Overslaan naar hoofdinhoud

De Cube Controls F-Core stond al enige tijd op m’n verlanglijstje. Een aantal weken geleden wist ik eindelijk m’n hand te leggen op dit prachtig uitziende stuur. Per toeval kwam ik dit stuurwiel (zo goed als nieuw met de nieuwe 4+ paddels én in combinatie met een Simucube Quick Release) tegen op een marktplaats voor nog geen € 500 euro. Je kan begrijpen dat ik ‘m daarvoor niet kon laten liggen! En dat was misschien wel m’n beste keuze ooit, want de Cube Controls F-Core heeft mij op meerdere vlakken enorm verrast. Ik heb inmiddels een aantal sturen in mijn collectie en ik kan je alvast verklappen; de F-Core staat hoog mijn lijst van persoonlijke favorieten. In dit deze uitgebreide Cube Controls F-Core Review leg ik je uit waarom dit ‘instap-stuur’ één van m’n favorieten stuurwielen is én geef ik antwoord op de vraag of de F-Core het ultieme entry-level stuurwiel!

Cube Controls: Een Korte Introductie

Cube Controls heeft eigenlijk geen introductie nodig. Deze Italiaanse fabrikant van high-end sim racing sturen staat bekend om z’n ongeevenaarde kwaliteit, Italiaans vakmanschap met oog voor detail en hun inmiddels brede en enorm populaire aanbod van sim racing stuurwielen. Waaronder dus de F-Pro en de CSX-3.

Niet zo heel lang geleden heeft Cube Controls de F-Core aan deze line-up toegevoegd. De F-Core wordt gepositioneerd als ‘instapmodel’ van het Cube Controls eco-systeem en is een simpel, maar stoer uitziend formule stuur. En dat is direct wat opvalt en waarvoor ook ik ben gevallen: het simplistische maar stoer uitziende ontwerp. Nu ik de F-Core een aantal weken intensief heb gebruikt is het tijd om de balans op te maken en mijn ervaringen met jullie te delen.

Cube Controls F-Core Unboxing

Zoals gezegd heb ik mijn F-Core niet nieuw gekocht, al maakt dat voor de unboxing verder ook niet uit. Bij het zien en openen van de doos valt eigenlijk direct al op dat Cube Controls aandacht heeft voor design en oog heeft voor detail. De verpakking is strak en professioneel, wat direct een goede indruk achterlaat. Zo is de doos prachtig vormgegeven en bij het openen van de doos tref je allerlei leuke sim racing kregen aan als: make it real en nog een paar. Een leuk detail. Maar niet meer dan dat.

Bij aankoop van de Cube Controls F-Core ontvang je het volgende.

 • Cube Controls F-Core stuurwiel
 • Stickerset
 • Cube Controls Hub (optioneel)

Cube Controls F-Core

De Cube Controls F-Core oogt robuust en stijlvol en heeft een 4mm voorplaat van puur carbon fiber met een aluminium behuizing. De handgrepen zijn gemaakt van siliconen en rubber en voelen direct enorm comfortabel aan en bieden een uitstekende grip. Dit komt mede doordat de handvaten wat dikker zijn, waardoor ze een perfecte pasvorm hebben en ergonomisch goed in je handpalm liggen. Laten we de belangrijkste kenmerken van dit stuurwiel eens nader bekijken en toelichten.

Prijs & Opties

De Cube Controls F-Core is het instapmodel in het Cube Controls ecosysteem. Ondanks dat betaal je voor de F-Core toch nog zo’n € 609 euro exclusief verzendkosten. Voor dit bedrag ontvang je het stuurwiel zonder hub en met twee shifters. Dat is fors duurder dan wat de F-Core eerder kostte: € 469. Wil je de meer geavanceerde F-Core met vier paddels inclusief hub dan betaal je € 719 euro. Je kan overigens kiezen voor de 2, 4 of 2+ en 4+ shifters, waarbij de plus-variant refereert aan de nieuwe geupgrade shifters. Wat dit precies inhoudt leg ik later uit. Samenvattend is de prijs van de Cube Controls F-Core opgebouwd uit de volgende opties:

 • Cube Controls F-Core inclusief Hub (2 paddels voor € 679 en de 4 voor € 778)
 • Cube Controls F-Core inclusief Hub (2+ paddels voor € 790 en de 4+ voor €889)
 • Cube Controls F-Core exclusief Hub (2 paddels voor € 609 en de 4 voor € 719)
 • Cube Controls F-Core exclusief Hub (2+ paddels voor € 720 en de 4+ voor €829)

Installatie en Setup

De installatie van de F-Core is verrassend eenvoudig. De handleiding is duidelijk en begeleidt je stap voor stap door het proces. Binnen enkele minuten was ik klaar om te racen, zonder enige technische problemen tegen te komen. Dankzij de innovatieve Q-CONN magnetische verbinding en de USB/Bluetooth dual mode, is het stuur snel en probleemloos aan te sluiten op de PC.

De mogelijkheid om te schakelen tussen USB en Bluetooth, samen met de lange batterijduur (van 40 tot 50 uur) van de 2000mAh LiPo batterij maakt dit stuur bijzonder aantrekkelijk voor een breder publiek. Met een specifieke combinatie van de on/off knop en een knop op het stuur switch je gemakkelijk en snel tussen de USB- of Bluetooth-aansluiting.

Het plaatsen van de stickers ging goed en snel. Ik vind het prettig dat er een plastic pincet wordt meegeleverd zodat je de stickers gemakkelijk op het stuur kan plaatsen. Er is meer dan genoeg keuze om de stickers naar persoonlijke voorkeur te plaatsen waar jij dat wilt. Ik heb alle functies en stickers bij ieder stuurwiel nagenoeg hetzelfde, dus ook op mijn F-Core had ik binnen no-time alle stickers geplaatst.

Software

Cube Controls f-core review

Ontwerp en Bouwkwaliteit

Het stuur van de F-Core heeft een 4 mm carbon fiber voorkant. De achterkant van het stuur is gemaakt van gegoten aluminium, wat het kwalitatief stevig en duurzaam maakt. Het stuur heeft een diameter van 290 mm en weegt minder dan 1 kg. Het ontwerp van de F-Core is zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk. Dat laatste is ook een van de redenen waarom ik dit stuurwiel zo graag aan mijn collectie wilde toevoegen. De F-Core ziet er niet alleen woest aantrekkelijk uit, maar bovendien heeft het stuurwiel ook een simplistische en realistisch uiterlijk.

Op dit stuurwiel vind je geen overbodige en overmatige LED-verlichting. Nee, niets van dat. Gewoon een functioneel, strak maar stoer ontwerp met een ietwat agressieve look. Door het Italiaanse ontwerp zie je dat er aandacht is geschonken aan details en afwerking. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het gebruik van de kenmerkende Cube Controls toggle switches, wat ik persoonlijk een mooi en gaaf detail vind aan dit stuur.

Cube Controls f-core review

Het stuur is 290 mm breed en heeft een gewicht van slechts 895 gram. Hierdoor voelt het stuur compact, licht maar toch stevig aan. Het stuurwiel ziet er qua ontwerp realistisch uit, waardoor het lijkt alsof deze één-op-één uit een echte GT4 of GT3 auto komt. De verbeterde en relatief dikke handgrepen bieden langdurig comfort, zowel met als zonder sim racing handschoenen. Zelfs tijdens intensieve racesessies bieden de handvaten verrassend veel grip. Bovenverwachting veel grip zelfs. Ik durf zelfs wel te concluderen dat de handvaten van de Cube Controls F-Core qua ergonomie en grip één van de betere handvaten zijn die ik ooit op een stuurwiel heb gehad.

Functionaliteit en Prestaties

Met maar liefst 12 drukknoppen, 2 on/off schakelaars met LED-verlichting, 2 rotary encoders, 2 thumb rotary encoders en twee funky-switches biedt dit stuur een scala aan bedieningsmogelijkheden en functionaliteit. Alle knoppen en encoders zijn strategisch goed geplaatst, waardoor ze gemakkelijk bereikbaar zijn. Zo heb je letterlijk alle bediening binnen handbereik. Alle knoppen zijn omringd met een verbeterde plastic knopbeschermers, wat zorgt voor een betere ergonomie en gevoel. Ook qua esthetiek geeft deze afwerking de F-Core een stoer en robuust uiterlijk.

Cube Controls f-core review

De shifters, gemaakt van nylon-carbon fiber voelen solide en responsief aan met een duidelijk klikgeluid bij elke schakeling. Hier zit wat mij betreft ook het grootste nadeel van de F-Core; het klikgeluid is werkelijk niet om aan te horen! Ik ervaar dit geluid als enorm vervelend en alles behalve bevredigend. Ik ben me ervan bewust dat ik het geluid niet hoor als ik met m’n headset op game.

Desalniettemin hoort het goedkoop aan en is dit een van de slechtste klikgeluiden die ik ooit op een schakelpaddel heb gehoord. Teleurstellend vind ik het. Zeker als je dit geluid vergelijkt met andere premium stuurwielen zoals de GSI Hyper P1, de onlangs geteste Simucube Valo GT 23 of de GRID MPX V2 is dit geluid erg slecht te noemen. Absoluut jammer en een gemiste kans.

Gebruikerservaring

De Cube Controls F-Core vind ik persoonlijk één van de mooiste sim racing stuurwielen die er zijn. De F-Core stond dan ook al lang op mijn wensenlijstje. Ik had mezelf voorgenomen dat ik dit stuur niet nieuw zou kopen, maar juist zou afwachten en toeslaan zodra ik dit stuur voor een goede prijs op de kop kon tikken op een tweedehands marktplaats. Na een weken- of misschien zelfs wel maandenlange zoektocht kwam ik dit stuurwiel zo goed als nieuw tegen. Verkocht!

Stoer en Authentiek Ontwerp

Vanaf het allereerste moment dat ik het stuurwiel uitpakte en in m’n handen had was ik enorm positief. De F-Core heeft mij op meerdere vlakken positief verrast en behoort tot één van mijn favoriete sturen. Het stuur heeft een fantastisch uiterlijk. Een authentiek en stoer ontwerp zonder geïntegreerd display en zonder al te veel en overbodige LED-verlichting. Ook hier geldt; less-is-more. Het simplistische ontwerp is ergonomisch, waardoor alle knoppen en bedieningselementen tot in perfectie zijn gepositioneerd.

Het Geluid van de Schakel Shifters

Toen ik het stuur eenmaal had geïnstalleerd en m’n eerste meters reed viel me eigenlijk al direct het geluid van de schakel shifters op. Elke keer als ik schakelde, klonk er een scherp, hol en metaalachtig klikgeluid. In het begin dacht ik, ach, het hoort erbij en went wel. Maar na een paar uur racen begon het echt op mijn zenuwen te werken. En dat doet het eigenlijk nog steeds. De shifters produceren écht een vreselijk irritant geluid. Hoewel de shifters stevig, betrouwbaar en fijn aanvoelen, zou het de beleving een stuk aangenamer maken als de shifters een beter en mooier geluid zouden produceren. Let wel; geluid is natuurlijk altijd subjectief en dus ook voor iedereen anders. Neem dit bij het maken van een keuze zeker mee in je achterhoofd.

De Magnetische Q-CONN Verbinding

De Q-CONN magnetische verbinding is enorm prettig. Geen gedoe meer met pin-kabels waarvan je de metalen ring moet aandraaien. Het is super eenvoudig om het stuurwiel met de USB-kabel aan te sluiten of zelfs alleen met Bluetooth. Dit laatste is mij helaas nog niet gelukt, omdat ik daar een additionele Bluetooth ontvanger voor nodig heb. Opzicht heb ik geen moeite met een USB-kabel. Dit geeft ook een authentiek gevoel en look aan m’n setup. Helaas ervaar ik toch met enige regelmaat de nodige frustratie van dit magnetische systeem.

Tijdens intensieve racesessies waarbij ik snel moest sturen of onverwachte bochten moest nemen schiet de magnetische kabel wel eens los. Maar ook bij heftige stuurbewegingen of harde crashes. Dit zorgde ervoor dat het stuur direct zijn verbinding en dus zijn werking verloor, wat behoorlijk frustrerend is. Zeker in online races kost het heel veel tijd en dus posities om de kabel te zoeken, opnieuw te bevestigen en wachten tot de verbinding weer actief is. Ik vind het uiterst innovatief en intuïtief, maar ik merk aan alles dat ik een haat-liefde verhouding met dit systeem heb. Wat ik overigens ook ervaarde bij de Simagic GT Neo. Als ik moet kiezen, dan zou ik toch kiezen voor stabiliteit en dus een USB-kabel die ik vast moet draaien.

Kwaliteit van de Knoppen en Rotary Encoders

Een ander ding dat me opviel, was de kwaliteit van de knoppen en rotary encoders. Ze voelen gewoon wat goedkoop aan en is het net niet. In vergelijking met duurdere modellen zoals de Hyper P1 of de MPX V2, merk je echt het verschil. Die premium sturen hebben knoppen die een bevredigende klik geven en gewoon solider aanvoelen. Ik weet dat de F-Core een instapmodel is en in een andere prijscategorie valt, maar op dit vlak is duidelijk bespaard. En dat is wel jammer. Voor een stuur met een nieuwprijs van ruim € 830 euro (voor de 4+ paddels) mag en zou ik kwalitatief betere knoppen en encoders verwachten.

Toggle Switches met LED-Verlichting

Maar niet alles is negatief! De twee toggle switches met LED-verlichting zijn echt geweldig. Ze geven de F-Core een authentieke en unieke look-and-feel die ik persoonlijk heel gaaf vind. Het is kenmerkend voor Cube Controls sturen. De switches voelen stevig aan en de LED-verlichting geeft direct visuele feedback, wat super handig is tijdens het racen. Dit kleine detail maakt het stuur echt speciaal en draagt veel bij aan de gebruikservaring.

Sublieme Handvaten en Grip

Misschien wel het allergrootste pluspunt van de F-Core zijn de relatief dikke handgrepen. De handgrepen zijn comfortabel en bieden een uitstekende grip. Ze zijn ergonomisch vormgegeven en liggen fantastisch in je handpalm, waardoor ze zelfs zonder handschoenen enorm veel grip bieden. Deze ontwerpfilosofie vind je overigens ook terug bij onder andere GSI, waaronder de Hyper P1.

De Voor- & Nadelen

Nu ik de Cube Controls F-Core enige tijd intensief in gebruik heb is het tijd om de balans op te maken en de voor- en nadelen op te sommen.

Pros

 • Ergonomische (Dikkere) Handvaten
 • Solide Bouwkwaliteit
 • Dual-Mode Connectie (Bluetooth)
 • Lichtgewicht
 • Voldoende Functionaliteiten

Cons

 • Het Klikgeluid Van De Shifters
 • Kwaliteit Drukknoppen
 • Magnetische Q-Conn Kabel

Conclusie

De Cube Controls F-Core is een indrukwekkend ‘entry-level’ stuurwiel dat veel biedt voor zijn prijs. Het combineert robuuste bouwkwaliteit, Italiaans ontwerp met uitstekende prestaties en veelzijdige aanpassingsmogelijkheden. Of je nu een beginnende sim racer bent of juist een ervaren coureur die op zoek is naar een betrouwbaar en veelzijdig stuur, de F-Core stelt zeker niet teleur. Ik beoordeel dit stuur met een 3,9 in onze Cube Controls F-Core Review! Helaas heeft het stuur ook een aantal tekortkomingen, maar over het algemeen ben ik erg blij met dit stuur en hoort dit stuurwiel zonder twijfel bij een van mijn all-time favorieten.

In vergelijking met andere sturen in dezelfde prijsklasse onderscheidt de F-Core zich door zijn hoogwaardige materialen en veelzijdigheid. Hoewel het een ‘instapmodel’ is biedt het stuur veel functies die je normaal gesproken alleen bij duurdere modellen zou verwachten. Wel vind ik, door de onlangs verhoogde prijsstijging, dat de F-Core voor een instapmodel aan de hoge kant is geprijsd.

Cube Controls F-Core Review

Ons Oordeel

Of ik het m’n geld waard zou vinden om nieuw te kopen? Waarschijnlijk niet. Daarvoor vind ik ‘m, ondanks dat het een ‘entry-level’ stuurwiel is gewoonweg te duur voor en zou ik liever doorsparen voor kwalitatief betere sturen. Ter vergelijking; voor zo’n € 300 euro meer heb je ook de kwalitatief veel betere GRID MPX die op alle vlakken de F-Core overstijgt. Mocht je net als ik de F-Core kunnen kopen op een marktplaats voor een goede prijs? Schroom dan niet! Want de Cube Controls F-Core is een erg goed stuurwiel waar ik enorm veel plezier mee heb.

Fantastisch!
CUBE CONTROLS F-CORE

Specificaties

 • Carbonfiber voorplaat
 • Gegoten aluminium behuizing
 • Verbeterde handgrepen
 • Ergonomisch Ontwerp
 • Duurzame kwaliteit
Wilco Verhaegh

Auteur Wilco Verhaegh

Ruim 18 jaar geleden begon mijn passie voor simracen met Grand Prix 4. Mijn passie voor racen, autosportfotografie en gaming kent geen grenzen. Met Motorsport-Pictures.com leg ik raceauto's vast op de gevoelige plaat. Bovendien ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

Meer berichten van Wilco Verhaegh
nl_NLNederlands