Overslaan naar hoofdinhoud

Eindelijk! Fanatec heeft onlangs de langverwachte QR2 (Quick Release) adapter uitgebracht in verschillende versies om de compatibiliteit en flexibiliteit van hun productlijn te verbeteren. In dit artikel nemen we je mee in alles wat jij moet weten over de nieuwe Fanatec QR2! Let’s go 🙂

Wat is de Fanatec QR2?

De Fanatec QR2 (Quick Release 2), is een geavanceerd en innovatief snelkoppelingssysteem dat speciaal is ontworpen voor racesturen. Het is de opvolger van de populaire Fanatec QR1. De Fanatec QR2 adapter is een essentieel accessoire voor simracers die Fanatec-stuurwielen en -bases gebruiken. Deze adapter maakt het mogelijk om stuurwielen snel en veilig te verwisselen zonder dat je het hele stuur hoeft te demonteren.

Fanatec staat bekend om zijn toewijding aan realisme en precisie, en de QR2 vormt daarop geen uitzondering. Met de introductie van de QR2-adapter wil Fanatec het leven van simracers gemakkelijker maken en hen in staat stellen om snel van stuurwiel te wisselen, afhankelijk van de racewagen of het simulatiespel dat ze spelen.

Fanatec QR2 Kenmerken

De QR2 Pro Wheel-Side is de eerste snelkoppeling die is ontworpen voor zowel echte als virtuele autosporttoepassingen. Het beschikt over volledig CNC-gefreesde onderdelen van massief aluminium, ontwikkeld om te voldoen aan de eisen van de echte autosportwereld. Klaar voor de autosport. De QR2 Pro Wheel-Side is ontworpen om te voldoen aan de FIA-normen voor gebruik in de echte autosport. Het werd oorspronkelijk gebruikt voor de BMW M4 GT3-raceauto uit 2022 en is sindsdien verder verbeterd voor simracen en toekomstige autosporttoepassingen.

Perfecte pasvorm

De conische vorm is gefreesd uit een enkel aluminium blok, met behulp van 5-assige CNC-technologie. Nauwkeurige fabricagetoleranties resulteren in een robuuste verbinding tussen uw stuur en wielbasis. Het zelfuitlijnende mechanisme zorgt ervoor dat de elektrische contacten altijd beschermd zijn.

Hot-Swap techniek

Upgrade compatibele Fanatec-sturen met een verwisselbare snelkoppeling naar QR2. Veerdrukvergrendelpennen in combinatie met een ultra-laagwrijvende PTFE-coating zorgen voor snel en veilig wisselen van sturen. Wissel snel tussen verschillende stuurontwerpen zonder de simulatie of uw wielbasis opnieuw te hoeven starten.

Precisietechniek

Elk onderdeel van de QR2 is met precisie ontworpen. Het resultaat is een ultrasoepele en uiterst responsieve verbinding tussen het stuur en de basis, waardoor je ongeëvenaarde controle hebt.

Materialen en Prestaties

Fanatec staat bekend om zijn hoogwaardige simraceproducten, en de QR2-adapter is geen uitzondering. Het is een waardevolle toevoeging aan het assortiment van Fanatec, waarmee simracers hun ervaring kunnen verbeteren en zich volledig kunnen onderdompelen in de wereld van simulatieracen.

Alleen de Fanatec QR2 Lite lijkt van plastic te zijn gemaakt, beide andere versies lijken op metalen onderdelen. Dit zou simracers in staat moeten stellen om hoge torque mode te ontgrendelen van onder andere de Fanatec DD1/DD2. De plastic versie van de oudere adapter paste wel op hogere koppelbases, maar kon hun volledige kracht niet ontsluiten.

Fanatec QR2

Verschillende versies van de Fanatec QR2

De QR2-adapter is verkrijgbaar in verschillende versies om aan de diverse behoeften van simracers te voldoen. Deze verscheidenheid aan opties zorgt ervoor dat simracers de juiste adapter kunnen kiezen die het beste bij hun setup past. Net als de QR1 wordt de nieuwe adapter geleverd in verschillende versies. De Pro-versie lijkt gericht te zijn op het Podium-assortiment van wielen en wielbases, terwijl de QR2 en QR2 Lite voorbeelden waarschijnlijk zijn geïntroduceerd om te koppelen met de CSL DD– en Fanatec DD Pro-bases. De niet-Pro- en Lite-modellen zijn ook verkrijgbaar in een M-versie en een USB C-type versie.

Upgrade opties

Met de QR2-adapter van Fanatec kunnen simracers snel en eenvoudig van stuurwiel wisselen, zonder kostbare tijd te verspillen aan het demonteren en monteren van onderdelen. Om het QR2-systeem te gebruiken, moeten zowel het stuur als de wielbasis zijn uitgerust met QR2-componenten: ‘Wheel-Side’-componenten voor sturen en ‘Base-Side’-componenten voor wielbases.

Fanatec QR2 Pro Wheel-Side

De Fanatec QR2 Pro Wheel-Side is een motorsportklare QR die voldoet aan FIA-eisen. Het is een volledig CNC-gefreesd onderdeel gemaakt van een enkel blok luchtvaartkwaliteit massief aluminium, ontworpen voor gebruik in echte raceauto’s en simracen. Alle Fanatec-sturen met een verwisselbare snelkoppeling kunnen worden geüpgraded naar QR2 Pro Wheel-Side.

Fanatec QR2 Wheel-Side

De Fanatec QR2 Wheel-Side is volledig aluminium QR voor Fanatec-sturen. Spuitgegoten aluminium met CNC-bewerking en zwarte geanodiseerde afwerking. Alle Fanatec-sturen met een verwisselbare snelkoppeling kunnen worden geüpgraded naar QR2 Wheel-Side.

Fanatec QR2 Lite Wheel-Side

De Fanatec QR2 Lite Wheel-Side is ontworpen voor CSL-sturen. Gemaakt van met koolstofvezel versterkte composiet, ontworpen ter vervanging van de QR1 Lite Wheel-Side. Zie hieronder voor de volledige lijst van compatibele sturen.

Waarom moet ik upgraden naar de Fanatec QR2?

De Fanatec QR2 is een belangrijke upgrade voor het Fanatec-ecosysteem en verbetert de QR1 op het gebied van sterkte, stabiliteit, gebruiksgemak en precisiepasvorm. Het gebruik van retentiebouten en borgmoeren die aanwezig waren in onze QR1-oplossingen is geëlimineerd.

Dankzij het nieuwe ontwerp en de precieze productieprocessen zou je ook een vermindering van mechanisch geluid tijdens het rijden moeten ervaren, evenals een verbetering in de details van de force feedback. Stuurwielen met QR2 kunnen aan een Fanatec Wheel Base worden bevestigd zonder de veerdrukmanchet aan te raken, waardoor het sneller en gemakkelijker wordt om te beginnen met racen. Het nieuwe ontwerp maakt ook de elektronische verbinding voor gegevens en stroom veiliger. De Pro-versie is CNC-gefreesd uit een enkel blok massief aluminium. Deze motorsportklare koppeling voldoet aan FIA-eisen en brengt de echte racesport en simracen dichter bij elkaar.

De QR1 verdwijnt uit het Fanatec-ecosysteem

De huidige snelkoppeling (QR1) die wordt gebruikt in het hele assortiment Fanatec-sturen en wielbases, met een ronde as en veerdruk metalen ballen, wordt uitgefaseerd. Alle relevante Fanatec-producten, in alle Series (bijv. CSL, ClubSport, Podium), zullen overgaan naar het QR2-systeem. De overgangsperiode zal 1-2 jaar duren. Toekomstige sturen en wielbases worden standaard geleverd met QR2, met de mogelijkheid om een geschikte QR1-accessoire te selecteren (beschikbaar tijdens de overgangsperiode).

Fanatec QR2 prijzen

Voor de lancering van de langverwachte Quick Release 2 heeft Fanatec de bundels verlaagd in prijs. Wees er dus snel bij! Als je meer wilt weten over de Fanatec QR2 adapter en de verschillende beschikbare versies, check dan de officiële website van Fanatec voor meer informatie.

fanatec qr2

Wilco Verhaegh

Al meer dan 15 jaar ben ik een gepassioneerde sim racer. Mijn liefde voor racen, autosport fotografie en gaming zijn grenzeloos. Daarnaast ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

nl_NLNederlands