Overslaan naar hoofdinhoud

Dat sim racing een dure hobby kan zijn is inmiddels geen geheim. Maar dit kan je, net zoals iedere hobby, zo duur maken als je zelf wil. Maar dat dat hoeft dus niet! Moza Racing bewijst met de Moza Racing R5 Bundel dat sim racen niet duur hoeft te zijn én toegankelijker is dan ooit. Ook met een beperkter budget kun je enorm veel plezier beleven met sim racen.

Heb je een lager budget óf ga je net beginnen aan je sim racing journey? Dan is de Moza Racing R5 Bundel een zeer interessante keuze. In deze review duiken we dieper in op wat de Moza Racing R5 Bundel allemaal te bieden heeft. We verkennen alles wat jij moet weten over deze goedkoopste direct drive wheelbase zodat jij goed kan afwegen of deze set voor jou geschikt is. Het is tijd om te ontdekken waarom de Moza Racing R5 Bundel dé perfecte metgezel is voor jouw eerste stappen in de wereld van sim racing óf juist de springplank is naar jouw ultieme simulator. Let’s go!

Wat Zit Er In De Doos?

Tijd om de Moza R5 Bundel uit te pakken! Wat direct opvalt is dat de doos mooi is ontworpen en dat alles goed beschermd verpakt is. Moza Racing verpakt alles in een verrassend compacte doos, waarin je de direct drive wheelbase, het stuur en de voorgemonteerde pedalen vindt. Naast de tafelklem, de voeding en de verbindingskabels zit alles erbij om de set op een sim rig of bureau te monteren. Doordat de SR-P Lite Clutch Pedal en de Performance Kit additioneel besteld kunnen worden, worden deze twee onderdelen apart geleverd in twee dozen.

Samenvattend ontvang je het volgende:

 • Moza R5 Direct Drive Wheelbase (5,5 Nm)
 • Moza ES Stuurwiel
 • Moza SR-P Lite Pedals
 • Moza R5 Tafelklem
 • Moza Racing Stickers
 • Voeding & Kabels
 • USB Kabel
 • Moza SR-P Lite Clutch Pedal (additioneel)
 • Moza Performance Kit for R5 Bundle (additioneel)

Uiteraard wordt de R5 bundel geleverd met alle benodigde schroeven en bevestigingsmaterialen.

Montage & Installatie

Nu we de Moza R5 bundel hebben uitgepakt is het tijd om alles te monteren en aan te sluiten. Er zit een handleiding bij, maar deze heb ik niet nodig gehad. Alles wijst voor zich en het meeste is al voorgeïnstalleerd, zoals de pedalen. De hele R5 bundel is plug & play, waardoor je binnen no-time alles hebt geïnstalleerd en kunt racen. Dit hele proces kostte met ongeveer 5 á 10 minuten.

Ik ben begonnen met het in elkaar zetten van de tafelklem. Dit was een fluitje van een cent. Vervolgens schroef je de wheelbase erop en je bent al klaar! Later in deze review zal ik dit accessoire overigens verder toelichten en beschrijven.

Omdat ik voor deze review ook het additionele SR-P Lite koppelingspedaal gebruik, moest ik als eerste de schroefjes van het rempedaal losmaken en het rempedaal naar het midden verplaatsen, zodat het koppelingspedaal helemaal links geplaatst kon worden. Dit hele proces was super makkelijk en binnen een handomdraai geregeld.

Vervolgens verbind je het koppelingspedaal met het rempedaal met de vooraf geïnstalleerde datakabel. Sluit daarna de pedalenset aan op de achterkant van de wheelbase met de confectiekabel, verbind de USB-kabel tussen de wheelbase en je pc, en sluit de voedingskabel aan op het stopcontact. Dankzij de plug & play functionaliteit van de R5 bundel verloopt dit hele proces moeiteloos, en heb je de handleiding eigenlijk niet nodig.

Moza R5 Bundel

Moza Racing heeft ons de Moza R5 Bundle, een van de meest populaire sim racing bundels, toegestuurd om deze geheel objectief te testen en te beoordelen. Dit is dus, ook voor ons, een mooie gelegenheid om kennis te maken met het ecosysteem van Moza.

De Moza R5 Bundle staat symbool voor de instap in het Moza-Ecosysteem. De R5 Bundel bestaat uit een zeer compacte wheelbase die 5,5 Nm kracht levert, een degelijk leren stuurwiel dat voorzien is van alle knoppen die je nodig hebt, een tweedelige pedaalset én een tafelklem zodat je het stuur gemakkelijk op een bureau of simulator kan bevestigen. Voor deze review hebben wij ook de additionele SR-P Lite Clutch Pedal en de Brake Performance Kit mogen testen. Wat ons betreft een onmisbare add-on in deze bundel, maar daarover later meer.

moza r5 racing bundle

De Moza R5 Bundel kost normaal € 639 euro maar is nu verkrijgbaar voor slechts € 509. En dat is een zeer scherpe prijs voor wat je ervoor terug krijgt. Voor de extra SR-P Lite Clutch Pedal betaal je € 44 en voor de R5 Performance Kit betaal je € 31,90 extra. De totale kosten van deze Moza R5 Bundel bedraagt dus net geen € 585.

De Moza R5 Bundel is daarmee duurder dan bijvoorbeeld de Logitech G29/G923 wat eveneens een zeer populair stuur is. Het grote voordeel van de R5 bundel is dat dit een direct drive en geen riem aangedreven stuur is. Vergelijk je de Moza R5 met een Fanatec Ready2Race bundel dan zijn deze nagenoeg hetzelfde, al heeft Fanatec een breder en kwalitatief beter assortiment waaruit je kan kiezen.

Ik ga nu de verschillende onderdelen van deze Moza R5 Bundel beschrijven en toelichten wat mijn persoonlijke ervaring hierbij is. We beginnen met het stuurwiel gevolgd door de R5 Direct Drive Wheelbase, de SR-P Lite Pedals met accessoires en tot slot de Moza tafelklem.

Moza ES Steering Wheel

Het Moza ES Steering Wheel is het hart van de R5 bundel. Het ES Stuurwiel is een goede mix van kwaliteit, functionaliteit en betaalbaarheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor een stuur in deze prijscategorie. Met een diameter van 280 mm is het aan de kleine kant. Het stuurwiel is voorzien van met de hand gestikte leren grepen die comfort en luxe bieden. Het stuur ligt verrassend goed in de hand en het kunstleer voelt zacht en glad aan.

Het frame van aluminiumlegering zorgt voor duurzaamheid en een strak uiterlijk. Het quick release-systeem is simpel en intuïtief en maakt het eenvoudig om stuurwielen te wisselen, terwijl de RGB verlichting een dynamisch en kleurrijk tintje aan je setup toevoegt. De volledig uit aluminium ontworpen shifters aan de achterzijde zijn ergnomisch vormgegeven en gemakkelijk bereikbaar. Ze produceren echter een relatief hoog en raar geluid. Storend vind ik dit echter niet.

Met maar liefst 22 programmeerbare knoppen heb je volledige controle en meer dan voldoende mogelijkheden om knoppen toe te wijzen. Doordat het stuur relatief smal is zijn alle knoppen goed bereikbaar. Wat ik opvallend vind is dat deze R5 bundel exclusief voor PC is, maar dat er wel voor gekozen is om controller-achtige knoppen toe te voegen. De knoppen voelen goedkoop aan en ik had persoonlijk liever enkele encoders gezien om gemakkelijk de rembalans, traction control of ABS mee te bedienen. Dat is jammer, maar voor een low-budget stuurwiel in deze prijscategorie is deze keuze absoluut begrijpbaar. Het stuurwiel doet wat ’t moet doen en is zeker niet slecht, maar ik had er meer van verwacht.

Moza Direct Drive

Ik race zelf al jaren met de Fanatec DD2 met 25 Nm torque en sinds kort ben ik overgestapt naar De Simucube 2 Pro, eveneens met maar liefst 25 Nm. In alle eerlijkheid had ik dan ook weinig vertrouwen in en was ik erg sceptisch over de Moza R5 direct drive wheelbase die ‘slechts’ 5,5 Nm torque levert. Jezus, wat kwam ik bedrogen uit! Toen ik de Moza R5 bundel voor het eerste uittestte met Assetto Corsa Competizione was ik enorm verbaasd en verrast!

De force feedback die deze kleine en compacte direct drive wheelbase produceert is verrassend goed én vele male beter dan dat ik had verwacht. De Moza R5 doet absoluut niet onder voor een Fanatec CSL DD (met of zonder boost kit). Zeker als je de R5 direct drive gebruikt op een bureau produceert de 5,5 Nm wheelbase voldoende kracht om ieder detail op de baan te voelen. Gebruik je de wheelbase op een (lichtgewichte) cockpit dan kan ik me voorstellen dat deze wheelbase eerder aan z’n limiet zit. Helaas heb ik deze bundel alleen kunnen testen op een bureautafel.

De Moza R5 Wheel Base heeft een stevige en duurzame aluminium behuizing en een 15-bits encoder wat zorgt voor een nauwkeurige stuurrespons. Door de kleine en compacte afmetingen weegt deze wheelbase slechts 3,45 kg. Het ontwerp is klein, compact en mooi afgewerkt. Dit maakt de R5 een sterke all-rounder die mijn verwachtingen op alle vlakken heeft overtroffen.

Moza r5 direct drive wheel

Moza SR-P Lite PedalenMoza SR-P Lite Pedalen

De SR-P Lite pedalen in de Moza R5 Bundel zijn een solide keuze voor beginners. Ze zijn gemaakt van sterk staal en hebben een anti-slip ontwerp, waardoor ze – redelijk – goed op hun plek blijven. Zet je ze op de grond, dan adviseer ik toch om er een extra anti-slip mat onder te leggen of tegen een muur aan te zetten zodat ze niet wegglijden. Hoewel ze goed presteren voor hun prijsklasse, missen ze absoluut de nauwkeurigheid en realisme van load-cell pedalen. Wat ik persoonlijk jammer en een gemiste kans vind. Load-cell pedalen zijn, net als een direct drive wheelbase, tegenwoordig de absolute standaard en ik vind het dan ook een gemis dat er op dit vlak concessies worden gedaan en wordt bespaard, aangezien goede remmen en techniek écht het verschil maken op het circuit.

Hall-sensoren werken prima voor het gas- en koppelingspedaal, maar voor het rempedaal geven ze niet dezelfde feedback als load-cell pedalen. Het grote verschil tussen hall-sensoren en load-cell pedalen is dat een load-cell de remdruk meet in plaats van alleen de (magnetische) beweging bij een hall-sensor. Voor een beginnende of meer casual racer voldoen deze SR-P Lite pedalen prima, maar ze zijn helaas minder geschikt voor de meer gevorderde sim racer.

Wat ik overigens erg goed vind aan deze pedalen is de mate van flexibiliteit waarin je de verschillende pedalen individueel van elkaar kunt positioneren. Dit geeft veel vrijheid en dat zorgt voor meer comfort tijdens het racen. Al met al waardeer ik deze pedalen vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Deze pedalen bieden dan ook een solide basis en goed vertrekpunt voor beginnende sim racers. Het gebrek aan load-cell is wat mij betreft zeker een gemis, maar is voor de doelgroep van deze R5 bundel, het type games en de speel intensiteit hiervan, zeker geen show-stopper.

Het koste mij relatief veel moeite om te wennen aan deze hall-sensor pedalen. Ik was niet helemaal op m’n gemak en moest mijn remtechniek aanpassen aan deze nieuwe pedalen. Dat is overigens niet erg, maar het zorgde ervoor dat ik enigszins terughoud was om ze te gebruiken in competitieve games zoals iRacing, aangezien ik m’n iRating hiervoor niet op het spel wilde zetten. Voor de meer casual games, zoals BeamNG of zelfs F1 23, is dat veel minder van belang en presteren deze pedalen meer dan voldoende om lekker te gamen en vooral heel veel plezier te hebben. En dat is precies waarvoor deze R5 bundel voor is: plezier.

Wat ik echt waardeer aan deze pedalen is de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Als onderdeel van de R5 bundel bieden ze een solide basis voor beginnende simracers en leveren ze meer dan bevredigende prestaties voor de prijs. De hele set is technisch zeer respectabel voor dit prijsniveau – genoeg, naar mijn mening, om andere fabrikanten in het lagere prijssegment zorgen te baren.

SR-P Brake Pedal Performance Kit

De SR-P Brake Pedal Performance Kit is wat mij betreft een absolute must-have als je voor de Moza R5 Bundel kiest. De SR-P Lite Performance Kit is ontworpen om de remprestaties van de SR-P Lite pedalen in de R5 Bundel te verbeteren en bootsen min of meer een load-cell pedaal na. Deze kit is vergelijkbaar met de TrueBrake mod voor Logitech pedalen.

Deze kit bevat stevige en duurzame veren en dempingsblokken die de remweerstand verhogen en een meer realistisch pedaal gevoel bieden. De installatie is super eenvoudig en is met slechts een paar schroeven vast te zetten. Voor een kleine € 32 biedt deze performance kit een betaalbare manier om je remervaring te upgraden, vooral als je op zoek bent naar een meer responsieve en progressieve rembeleving. Het maakt de algehele rem ervaring een stuk plezieriger, nauwkeuriger en realistischer. Is het vergelijkbaar met een load-cell rempedaal? Nee, dat niet. Ze doen hun best om het na te bootsen, maar niet meer dan dat. Maar voor een rempedaal in deze prijscategorie maakt de performance kit het geheel vele malen beter dan als je dit niet zou gebruiken. En voor het geld van slechts € 32 hoef je het zeker niet te laten. Wat ons betreft is de SR-P Brake Pedal Performance Kit dus zeker aan te raden.

SR-P Lite Clutch Pedal

De SR-P Lite Clutch Pedal is optioneel verkrijgbaar en kost zo’n € 44. Dat is niet veel geld, maar echt nodig heb je ‘m niet. Het pedaal is net als de SR-P Lite Pedals die in deze R5 bundel zitten geweldig, kwalitatief en duurzaam gebouwd. Maar in alle eerlijkheid zou ik ‘m zelf niet kopen. Tenzij je van plan bent om ook de handmatige shifter toe te voegen en racet in auto’s die geen automatische koppeling heeft. Bijna alle moderne auto’s hebben automatische koppeling, dus ik zie geen reden waarom ik dit pedaal zou gebruiken. Kortom; lekker links laten liggen en het geld besparen!

Moza Tafelklem

De meegeleverde tafelklem is eenvoudig en doet wat het moet doen. Ik heb eigenlijk weinig aan te merken hierop. Met slechts 4 schroeven bevestig je de wheelbase op de tafelklem en met twee grote schroefkoppen draai je de tafelklem vast op je bureaublad. Super eenvoudig én stevig. De tafelklem is voorzien van een bescherm foam waardoor er bij het aandraaien van de schroeven geen beschadigingen kunnen ontstaan. Super! Wat ik als nadeel heb ervaren is dat je de hoek van de direct drive wheelbase niet kunt verstellen. Jammer!

Moza Pit House Software

Om je Moza R5 bundel te configureren en te voorzien van de laatste soft-en firmware moet je de Moza Pit House software downloaden. De Moza Pit House software biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden voor al je Moza apparatuur.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik positief verrast ben over de Moza Pit House software. De software ziet er mooi uit en is qua user experience gewoon goed, overzichtelijk maar vooral erg gebruiksvriendelijk. Alle functionaliteiten zitten in de applicatie en zijn goed geordend en logisch gepositioneerd. De software applicatie zit boordevol features. Zo kan je gemakkelijk profielen inladen, opslaan en fine-tunen per type game. Maar kan je ook veel details aanpassen, zoals de force feedback equalizer, pedaal output curves en de RPM indicator.

Cloud-Based App Control

De software ondersteunt ook cloud besturing, waardoor je instellingen via de Moza-app kunt aanpassen en firmware-updates kunt uitvoeren met één klik​. Super handig! Wat Moza Pit House echt onderscheidt van concurrenten, is de naadloze integratie met Moza hardware en de cloud functionaliteit. Instellingen en profielen kunnen via de cloud worden gesynchroniseerd, waardoor ze gemakkelijk toegankelijk en beveiligd zijn. Dit werkt super goed.

Gebruikerservaring

Ik heb de Moza R5 Bundel nu een tijd in gebruik en ik ben positief verrast over deze kleine en compacte bundel. Waarbij ik in eerste instantie dacht dat deze wheelbase veel te weinig kracht zou hebben is het tegendeel waar. De 5,5 Nm wheelbase voelt goed aan waarbij je alle details van op het circuit goed aanvoelt. Het simpele en intuïtieve quick-release systeem werkt goed en ondanks de kleine afmetingen van de direct drive wheelbase en het stuur heb ik geen flex! En dat is indrukwekkend. Na de nodige uren gamen vind ik het leer van het stuurwiel te zacht, waardoor je niet altijd evenveel grip hebt en zo nu en dan het stuur onder je wegglijdt. Goede sim racing handschoenen zijn wat mij betreft zeker aan te raden voor extra grip tijdens intensieve races. Geen overbodige luxe dus!

Plezier en Fun-Factor

Wat ik vooral erg leuk vind is hoeveel eindeloos plezier ik met deze Moza R5 bundel heb gehad! Waar ik normaal serieus en op hoog niveau race in mijn high-end simulator, levert de R5 bundel verrassend veel plezier en brengt het veel meer de fun-factor terug in het casual racen. Heerlijk! Ik heb tijdens het reviewen enorm veel genoten van race titels als BeamNG, F1 23, Forza Horizon en zelfs Assetto Corsa (Competizione). En dat is iets wat ik toch wel heb gemist: lekker relaxed racen zonder enige echte vorm van competitie of iRating. Ook brengt deze Moza R5 bundel mij terug waar het voor mij ooit mee begon: lekker casual racen met – destijds – mijn Logitech G29 met MVH Mod op mijn bureau geklemd en een bureaustoel die tot vervelens toe achteruit rolt. Écht een heerlijke ervaring die een grote glimlach op m’n gezicht tovert.

Ideaal voor Beginners

En nee, de Moza R5 kan verre van niet tippen aan de high-end sim racing gear die ik normaal gebruik, maar daar is deze bundel ook niet voor bedoeld. De Moza R5 bundel is een fantastische entry-level bundel om relatief goedkoop de starten met sim racen. Maar ook als je af en toe lekker casual wilt racen en wilt genieten van sim racen dan is de Moza R5 bundel zonder twijfel een goede keuze.

Verrassend Goede Kwaliteit

De kwaliteit van deze bundel is écht verrassend goed. De metalen pedalen zijn sterk, solide en duurzaam gebouwd. Al vind ik het ontbreken van een load-cell rempedaal wel een gemiste kans. De force feedback van de compacte R5 Direct Drive Wheelbase is bovenverwachting goed en presteert op alle vlakken goed, waarbij je iedere hobbel en kerb goed voelt. Het is echt fantastisch en biedt enorm veel fun.

Bouwkwaliteit en Uitbreidbaarheid

De bouwkwaliteit van het meegeleverde ES racestuur is een (voorzichtige) voldoende. Dit komt mede doordat ik me enigszins stoor aan de goedkope plastic buttons en klik van de shifters aan de achterzijde. Ook het zachte leer en gebrek aan grip vind ik ietwat storend, maar dat neem ik maar voor lief. Want overall gezien tikt de Moza R5 bundel alle boxen aan waar een goede bundel aan moet voldoen. Kies je voor deze instapklare en plug & play bundel, dan kan je deze altijd uitbreiden met additionele Moza stuurwielen en accessoires.

Exclusief voor PC: Een Gemiste Kans

Het is overigens jammer dat de Moza R5 bundel (maar eigenlijk het gehele Moza eco-systeem) uitsluitend is bedoeld voor PC. Racen op de console (Playstation of Xbox) zit er dus helaas niet in! Jammer, want voor mijn persoonlijke situatie en setup was deze setup perfect geweest om zo nu en dan weer eens lekker casual te racen op de console met klassieke titels zoals Gran Turismo of Project Cars 2.

De Voor- en Nadelen

Nu we de Moza R5 Bundel een tijd in gebruik hebben is het tijd om de balans op te maken met de voor- en nadelen van deze verrassende sim racing bundel.

Pros

 • Betaalbare Bundel
 • Compact Ontwerp
 • Plug & Play
 • Goede Force Feedback
 • Gebruiksvriendelijke Software

Cons

 • Geen Load-Cell Pedalen
 • Tafelklem Niet Verstelbaar
 • PC Only

Conclusie

De Moza R5 Bundle blinkt uit als een excellente keuze als ‘entry wheel’. De R5 is betaalbaar en daarmee een goede keuze voor beginners met sim racen óf de meer casual sim racer die gewoon lekker z’n rondjes wilt rijden en genoegen neemt met minder.

De R5 Bundel is niet zomaar een betaalbaar race bundel; maar het is een springplank naar de sim racing wereld en het inmiddels uitgebreide Moza eco-systeem. Te midden van een zee van dure opties, biedt de Moza R5 bundel een verfrissende dosis toegankelijkheid zonder in te boeten op kwaliteit. Waarom zou je ook een fortuin uitgeven aan super dure apparatuur als je ook kunt genieten van kwaliteit zonder je bankrekening te plunderen? En zo is het maar net. De Moza R5 maakt sim racen toegankelijk en biedt enorm veel plezier. Ik vond het oprecht heerlijk om weer eens ouderwets achter m’n bureautafel te zitten met het stuurwiel erop geklemd. Fantastisch!

De R5 profileert zich als een budgetoptie en doet absoluut niet onder ten opzichte van de budget bundels van Fanatec. Hoewel de bundel niet perfect is, is de R5 gezien de prijs een aantrekkelijke optie voor beginnende sim racers die willen kennismaken met samen racen of gewoon met enige regelmaat lekker casual willen racen. Mijn eerste kennismaking met het Moza eco-systeem is goed bevallen, en ik kan in alle eerlijkheid ook niet wachten om in de toekomst meer van Moza te testen en mijn bevindingen met jullie te delen.

Verrassend Goed!
moza r5 bundle

Moza R5 Bundle

Eindeloos Raceplezier

De Moza R5 bundel is een verrassend goede keuze voor beginnende sim racers. Deze set biedt bovenverwachting veel plezier dankzij zijn realistische feedback en hoogwaardige constructie. De 5,5 Nm direct drive wielbasis zorgt voor een gedetailleerde rijervaring, terwijl de stevige pedalen en het comfortabele stuur een solide basis vormen. Ideaal voor wie wil kennismaken met sim racing zonder meteen een fortuin uit te geven. De Moza R5 bundel levert veel waar voor zijn geld en zorgt voor uren raceplezier.

Ik hoop dat deze review jouw heeft geholpen in het maken van een keuze! Vind je deze review nu fijn, of heb je opmerkingen, laat het gerust weten! Stuur ons een bericht of DM via Instagram. Dat helpt ons alleen maar 🙂

Wilco Verhaegh

Auteur Wilco Verhaegh

Ruim 18 jaar geleden begon mijn passie voor simracen met Grand Prix 4. Mijn passie voor racen, autosportfotografie en gaming kent geen grenzen. Met Motorsport-Pictures.com leg ik raceauto's vast op de gevoelige plaat. Bovendien ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

Meer berichten van Wilco Verhaegh
nl_NLNederlands