Overslaan naar hoofdinhoud

Sim racing wordt steeds realistischer en mensen worden steeds fanatieker in hun zoektocht naar realisme en beleving. Dit kan je doen door middel van goede hardware van bijvoorbeeld Fanatec, maar ook door het toevoegen van bijvoorbeeld een wind simulator of zelfs een eigen sim racing roof! Ook zie je steeds meer simulators met (DIY) sim racing safety nets. Dit geeft je al helemaal het gevoel alsof je echt in een race cockpit zit.

Sim Racing Safety Nets spelen een belangrijke rol in het nabootsen van een nog realistischere race ervaring. Ze bieden natuurlijk geen echte veiligheid, maar verhogen wel het realisme en de algehele beleving. In dit uitgebreide artikel nemen we je mee door het proces van het zelf maken van deze DIY Sim Racing Safety Nets. En dat is makkelijker dan je denkt!

Wat zijn Sim Racing Safety Nets?

Safety nets zijn netten die naast de stoel van een race simulator worden geïnstalleerd. Ze simuleren de veiligheidsnetten die je in echte raceauto’s vindt die bedoeld zijn om de coureur te beschermen. In een sim-omgeving voegen ze een extra laag realisme.

sim racing safety net

Waarom DIY Sim Racing Safety Nets?

Een DIY-aanpak heeft verschillende voordelen. Het stelt je in staat om volledige controle te hebben over de maat, vorm, en stijl van je safety nets zodat ze perfect passen bij je bestaande setup. Bovendien is het een kostenbesparende oplossing vergeleken met kant-en-klare opties. Het kopen van kant-en-klare safety nets kan duur zijn, vooral als je op zoek bent naar iets dat specifiek is aangepast aan je setup. Deze kosten al snel zo’n € 150 euro per net (en je hebt er twee nodig). De prijs is vaak zo hoog omdat dit officieel safety netten zijn die aan de strenge veiligheidsvoorwaarde en FIA reglementen moet voldoen. Door ze zelf te maken, kun je aanzienlijk besparen op kosten, omdat je alleen betaalt voor de materialen die je nodig hebt.

DIY-projecten bieden de mogelijkheid om elk aspect van het net aan te passen aan je specifieke behoeften en voorkeuren. Je kunt de grootte, vorm, kleur en het materiaal van het net kiezen om perfect bij je simulator en persoonlijke stijl te passen. Bovendien is het zélf maken vele male bevredigender en leuker om te doen, aangezien het meer voldoening geeft.

Benodigdheden

Het maken van sim racing safety nets is zoals eerder aangegeven eenvoudiger en goedkoper dan je denkt. En je hebt hiervoor gelukkig niet al te veel materialen nodig. Het hele project kost je gemiddeld zo’n € 50.

  • Netmateriaal: Kies voor een duurzaam materiaal zoals nylon of polyester. Het moet sterk genoeg zijn om weerstand te bieden tegen de kracht van een persoon die ertegen leunt. Kies voor 25 of 40 mm polypropyleen. Deze nylon banden zijn in verschillende kleuren en afmetingen verkrijgbaar, afhankelijk van het ontwerp dat je wilt maken. In mijn geval ben ik voor zwart polypropyleen gegaan in 25 en 40 mm.
  • Bevestigingsmaterialen: Denk aan gespen, kabelbinders of zelfs metalen ringen, afhankelijk van je voorkeur en de structuur van je simulator en hoe je dit aan jouw simulator wil bevestigen. Ik heb bij een lokale auto recyclingsbedrijf twee autogordel ontvangers gekocht voor slechts € 10.
  • Gereedschap: Een stevige schaar, spelden, meetlint, en mogelijk een naaisetje of naaimachine zijn essentieel.

Stappenplan DIY Safety Nets Maken

Pak je gereedschap, bereid je voor op wat creativiteit en doorzettingsvermogen en laten we beginnen met het bouwen van je eigen DIY Safety Nets!

Stap 1: Planning en Meten

De eerste fase is cruciaal: een goede voorbereiding en precieze metingen zijn onmisbaar voor een geslaagd DIY-project. Overweeg zorgvuldig je ontwerp. Ben je van plan verschillende kleuren polyesterband te gebruiken? En overweeg je banden van diverse breedtes in te zetten? In mijn project heb ik zowel 25 mm als 40 mm band gebruikt, waarbij de smallere 25 mm band diende voor de verticale verbindingsstukken en de bredere voor de horizontale onder-, midden- en bovendelen.

Bepaal de exacte afmetingen van de ruimte naast je stoel waar je de safety nets wilt installeren. Houd rekening met zowel lengte als breedte, maar vergeet ook zeker de diepte niet, zodat je safety net effectief functioneert als een barrière, terwijl het je tegelijkertijd voldoende bewegingsvrijheid biedt. Elke setup is uniek, dus wees niet bang om creatief te zijn. Misschien vind je een betere manier, oplossing of gebruik je een ander type materiaal dat beter past bij je persoonlijke voorkeuren.

Stap 2: Materialen Voorbereiden

Snijd het net volgens de juiste metingen. Houd altijd rekening met een extra paar centimeter aan elke kant voor bevestiging en eventuele aanpassingen. Als het materiaal rafelt, kun je de randen naaien of branden met een aansteker. Zodra je alle banden in de juiste afmetingen hebt gesneden, leg je het ontwerp neer op de grond of een tafel. Maak gebruik van spelden om de horizontale en verticale banden met elkaar te verbinden. Controleer het ontwerp en bevestig het provisorisch om te kijken of het ontwerp, de afmetingen en de positie van bevestigingen naar wens zijn.

DIY Sim racing safety nets

Stap 3: Bevestiging en Installatie

Als je tevreden bent met het ontwerp en alle afmetingen zijn goed dan is het tijd om de nylon banden vast te naaien. Dit doe je het snelste en beste met een naaimachine. Dit is het moment dat ik de hulp heb ingeschakeld van mijn moeder die alles perfect voor mij heeft vast genaaid 😉

Zodra je zelfgemaakte sim racing safety net gereed is, breekt het moment aan om deze aan je (zelfgebouwde) simulator te monteren. Dit vormt de meest complexe fase van het hele project en vereist creativiteit, inzicht en vastberadenheid om het safety net precies goed te bevestigen. De grootste uitdaging ligt in het vinden van een geschikte bevestiging zonder dat het de middelconsole, shifter en handrem aan de rechterkant hindert.

Doordat mijn simulator vrij compact is, was dit een enorme uitdaging en hoofdpijndossier en iets waar ik op het moment van schrijven nog niet tevreden over ben en de perfecte oplossing voor heb gevonden. De voorste band, waar aan het uiteinde de gordelontvanger zit, heb ik aan de zijkant van mijn simulator vastgemaakt. De achterste bovenste, middelste en onderste banden heb ik bevestigd aan verticale aluminium profielen die ik op mijn simulator heb bevestigd.

sim rig

Stap 4: Testen en Aanpassen

Zodra je de safety nets hebt bevestigd, start je jouw favoriete sim op en ga je de baan op! Ga zitten en race een aantal ronden. Kijk en ervaar of je DIY sim racing safety net naar wens is en pas aan waar nodig. Ben je tevreden met het eindresultaat? Gefeliciteerd! Je hebt nu succesvol je eigen DIY Sim racing safety net gemaakt!

Conclusie

Je eigen Sim Racing Safety Nets maken is een leuk, makkelijk en goedkoop DIY project. Het verhoogt niet alleen de veiligheid en het realisme, maar geeft je ook een gevoel van trots en voldoening elke keer dat je in je simulator stapt. Tot het volgende project!

Wilco Verhaegh

Auteur Wilco Verhaegh

Ruim 18 jaar geleden begon mijn passie voor simracen met Grand Prix 4. Mijn passie voor racen, autosportfotografie en gaming kent geen grenzen. Met Motorsport-Pictures.com leg ik raceauto's vast op de gevoelige plaat. Bovendien ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

Meer berichten van Wilco Verhaegh
nl_NLNederlands