemt sterk af aan de hogere en lagere uiteinden van hun bereik. Systemen met minder vermogen hebben niet genoeg kracht om de frequenties in de minder efficiënte bereiken te versterken, waardoor alle feedback wordt beperkt tot het krachtigste bereik van de shakers, wat resulteert in eendimensionale feedback.

In het systeem van Slip Angle kunnen de zwakkere frequenties worden versterkt terwijl de sterkere worden teruggeschroefd. Hierdoor kunnen verschuivingen, weggeluiden, trottoirranden enzovoort op verschillende frequenties worden ingesteld. Dit zorgt voor een rijkere en gevarieerdere feedback.

Wat zit er in de doos?

Aangezien ik al een bass shaker setup had ben ik voor de Slip Angle Isolator Kit gegaan. In de goed verpakte doos vind je:

 • 4 isolators (2 bruine en 2 blauwe)
 • 4 mounting brackets
 • 2 extra stugge (grijze) springveren
 • Bouten en schroeven

Installatie van de Slip Angle Bass Shaker Kit

De meegeleverde handleiding is vrij beperkt en soms wat onduidelijk. Op de website van Slip Angle staat een iets andere handleiding en deze is gemakkelijk te volgen. De allereerste stap is het losdraaien van de schroef uit de Slip Angle Isolators. Vervolgens bevestig je de meegeleverde mounting brackets op de isolators en draai je de schroeven terug. Bevestig vervolgens de vier bass shakers met de meegeleverde schroeven op de mounting brackets. De bruine, stuggere, veren zijn voor de achterkant en de blauwe zachtere isolators zijn bedoeld voor de voorkant. Nu je alle vier de isolators hebt voorzien van de mountings brackets, bass shakers én de bevestiging schroeven is het een kwestie van de isolators in het aluminium profiel glijden. Een kind doet de was. Of toch niet?

Struggeling

Het installeren van de Slip Angle Isolators en bass shakers was in alle eerlijkheid een enorme struggling en uitdaging 🙂 Mijn sim racing setup is dusdanig zwaar en volgeladen dat het enorm uitdagend was om de isolators onder mijn Sim Lab P1x te monteren. Hier had ik wat hefboon attributen voor nodig zoals een schep en wat overgebleven aluminium profielen die ik er vervolgens onder kon plaatsen om mijn simulator omhoog te liften. Het leek en voelde alsof ik een pitstop uitvoerde met m’n eigen simulator. Gelukkig kan ik er achteraf wel mee lachen 😉

Mijn simulator staat vrij dicht tegen de muur, waardoor ik veel te weinig ruimte had aan de linkerkant. Mede door de anti-slip mat van Speedy Rugs (die fantastisch z’n werk doet!) was het geheel erg moeilijk om in beweging te krijgen. Al met al heeft dit dus in mijn situatie veel zweet en moeite gekost. Uiteindelijk moest ik onder andere mijn drie monitoren verwijderen om het geheel lichter te maken. Toen ik mijn setup eenmaal omhoog had gelift, was het bevestigen van de isolators op iedere hoek vrij gemakkelijk.

Zorg voor voldoende ruimte

Let er bij het monteren goed op dat er minimaal 30 mm ruimte zit tussen de bovenkant van de isolator en de schroef. Ik had dit helaas over het hoofd gezien, waardoor ik na montage van de vier isolators erachter kwam dat ik te weinig ruimte had gelaten tussen de springveer en de bovenkant van de isolator. Mijn simulator lag hierdoor veel te laag op de grond waardoor er weinig tot geen beweging mogelijk was. Op de linker foto hieronder zie je dat ik voldoende ruimte heb tussen de grond en de horizontale aluminium profielen, maar de verticale profielen – waar mijn monitoren en wheelbase aan bevestigd zijn – raken de grond.

Het goed afstemmen hiervan heeft me aardig wat tijd gekost, aangezien ik steeds opnieuw mijn simulator omhoog moest liften en aanpassingen moest doen aan de afstand van de schroef. Ik heb in mijn situatie bijna de maximale ‘rij hoogte’ (ongeveer 40mm) aangehouden, waardoor als ik in mijn simulator ga zitten de Slip Angle Isolators voldoende ruimte hebben om niet geheel door te zakken. Het resultaat mag er zijn, zie de rechter foto hierboven. Dit is perfect!

Download en Installeer SimHub

Nu alle hardware is geïnstalleerd is het tijd om SimHub te downloaden en te installeren. Zodra je dit hebt gedaan open je SimHub en navigeer je aan de linkerkant naar ‘Shakelt Bass Shakers‘. Download op de website (helemaal onderin) van Slip Angle het basis profiel. Volg de handleiding en stel het profiel in naar jouw persoonlijke voorkeuren. Zodra je deze stappen hebt gevolgd ben je klaar om de baan op te gaan!

Onze Uitgebreide Testervaring

Als enthousiaste simracers hebben wij het voorrecht gehad om Slip Angle uitvoerig te testen en te reviewen. Ik ben enorm opgetogen en enthousiast over hoe dit systeem mijn sim racing ervaring transformeerde. Het voelde alsof ik echt op het circuit was en een bewegende en levende auto onder me had. De nauwkeurigheid waarmee Slip Angle de bewegingen van een raceauto simuleerde zijn subtiel en indrukwekkend te noemen.

Let op

Het is belangrijk om te realiseren en in het achterhoofd te houden dat de Slip Angle Bass Shaker Kit géén motion systeem is! Verwacht dus geen enorme bewegingen en stuitingen tijdens het racen.

Zodra je instapt merk je direct dat je simulator tot leven komt en wiebelt. Deze beweging is subtiel en voelt fantastisch aan. Aangezien je simulator op veren staat wekt dit de verwachting dat je rig enorm veel beweegt. Ikzelf had deze gedachte ook, maar dat is dus niet hetgeen wat je van dit systeem kan verwachten. De bewegingen zijn uiterst subtiel en controleerbaar.

Een Perfecte Balans

Wanneer je tijdens het racen veel force feedback ervaart, voel je de beweging goed van het zweven van je setup. Deze wiebelig voelt erg prettig en subtiel aan. Teveel beweging zou ook niet goed zijn, dit maakt het oncontroleerbaar en kan leiden tot onrealistische bewegingen. Als de veren te stijf zijn, krijg je minder haptische feedback omdat je simulator niet vrij kan bewegen. Zijn de veren te zacht, dan zullen ze helemaal ingedrukt worden en ‘out-bottomen’. Daarom denk ik dat de stijfheid van de veren en de bewegingen in perfecte balans en harmonie zijn.

Levendige en Subtiele Trillingen

Doordat de trillingen van de tactile transducers geïsoleerd zijn door het innovatieve veerstyeem, zijn deze vibraties veel dynamischer en voel je deze veel beter in iedere hoek van je setup. Dit maakt dat je simulator écht tot leven komt. En dat allemaal op een zeer subtiele en prettige manier, zonder dat je door je hele simulator wordt heen geschut. Ik kan niets anders concluderen dan dat de Slip Angle jouw simulator tot leven brengt.

De Revolutie in Sim Racing

Nu komt de grote vraag: Is Slip Angle de nieuwe revolutie in simracen? Ons antwoord is een volmondig ja. Dit innovatieve systeem heeft het potentieel om de manier waarop we sim racen benaderen volledig te veranderen. Het biedt een ongeëvenaarde realisme en sensatie die iedere sim racer zal waarderen.

Conclusie Slip Angle: Waarom Jij Dit Moet Hebben

In dit artikel hebben we je meegenomen in de nieuwe revolutie binnen sim racing: Slip Angle. We hebben uitgelegd wat het is, hoe het werkt en waarom het een gamechanger is voor simracers. Laten we eerlijk zijn, als je gepassioneerd bent over sim racen, dan wil je het beste van het beste en ben je continu opzoek naar meer beleving en realisme. Slip Angle biedt precies dat. Het tilt je sim race ervaring naar nieuwe hoogten en laat je de opwinding van het racen als nooit tevoren ervaren.

Als je echt wilt genieten van de ultieme sim racing ervaring dan is Slip Angle een absolute must-have. Mis deze kans niet om je sim race ervaring naar nieuwe hoogten te brengen, want deze kit is écht een fantastische en betaalbare keuze die je setup transformeert naar ongekende hoogte.

Ons Oordeel

‘Een Fantastische Keuze!’

Top Pick
Slip Angle Isolators

Voordelen

 • Ongeëvenaarde Realisme
 • Gevarieerde Output
 • Trillingen Worden Geïsoleerd
 • Gemakkelijke Installatie
 • Zeer Scherpe Prijs & Deal

Nadelen

 • Bevestigen Kan Uitdagend Zijn
 • Langere Levertijd
Wilco Verhaegh

Al meer dan 15 jaar ben ik een gepassioneerde sim racer. Mijn liefde voor racen, autosport fotografie en gaming zijn grenzeloos. Daarnaast ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

nl_NLNederlands