Overslaan naar hoofdinhoud

Je eigen digital race engineer

Heb jij altijd al je eigen digital race engineer willen hebben zoals Max Verstappen? Dat kan! Met CrewChief heb jij een eigen digitale radio spotter die jou tijdens iedere (online) sessie motiveert én voorziet van de informatie die jij op de baan nodig hebt. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn maar weinig of geen games waar je echt goede informatie via je race engineer of spotter krijgt.

Het grote voordeel van een digitale radio spotter is dat je minder snel bent afgeleid door het opzoeken van de juiste informatie op het beeldscherm of DDU display. Dat is met CrewChief verleden tijd! Je vraagt het gewoon aan je race engineer! In dit artikel nemen we je stap voor stap mee hoe jij CrewChief up-and-running krijgt!

CrewChief

Wat is CrewChief?

CrewChief is een gratis (!) software applicatie voor pc’s dat een een realistische race engineer en radio spotter toevoegt aan de game. Deze software is compatible met bijna iedere race game op de pc. Hierbij kun je denken aan iRacing, Assetto Corsa Competizione, rFactor2, RaceRoom en F122.

CrewChief zorgt voor extra beleving en realistische audio tijdens het racen. Jouw persoonlijke spotter en race engineer voorziet je continu van relevante informatie die jou helpen op weg naar de finish. Hierbij kun je denken aan vragen als “What’s the gap in front“, of “how much laps left“. Ook voorziet je persoonlijke spotter je van rondetijden en waarschuwt hij je van vlagsituaties op de baan.

Jouw spotter is zelfs zo realistisch dat hij af en toe ook door de microfoon vloekt. En dit is echt super gaaf! Het is alsof je wordt toegesproken door de race engineer van Lewis Hamilton of Max Verstappen. De software is volledig aanpasbaar en is volledig naar wens te configureren! Hoe dat moet lees je hieronder.

iRacing CrewChief setup

Het opzetten en installeren van CrewChief is erg eenvoudig en kost slechts enkele minuten. Onderstaande stappen zijn voor het opzetten van CrewChief in iRacing, maar dit zal voor vrijwel iedere race game hetzelfde zijn. Met onderstaande stappen heb je binnen no-time een realistische race engineer aan je zijde staan.

Stap 1: Download de gratis CrewChief software

De eerste stap is om naar de website van CrewChief te gaan en download de gratis software. Ja, je leest het goed. De software is volledig gratis!

Stap 2: Installeer CrewChief

Na het downloaden van de software installeer je deze add-on op je pc. Volg het stappenplan en voltooi het installatieproces.

Stap 3: Download en installeer de extra sound packs

Open de applicatie zodra deze is geïnstalleerd. De volgende stap is het downloaden van de soundpacks en driver names. Doe je dit niet, dan zal jouw spotter niets zeggen. Controleer ook even of alle personalities up to date zijn.

Crewchief digital race engineer

Stap 4: Configureer de instellingen in CrewChief

Zodra alles instellingen up-to-date is kun je beginnen met de configuratie van CrewChief. Gelukkig staan er in de basis al veel instellingen goed.

Je eigen naam en de stem van je engineer en spotter instellen

Het belangrijkste en eerste dat je moet instellen en kiezen is je naam in het drop-down menu en de stem van je engineer en spotter. Iedere stem brengt weer een andere beleving met zich mee! De verschillende stemmen klinken allemaal erg realistisch en zijn een mooie toevoeging voor nog meer realisme in de game.

CrewChief
Aan te raden instellingen

Nu je je naam en de spotter hebt ingesteld klik je op ‘Properties’. Een nieuw venster opent nu. In dit venster kun je CrewChief helemaal instellen naar jouw wensen. De applicatie is enorm gedetailleerd en de mogelijkheden zijn enorm! We behandelen nu enkele instellen die we persoonlijk erg leuk vinden.

 • Enable Sweary Messages
  Het aanvinken van deze optie zorgt ervoor dat je spotter ook kan schelden. En ja, dat is gaaf! Autosport en racen draait allemaal over emotie. En daar horen ook scheldwoorden bij. Het geeft je spotter een persoonlijkheid én zorgt voor realisme. Laat deze instelling uit staan als je niet van schelden houdt.
 • Enable iRacing auto refuelling
  Deze optie zorgt ervoor dat je auto automatisch wordt volgetankt bij het inrijden van de pitstraat volgens de in-race brandstof berekening. Dit is een handige optie, waardoor je zelf niet meer in alle hectiek aan de knoppen moet draaien om de juiste hoeveelheid brandstof toe te voegen.
 • Reduce max complaints per session
  Deze optie staat standaard op 60 per sessie en houdt in dat je spotter je bij iedere fout of slechte ronde tijd op het circuit benaderd. Dit kan erg frustrerend en vervelend zijn, aangezien het je enorm uit je concentratie kan halen. Bepaal zelf wat voor frequentie wenselijk is. Persoonlijk heb ik deze op 10 gezet.
 • Voice Recognition inschakelen
  Als je met een headset racet dan is deze optie absoluut aan te raden. Door deze optie in te schakelen kun je met je race engineer en spotter communiceren! Je vind deze optie rechts onder in de hoek in het hoofdscherm van CrewChief. In plaats van vooraf ingestelde hot-keys kun je nu jouw spotter vragen naar informatie. Dit zorgt voor enorm veel realisme en beleving op het circuit. Super gaaf!
Bekijk welke instellingen voor jou prettig zijn

Neem je tijd om alle instellingen rustig te bekijken en goed in te stellen. Kijk wat voor jou persoonlijk prettig is. Wil je het meeste en beste uit CrewChief halen? Kijk dan onderstaande video. Als je klaar bent met de configuratie van de instellingen kun je doorgaan naar stap 5.

Stap 5: Start je favoriete simulatie game

We kunnen eindelijk het circuit op! Zodra je alle instellingen naar wens hebt geconfigureerd selecteer je jouw favoriete game en klik je op ‘Start Application’. Start nu jouw favoriete sim op, start een sessie en geniet van deze ongekende realistische beleving! Let op: mocht je nog de spotter van iRacing horen, schakel deze dan uit in de instellingen.

Laatste gedachten over CrewChief

Ik heb deze applicatie nu een aantal dagen geïnstalleerd en ik ben enorm enthousiast! CrewChief is misschien wel, samen met RaceLab, de beste add-on voor iRacing en andere simulatie games.

Het grote voordeel van deze software is dat het gratis is én enorm veel beleving en realisme toevoegt aan jou game en race ervaring. De software en user interfase (UI) oogt gedateerd, maar dit doet geen afbreuk aan de ervaring op de baan. Mocht je deze add-on nog niet hebben, download en installeer deze dan vandaag nog. Hier krijg je geen spijt van!

Tot slot kan ik dan ook zeggen dat deze applicatie zonder enige twijfel onmisbaar is. Het zorgt voor de ultieme race-ervaring! Zo, ik ga weer snel de baan op!

Ook interessante artikelen:

Wil je op de hoogte blijven van sim racing content, nieuws, DIY, tutorials, reviews en meer? Volg ons op Instagram @simracinghub.nl

Wilco Verhaegh

Al meer dan 15 jaar ben ik een gepassioneerde sim racer. Mijn liefde voor racen, autosport fotografie en gaming zijn grenzeloos. Daarnaast ben ik trots op mijn boek 'Mastering The Art Of Sim Racing', waarin ik mijn kennis en inzichten deel met aspirant-simracers wereldwijd!

nl_NLNederlands