Wat je moet weten over de iRacing Safety Rating!
iRacing, de toonaangevende online motorsport simulator, heeft de harten van racefanaten over de hele wereld veroverd. Een essentieel aspect van iRacing is de Safety Rating, een maatstaf die de veiligheid en eerlijkheid van het racen bevordert. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de iRacing Safety Rating en ontdekken waarom het zo belangrijk is voor de racers. Bovendien zullen we praktische tips bieden om je Safety Rating te verbeteren en je ervaring op iRacing naar een hoger niveau te tillen.
Wat is de iRacing Safety Rating?
De iRacing Safety Rating, ook wel SR genoemd, is een systeem dat de rijvaardigheid en consistentie van spelers meet. Het houdt rekening met verschillende factoren, zoals het vermijden van botsingen, respecteren van de race-etiquette en consequent presteren.
Door deze elementen te beoordelen, kan iRacing een Safety Rating toewijzen aan elke speler, die wordt weergegeven als een cijfer tussen 0.0 en 4.99.De Safety Rating geeft aan hoeveel incidentpunten je doorgaans ontvangt. Een bestuurder met een lagere safety rating zal vaker incidenten hebben dan een bestuurder met een hogere safety rating.
iRacing houdt de Safety Rating van een bestuurder afzonderlijk bij voor elke discipline – oval, weg, dirt oval en dirt road – omdat elke discipline anders is en de veiligheid van een bestuurder in de ene discipline niet hetzelfde hoeft te zijn als in de andere. Je kunt je Safety Rating voor elke licentie controleren door op je helm te klikken in de iRacing-gebruikersinterface.

New Members iRacing Voucher
Resultaten
Na elke sessie kun je eventuele veranderingen in je SR zien door naar de “Resultaten” te gaan van de laatste sessie die je hebt gereden. Je uiteindelijke safety rating wordt vermeld, samen met eventuele veranderingen die zijn veroorzaakt door de race die hebben geleid tot de vermelde SR. Om duidelijk te zijn, een waarde van 3.6 (+0.2) betekent dat de bestuurder 0.2 SR heeft verdiend in de sessie en hun totale SR nu 3.6 is.
Toename iRacing Safety Rating bij een heel getal
Telkens wanneer de Safety Rating van een bestuurder met één heel getal toeneemt, wordt er 0.40 Safety Rating toegevoegd. Omgekeerd, telkens wanneer de Safety Rating van een bestuurder met een heel getal afneemt, wordt er 0.40 Safety Rating afgetrokken. Een voorbeeld; stel je SR is 2.90 en je wint met een race 0.1 SR, dan stijgt je totale Safety Racing met 0.5 (0.1 + 0.4).

Deze aanpassingen worden gedaan om ingrijpende schommelingen rond deze belangrijke heel getal waarden te voorkomen. Als een bestuurder bijvoorbeeld voortdurend schommelt rond een waarde van 3.00, zou hij voortdurend wel of niet gekwalificeerd zijn voor evenementen die een minimumwaarde van 3.00 SR vereisen, of zelfs voor promotie naar een hogere licentieklasse.
Waarom is de iRacing Safety Rating belangrijk?
De Safety Rating speelt een cruciale rol in iRacing, omdat het bijdraagt aan een realistische en competitieve ervaring voor alle spelers. Door veilig rijgedrag te bevorderen, vermindert het systeem de kans op ongevallen en verbetert het de race-ervaring als geheel. Bovendien fungeert de Safety Rating als een indicator van de vaardigheden van een speler, waardoor er eerlijke en uitdagende matchmaking mogelijk is.

Hoe beïnvloedt de Safety Rating het spel?
De Safety Rating heeft invloed op verschillende aspecten van het spel. Het bepaalt bijvoorbeeld met wie je wordt gematcht tijdens het racen. Spelers met vergelijkbare Safety Ratings worden samengevoegd, waardoor er evenwichtige en competitieve races ontstaan. Dit systeem is absoluut iets waarin iRacing uitblinkt. Daarnaast opent het hebben van een hoge Safety Rating de deuren naar geavanceerdere raceliga’s en competities, waar je kunt strijden tegen gelijkgestemde en ervaren coureurs.
Deze artikelen zijn wellicht ook interessant voor jou
- Zo maak je een custom livery in iRacing [+stapsgewijze instructies]
- Alles wat je moet weten over iRacing Season 1 2023
- Sim racing voor beginners: dit is wat je moet weten!
Hoe wordt de iRacing Safety Rating bepaald?
Na een sessie die invloed heeft op de Safety Rating, berekent iRacing de nieuwe Safety Rating van elke bestuurder. De berekening van de Safety Rating kijkt naar drie dingen:
- Hoeveel incidentpunten heb je ontvangen?
- Hoeveel bochten heb je voltooid?
- Wat voor soort sessie was het?
1. Incident punten
Incident punten zijn de 1x, 2x en 4x waarden die worden weergegeven aan de bovenkant van het scherm tijdens het rijden. Deze worden bij elkaar opgeteld om je totale aantal incidenten voor een sessie te bepalen.
Soms worden incidentpunten weergegeven als 2x -> 4x. Dit betekent dat er een 2x incident werd beoordeeld, maar dat dit zeer snel werd gevolgd door een 4x incident. In deze gevallen willen we geen incidentpunten stapelen, dus negeren we de 2x en beoordelen we alleen de 4x straf, aangezien dit de grootste waarde was van de incidenten die zich in die korte tijdsduur hebben voorgedaan. Het is niet mogelijk om meer dan een 4x straf te krijgen voor een enkel incident.
De volgende situaties hebben een negatieve invloed op je Safety Rating door het oplopen van Racing Incident Points:
- Het verlaten van het raceoppervlak
- Het verliezen van controle over je auto
- Contact met een ander object
- Contact met een andere bestuurder
Een volledige tabel met incident typen en hun incident punten waarden is te vinden in de iRacing Sporting Code. Hoe meer incidentpunten je tijdens een race verzamelt, hoe negatiever je netto safety rating van die race zal zijn. Maar als je schoon rijdt en deze race-incidenten vermijdt, zal je netto safety rating van die race juist positiever zijn. Houd in gedachten: Incidenten worden individueel beoordeeld voor alle betrokken bestuurders op een basis zonder schuld – ongeacht de oorzaak.

2. Het tellen van bochten
Elke baanconfiguratie in iRacing heeft een bepaalde bochtmultiplier. Bij het beoordelen van je safety rating kijken we naar deze bochtmultiplier in combinatie met het aantal ronden dat je hebt voltooid om het totale aantal bochten dat je hebt voltooid te bepalen.
De invloed van bochtmultipliers op je Safety Rating
De bochtmultipliers worden toegewezen op basis van de complexiteit van de baan, zodat de relatieve impact van een incident op een korte baan met 6 bochten ongeveer gelijk is aan die van een incident op een extreem lange baan zoals de Nürburgring Nordschleife, met tientallen en tientallen bochten. Dit geldt ook voor ovalbanen, waarbij korte banen lagere bochtmultipliers hebben dan tussentijdse of superspeedway-banen.
Het belang van elke bocht
Elke bocht is een uitdaging op zich. Of het nu gaat om het precies aansnijden van een scherpe bocht op een korte baan of het navigeren door een complexe reeks bochten op een iconische lange baan, elke bocht vereist concentratie, beheersing en finesse. Het aantal bochten dat je succesvol afrondt, is een belangrijke factor in het bepalen van je safety rating.
Het interessante is dat iRacing rekening houdt met de aard van de baan en de lengte ervan. Een incident op een kortere baan met minder bochten heeft een vergelijkbare invloed op je safety rating als een incident op een veel langere baan met een overvloed aan bochten. Dit zorgt ervoor dat de beoordeling van je rijgedrag eerlijk en evenwichtig is, ongeacht de baanconfiguratie.
Eerlijke beoordeling van rijgedrag
Of je nu de spanning voelt van snelle ovals of de technische uitdagingen van kronkelende wegraces, elke bocht en baanconfiguratie is een kans om je vaardigheden te tonen. Het is een kans om je concentratie te behouden, je rempunten te perfectioneren en de ideale lijn te vinden. Elke bocht telt mee in de bepaling van je safety rating, wat betekent dat elke bocht een mogelijkheid biedt om jezelf te verbeteren en te groeien als coureur. En eerlijk is eerlijk, dit is wel het meest eerlijke systeem 🙂
Groeien als coureur door elke bocht te benutten
Dus, omarm de bochten op je pad. Leer van elk bochtig avontuur en zet je beste prestaties neer. De bochten maken deel uit van de rijke en gevarieerde wereld van iRacing, en ze vormen een sleutelfactor in het behalen van een sterke safety rating.
3. Sessietype
Tijdens race-sessies hebben incidenten een directe invloed op de safety rating van de bestuurder, maar niet alle sessies werken op dezelfde manier. Sessies zoals voorafgaande oefensessies, kwalificaties, opwarmrondes en Time Trials hebben speciale factoren die de impact van incidentpunten verminderen. Bijvoorbeeld, bij Time Trials worden je totale incidentpunten vermenigvuldigd met 0.35 voordat ze worden meegewogen in de berekening van je safety rating.
Dit is eigenlijk best wel gaaf als je erover nadenkt. Het betekent dat je tijdens die niet-race sessies wat meer speelruimte hebt. Je kunt jezelf echt uitdagen, je grenzen verleggen en nieuwe dingen uitproberen zonder dat het meteen zware consequenties heeft voor je safety rating.
Promoties en Degradaties
Aan het einde van elk iRacing-seizoen worden coureurs die voldoen aan de vereisten voor hun Safety Rating en Minimum Participation Requirements gepromoveerd naar het volgende licentieniveau. Om snel te promoveren, kun je je Safety Rating verhogen naar 4.00 of 3.00 als een iRacing Rookie. Coureurs die de minimum Safety Rating niet behouden, worden gedegradeerd naar hun vorige licentieniveau.
Een Safety Rating onder de 2.00 leidt tot degradatie aan het einde van het seizoen, terwijl een rating onder 1.00 onmiddellijke degradatie betekent. Bij een Licentieklasse Promotie wordt de Safety Rating ongeveer met 1.00 verlaagd, waardoor coureurs de kans krijgen om hun rating te verbeteren voordat ze weer kunnen promoveren.

De CPI bepaalt je iRacing Safety Rating
Waarom is het lastiger om een hogere Safety Rating te behalen op de hogere licentieniveaus?
De impact van CPI op je iRacing Safety Rating
Je Safety Rating wordt bepaald aan de hand van je gemiddelde aantal incidenten per bocht, oftewel; Corners Per Incident (CPI). Deze metric is gebaseerd op ongeveer 2600 bochten. Dit betekent dat naarmate je consistenter racet, je CPI gemiddeld hoger wordt. Wanneer je CPI rond de 100 ligt, kunnen zelfs enkele incidenten een sterke daling van je CPI veroorzaken en daarmee je SR beïnvloeden.
Uitdagingen bij een lage CPI
Als je al een goede Safety Rating hebt vanwege een lage CPI, wordt het steeds moeilijker om deze verder te verbeteren. Dit betekent dat je steeds meer bochten zonder incidenten moet rijden tijdens elke race om je totale gemiddelde te verhogen. Als je CPI al laag is, dien je dit niveau te handhaven en te verbeteren om meer SR te verdienen. Dit wordt uitdagender naarmate je vordert in de verschillende licentieniveaus.
Consistentie en veilig racen zijn key
Het behalen van een hogere Safety Rating op hogere licentieniveaus vergt dus een combinatie van consistent en veilig racen, het vermijden van incidenten en het blijven verbeteren van je CPI. Het is een uitdaging die vereist dat je steeds beter wordt naarmate je je racevaardigheden verder ontwikkelt.
Mastering The Art Of Sim Racing
Wil jij een écht sim racer professional worden en je vaardigheden en skills verbeteren? Download en koop dan ook eens ons ebook ‘Mastering The Art Of Sim Racing’! Pak dus snel een kop koffie erbij en lees dit boek met veel waardevolle tips-en-tricks! Dit boek is exclusief verkrijgbaar bij Amazon. Je support hiermee ons platform. Bedankt!
4 Tips voor het verbeteren van je Safety Rating:
- Rij verantwoordelijk: Vermijd onnodige botsingen en respecteer de regels van de baan.
- Leer de race-etiquette: Wees bewust van de gedragsregels op de baan, zoals het geven van ruimte aan andere coureurs en het vermijden van onnodig agressief rijgedrag.
- Oefen consistentie: Concentreer je op het leveren van consistente prestaties zonder grote fouten of crashes. Het hebben van goede sim racing hardware is hierbij essentieel.
- Wees geduldig: Het opbouwen van een hogere Safety Rating kost tijd. Blijf gefocust en blijf werken aan je rijvaardigheid.
Conclusie en laatste woorden
Het iRacing Safety Rating en licentiesysteem wordt algemeen beschouwd als een van de meest uitgebreide en realistische in de simulatieracegemeenschap. Het systeem is ontworpen om de competitieve en veilige omgeving te bevorderen en spelers te belonen voor goede rijvaardigheden en consistentie op de baan.
Op basis van dit artikel kunnen we concluderen dat de iRacing Safety Rating een essentieel onderdeel is van het iRacing-systeem. Het meet de rijvaardigheid, consistentie en veiligheid van spelers en draagt bij aan een realistische en competitieve ervaring voor alle racers. De Safety Rating heeft invloed op matchmaking, het toegang krijgen tot geavanceerdere raceliga’s en competities, en het bevordert veilig rijgedrag.